Dé oplossing voor als je niet wil kletsen bij de kapper

Niet iedereen houdt van een algemeen kletspraatje bij de kapper. Sterker nog, bijna 50% van de ondervraagden uit dit onderzoek, in opdracht van Cosmo Hairstyling, vindt het ergerlijk. Hoor jij tot deze groep en heb je helemaal geen zin in onnodig veel gepraat met je kapper? Of blijf je zelfs het liefst helemaal stil? Dan vind je hieronder oplossingen waardoor je voorkomt dat je toch aan de laatste roddels moet. Of erger, dat je ongemakkelijk zit te peinzen wat het volgende gespreksonderwerp zou kunnen zijn.

Stil zijn bij de kapper?

Sommige mensen leven helemaal op van een bezoekje aan de kapsalon. Ze praten honderduit, trekken en passant hun telefoon tevoorschijn voor een paar foto’s van de (klein)kinderen en storten hun hart uit. Aan de andere kant staat de introvertere medemens. Die heeft minder behoefte aan de soms oppervlakkige gesprekken met de kapper. Of durft niet goed het gesprek aan te gaan, ook omdat iedereen kan meeluisteren.

Voor deze mensen kan het een crime zijn naar de kapper te gaan (maar liefst 41% wil zelfs in stilte worden geknipt). Waarom?

 • Ongemak
 • Geen diepgang
 • Verlegenheid
 • Algemene onderwerpen bespreken waar je weinig mee hebt
 • Geen behoefte om persoonlijke zaken te delen met je kapper
 • Niet echt een klik met de kapper

Maar gelukkig zijn er ook oplossingen voor het geval dat je het niet zo makkelijk vind om het gesprek aan te gaan bij de kapper. Die staan hieronder!

Winnie
‘Toen ik jong was ging ik eens met een vriendin naar de kapper. Waar ik daar meestal ongemakkelijk op de stoel zat en alleen het hoognodige wist uit te brengen, raakten zij aan de praat. Mijn vriendin vroeg de kapster over haar baan, hoe ze daar gekomen was en wat haar dromen waren. Stiekem kon ik daar best jaloers op zijn. Dat had ik best gewild, maar ik durfde niet. Tegenwoordig gaat het beter, maar kletsen bij de kapper? Nee, mijn hobby is het niet.’

Oplossingen tegen geklets bij de kapper

Zoek een kapper die een stilte-stoel aanbiedt

In Zuid-Wales zijn ze ermee begonnen: stiltestoelen bij de kapper. Ideaal voor iedereen die geen zin heeft in kletspraatjes. En inmiddels kan je ze (met een beetje zoeken) ook vinden in Nederland. Je gaat zitten, vertelt alleen het hoognodige (wat je wil doen met je haar, hoe het model ongeveer moet worden) en duikt verder in je boek of tijdschrift. Een slimme oplossing. Uiteindelijk wil een kapper ook gewoon tevreden klanten en dat niet iedereen het prettig vindt om veel te kletsen, moet kunnen. Voor hem of haar is het uiteindelijk ook niet zo leuk als je kunstmatige gesprekken moet voeren.

Vraag eens iets terug aan de kapster zelf

Want eerlijk is eerlijk, een eenrichtingsgesprek is toch eigenlijk nooit heel leuk? Stel dat ze jou vraagt naar je vakantieplannen, dan kan je ook terugvragen waar zij heen gaat. Wie weet wat voor boeiend gesprek daaruit voortkomt. Of misschien hebben jullie andere raakvlakken waarover je kunt kletsen. Hoe meer fijne ervaringen je hebt met dat praatje bij de kapper, des te makkelijker het wordt.

Zoek een vaste kapper

Misschien ben je geen makkelijke prater. Met een vaste kapper bouw je dan toch iets meer een band op, waardoor je sneller kletst. Je leert elkaar een beetje kennen en dat maakt de sfeer er beter op. Bovendien, bijkomend voordeel, ze leert ook als geen ander jouw wensen goed kennen. Daardoor weet je dat het gewoon prima zit als je wordt geknipt en hoef je dat niet apart uit te leggen.

Marco
‘Eigenlijk heb ik al jaren een vaste kapper. Ze weet precies wat ik wil en is de enige die aan mijn haar mag komen. Zo fijn! En ondanks dat ik ook geen hele diepgaande gesprekken hoef te voeren, leerden we elkaar door de jaren heen kennen. Dat maakt toch een verschil ten opzichte van vroeger.’

Hou het kort

Kort reageren kan onaardig overkomen, dus het is misschien niet de beste optie. Zeker niet als je naar een kapsalon gaat met een persoonlijk karakter. Maar wel een manier om duidelijk te maken dat je niet zo’n zin hebt om te kletsen.

Wees gewoon eerlijk

Stel dat je een hele drukke periode hebt en je hoofd totaal niet staat naar kletspraatjes, zeg dat dan. Of als je het niet zo makkelijk vind, eveneens. Neem een boek of tijdschrift mee, zodat je wel iets te doen hebt. Er zijn best eerlijke en vriendelijke manieren om duidelijk te maken dat je even geen zin hebt om te praten:

 • Ik heb de laatste tijd een beetje veel aan mijn hoofd, vind je het erg als ik tijdens het knippen een boek lees?
 • Ik wil je niet beledigen, maar de laatste tijd heb ik nergens tijd voor gehad. Daarom zou ik graag zo meteen dit tijdschrift willen lezen, als we besproken hebben wat ik ongeveer wil.
 •  Zo, eindelijk even tijd voor mezelf. Niks persoonlijks naar jou toe hoor, maar ik zou dit uurtje graag willen gebruiken om even in stilte te genieten. De kinderen kletsen thuis de oren van mijn hoofd!

Je telefoon erbij pakken en opzichtig gaan zitten scrollen terwijl je halve antwoorden geeft, is vooral onbeschoft. Dan kan je nog beter bot zeggen dat je niet zo dol bent op praten.

Ga jij graag naar de kapsalon toe? Of vind je het zelf ook eigenlijk wat ongemakkelijk om te kletsen met je kapper? Hoe los jij dat op? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Rawpixel.com – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

10 gedachten over “Dé oplossing voor als je niet wil kletsen bij de kapper

 1. Ik heb mijn eigen kapster die een salon aan huis heeft en ze knipt mijn man en mij al 20 jaar! De eerste keer bij haar in de stoel in de salon nog in Delf was gewoon gelijk gezellig en kletsen over van alles en nog wat. snap wel dat er bij sommige salons het wat moeilijker kan zijn, het is maar net wat voor persoon je treft en of het “klikt”. lijkt mij wel een lastige situatie zo een half uur of langer in de stoel zitten en maar een beetje voor je uit te staren haha

 2. Mwah… als ik maar niet hoeft te praten vind ik de kapper wel oké, maar ik voel me meestal verplicht om sociaal te doen en dan vind ik een kappersbezoek vooral hard werken.

  Het concept van een stiltestoel vind ik echt briljant!

 3. Ik vind wat bijkletsen bij de kapper wel gezellig, mits er geen andere mensen meeluisteren. Dan blijf ik echt wel wat meer over algemeenheden praten, maar niet over persoonlijke onderwerpen.

 4. Oh wat veel zeg, dat had ik niet verwacht. Ik praat zelf ook niet graag bij de kapper maar mijn kapper is ook geen prater dus dat scheelt.

 5. Haha ik dacht altijd dat ik de enige was, vreselijk zo’n praatje dat helemaal nergens over gaat! Ik wil ook zo’n stilte stoel haha.

 6. Zoo! Wist niet dat het zo’n dingetje was voor zoveel mensen. Ik vind het juist altijd wel gezellig en ik trek het op 1 of andere manier ook altijd aan dat mensen hun hele levensverhaal vertellen aan mij. Ik zou het awkward vinden als er niks gezegd werd

 7. Ik heb al jaren een vaste kapster en we kletsen heel wat af. Jammergenoeg gaat ze in augustus voor zichzelf beginnen; in Roosendaal dus niet naast de deur.
  Gelukkig ken ik de andere kappers ook wel redelijk. Daardoor krijg je ook wat meer diepgang tijdens een gesprek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven