Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kan je de kledingkeus van je puber nog sturen?

Hoewel het heel goed is voor kinderen om hun eigen kledingstijl te ontwikkelen, beland je tijdens de puberteit in een nieuwe fase. Je tiener neemt veel minder (tot niks) van je aan en wil graag zijn eigen keuzes maken. Zonder restricties. In hoeverre is dat geoorloofd? Waar liggen de grenzen? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Kledingkeus van pubers

Hoe ruimdenkend je ook bent, het kan soms best even slikken zijn als je opgroeiende dochter ineens met de air van een volwassene in de huiskamer staat – gekleed in een outfit die weinig aan de verbeelding overlaat. Wat dan? We weten allemaal dat tieners graag de (en met name jouw) grenzen opzoeken, maar in hoeverre sta je dat toe? Zeker op het gebied van kleding is het best weleens lastig om daar een eenduidig antwoord op te geven. Want ergens tussen stijl en vrijheid ligt een groot grijs gebied. Zeker bij meisjes. In hoeverre kan je hun kledingkeus daarom nog sturen?

Waarop kan je letten bij het sturen van je tieners kledingkeus?

Bepaal in hoeverre je vindt dat jouw tiener een eigen stijl mag ontwikkelen

Het ene gezin is het andere niet. Waar de ene ouder van mening is dat er geen grenzen zijn en dat ze het allemaal zelf maar moeten uitzoeken, kiest de ander liever voor gereserveerde en bedekkende kleding. Daarin is niet zozeer een goed of fout aan te wijzen, zolang je maar in je achterhoofd houdt dat:

 • Sommige outfits je dochter in gevaar zouden kunnen brengen
 • Als je te streng bent, ze zich wel ergens verkleden bij een vriendinnetje
 • Je duidelijke afspraken kunt maken met je tiener over wat wel en niet mag

Kleding is een wezenlijk onderdeel van wie je bent als tiener

Tijdens de puberteit ga je meer dan ooit op zoek naar wie je nu eigenlijk bent en/of wil zijn – los van je ouders. Daarbij hoort het afzetten, maar ook het zoeken van een groep waarbij je wil horen. In de jaren negentig was dat bijvoorbeeld heel duidelijk: je was skater, gabber, alto, kak of goth. Tegenwoordig zijn kledingstijlen iets meer fluïde, maar nog steeds zijn er duidelijke kenmerken te onderscheiden. Ga je voor urban of sportief? Chic? Of juist alternatief?

Probeer te ontdekken welke stijl bij je zoon of dochter past en waarom dat is. Welke muziek luistert hij? Met wat voor vrienden gaat hij of zij voornamelijk om? Heb je het idee dat je kind duidelijk weet wat goed bij hem past of zie je dat ze zich aanpassen aan anderen? Allemaal zaken waarmee je rekening moet houden als je iets wil zeggen over die kledingstijl. Vind je namelijk dat het te bloot is, terwijl haar beste vriendinnen er allemaal zo bijlopen dan kan je op je vingers natellen dat ze dat als argument gebruiken.

Tot op zekere hoogte loslaten

Je mag er vanuit gaan dat het allemaal vanzelf weer goedkomt. Ook al vind jij die groene haren afschuwelijk of hun combinaties op zijn minst bijzonder, ze moeten toch zelf ontdekken wat bij hen past. De meeste pubers hebben wel een aparte fase. Bovendien vinden ze jouw kleding ook niet altijd leuk, maar dat neemt niet weg dat je het toch aantrekt. Geef hen daarin de ruimte, des te korter duurt de fase.

Wanneer stel je grenzen aan de kledingkeus van je puber?

Als ze zichzelf in gevaar brengen

Hierboven staan de korte rokjes al genoemd. Vanaf een bepaalde lengte (voor zover je het überhaupt nog lengte kan noemen) kunnen zeker jonge meisjes zichzelf in een onveilige situatie brengen. Want waar iedereen met zijn handen van haar af te blijven heeft, leven we helaas in een wereld waarin dat niet het geval is. Dan kan je twee dingen doen: aanpassen of vasthouden aan je principes.

Simpelweg verbieden heeft vaak geen zin bij je puber. Wat je wel kan doen, is het gesprek aangaan. Vertel waar je zorgen door komen. Geef voorlichting over hoe sommige mannen in het leven staan en wat de gevolgen voor hen kunnen zijn. Misschien maken ze alsnog een bepaalde keus – vanaf een zekere leeftijd kan je daar uiteindelijk niet veel meer tegen doen – maar dan heb je hen wel duidelijk gewaarschuwd.

Als kleding onflatteus staat

Het gaat dan niet om een joggingbroek of een kledingstukken die jouw smaak niet zijn, maar zaken als:

 • Een string die boven de broekrand uitpiept tijdens het bukken
 • Kleding die onnodig dik maakt
 • Broeken die nauwelijks dichtgaan omdat ze een maat te klein zijn gekocht
 • Een kledingstuk waardoor je kind er onnodig klein uitziet
 • Doorschijnende leggings, T-shirts of overhemden

Dit zijn weliswaar geen problemen van wereldformaat, maar het is prettig wanneer je een band kan opbouwen met je tiener waardoor hij ook op jouw oordeel leert vertrouwen. Ze hebben genoeg vrijheden om hun eigen stijl te ontdekken, maar wel binnen bepaalde grenzen.

Jij betaalt en je vindt dit je geld niet waard

 • Als je bijvoorbeeld zelf een sterke mening hebt over duurzaamheid en duurzaam winkelen, past het niet bij je om iets te kopen bij grote ketens als Primark en Zara.
 • Kledingstukken die onder bovengenoemde categorieën vallen (onveilig of onflatteus)
 • Een simpel T-shirt dat minimaal € 70,00 kost vanwege het merk dat erop staat

In dit geval kunnen ze sparen als ze het echt dolgraag willen hebben, maar jij kan in el geval je grenzen stellen door je portemonnee dicht te houden.

Hoe bespreek je de grenzen voor de kleding van je tiener?

Welke grenzen verstandig kunnen zijn om te stellen, mag duidelijk zijn. Maar hoe doe je dit zonder je puber tegen je in het harnas te jagen?

 1. Geef je tiener de ruimte om zijn eigen stijl te ontdekken en probeer daarover niet steeds hardop je oordeel te vellen. Zeg je dan een keer wel iets, dan zijn ze ook sneller geneigd te luisteren.
 2. Bespreek je zorgen eerlijk met ze en geef duidelijke argumenten die niet zijn gebaseerd op smaak.
 3. Zoek naar oplossingen waardoor jullie naar elkaar toe kunnen groeien.
 4. Geef je tiener de ruimte om zijn zegje te doen en luister naar elkaar.
 5. Maar: laat ook duidelijk weten dat dit je grenzen zijn en daar geen tot weinig speelruimte in zit, tenzij jullie er een gezamenlijke oplossing voor vinden.

Het voordeel van deze aanpak is dat je puber de ruimte krijgt om af en toe een misser te maken. Willen ze ineens heel kort haar? Wie weet staat het, wie weet krijgen ze spijt. Je kan best je mening geven als die gevraagd wordt, maar anders mogen ze daarin ook zelf bepaalde ontdekkingen doen. Bovendien zijn we nu eenmaal ouder. De huidige modetrends hoeven we niet per se altijd te begrijpen, zolang zij dat maar doen.

We zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie mening. In hoeverre vind jij dat een tiener zijn eigen stijl mag bepalen? Waar liggen voor jou de grenzen? En wanneer zou je wel een oogje toe kunnen knijpen? Discussieer mee in de reacties.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids