Kleding van de bruidegom: wat trekt hij eigenlijk aan?

Hoewel het aantal huwelijken afneemt en jonge mensen sneller kiezen voor samenwonen, blijft de huwelijksdag omgeven door iets magisch – met dé jurk als hoogtepunt. Het pak van de bruidegom is echter zeker niet onbelangrijk. Daarom gaan we in dit artikel in op de kleding van de bruidegom. Wat trekt de man aan op de grote dag? Gelden er bepaalde etiquetteregels voor het huwelijk? Welke accessoires draag je?

Etiquetteregels huwelijksdag: dit hoort een man te dragen

Kijken we naar de traditionele regels, dan mag de vrouw eigenlijk alles bepalen voor de man (zoals je kunt lezen in dit artikel). Het pak moet immers matchen met de jurk. Dat kan je doen door een foto naar de zaak te sturen waar hij zijn pak gaat laten aanmeten.

Uiteraard moet de kleding ook bij jullie passen als stel. Laat je dus niet te veel leiden door de, soms wat stijvere, voorschriften en haal eruit waar jullie je goed bij voelen. Uiteindelijk is ‘hoe het hoort’ ook ooit maar door iemand bedacht. Wil hij trouwen in zijn spijkerbroek en zijn jullie het daar samen over eens, dan is dat prima.

Voorschriften voor kleding van de bruidegom

Traditionele trouwdag? Dan bepaalt zij de kleur van je kleding

Wanneer jullie het heerlijk vinden om je onder te dompelen in tradities, dan geldt als gezegd dat jij als vrouw mag bepalen wat je bruidegom draagt. De makkelijkste keus is om dan in dezelfde zaak te gaan winkelen: de medewerkers weten exact welke jurk je aantrekt op de grote dag en kunnen helpen om een overhemd te vinden in precies dezelfde witte tint. Doen jullie dit niet, dan kan je een foto of kleurenstaal sturen aan de betreffende zaak.

Verder is het leuk om details uit je boeket te laten terugkomen in de outfit van de bruidegom. Denk dan aan een stropdas of vlinderdasje in de kleur van je bloemen.

Zorg dat zijn outfit van top tot teen matcht

De meeste mannen zien kleuren, wetenschappelijk bewezen, anders dan vrouwen. Hierdoor heeft je bruidegom dus mogelijk wat extra hulp nodig tijdens het passen van zijn pak. Gelukkig zijn ze hier in gespecialiseerd in bruidsmodezaken. Wil je graag dat hij in een mooie combinatie op je staat te wachten bij het altaar? Dan kan je hem de volgende tips meegeven:

 • Vraag hulp aan de medewerkers bij het kiezen van de juiste accessoires bij je pak.
 • Kijk of je de kleur van je schoenen kunt matchen met je das, pochet of strik.
 • Voorkom dat je te veel kleur gebruikt, omdat dat er druk kan uitzien.

Verder helpt het als een vriend(in) meegaat met een goed gevoel voor mode en kleur. Hier heb je echter niet altijd invloed op.

Compromissen sluiten

Wat moet je doen als je man het liefst op teenslippers loopt en het jou verschrikkelijk lijkt op je trouwdag? Of wanneer hij een voorkeur heeft voor spijkerbroeken? Kijk dan of je een compromis kunt sluiten. Natuurlijk haalt een maatpak met nette schoenen het beste bij je man naar boven, maar als dit niet bij hem past, waarom zou je het dan forceren? Uiteindelijk trouw je met wie hij is, niet hoe hij er die ene dag uitziet.

Een compromis zou kunnen zijn dat je trouwt op het strand, dat iedere gast teenslippers aantrekt – met een knipoog naar zijn favoriete schoeisel. Of dat hij een nette pantalon aantrekt met een overhemd dat helemaal bij hem past, waarbij hij de vrije hand krijgt. Dat is dan misschien niet ‘hoe het hoort’, maar wel hoe hij is. En hoe comfortabeler je bruidegom zich voelt, des te fijner hij zich voelt.

De kleurkeuze van het pak van je bruidegom

Er zijn een paar algemene regels die gelden voor het kiezen van een mooi bruidspak:

 • Zwart draag je op een uitvaart en is daarom minder geschikt voor een trouwerij.
 • Ook spierwit is niet direct de beste keus: los van het feit dat je er mogelijk uitziet als een nineties pimp is het ook nogal besmettelijk en oogt het pak na een dag feesten waarschijnlijk nogal smoezelig.
 • Denk aan het seizoen: geen wollen pakken in de zomer, om maar iets te noemen.

Traditionele kostuums: wat is het verschil?

Driedelig pak

Bekendst is natuurlijk het driedelig pak, speciaal op maat gemaakt. Dit bestaat uit een pantalon, bijpassend kostuumjasje en gilet. Daarnaast koop je hierbij natuurlijk een mooi overhemd, stropdas of vlinderdas en, als je dat graag wil, een hoed. Zorg natuurlijk ook bij de aanschaf van een overhemd dat je kiest voor een mooi exemplaar van goede kwaliteit.

Je kunt overigens tegenwoordig kiezen voor een confectiemaatpak als je de kosten wil drukken. Aan de andere kant is dat niet altijd de beste keus. En je wil er toch allebei mooi uitzien?

Rokkostuum

Traditioneler is het rokkostuum: o.a. een jas met scherpe punten en lange panden, wit vest en witte vlinderdas, zwarte broek. De man strikt zelf zijn eigen vlinderdas.

Smoking

Een derde optie is de bekende smoking. Ook hierbij dragen mannen een zwarte broek, maar een zwart jasje met lapellen en bovendien zijn diverse details van zijde. De man strikt bij een smoking ook zijn eigen vlinderdas.

Accessoires voor de bruidegom

Armband of horloge

Een huwelijk is een mooi moment om jezelf te verwennen toch? Wat voor vrouwen een mooie jurk kan zijn, is voor je man misschien wel een stoere armband of nieuw horloge. Juist met je huwelijk kan en mag je kiezen voor een opvallend exemplaar dat goed staat bij je pak.

Bretels

Bretels maken je net iets minder formeel, staan jongensachtig en maakt het allemaal iets losser. Dit is een leuk alternatief voor het gilet of tijdens het feest, als de officiële trouwkleding uitgaat en zowel man als vrouw iets dansbaars aantrekken. Ook erg leuk: als je getuige en/of andere bruidsjonkers dezelfde bretels dragen.

Hoed(je)

Niet iedereen heeft een hoedengezicht en zeker niet alle mannen vinden het prettig om te dragen. Maar het kan je wel net dat extraatje geven dat je goed staat. Zeker als je in het dagelijks leven ook vaker een hoed draagt.

Manchetknopen

Bij een op maat gemaakt colbert horen eigenlijk ook manchetknopen. Ze zijn chiquer dan de normale knoop en bovendien een mooi cadeau om te krijgen van vrienden of je (schoon)ouders.

Pochet

Eigenlijk is een pochet niet heel veel meer dan een nette zakdoek. Je vouwt de vierkante doek op een speciale manier en draagt hem in je borstzakje, zo dat hij net zichtbaar is.

Schoenen voor de bruidegom

Bij een mooi pak horen natuurlijk wel de juiste schoenen, al is het voor iedereen persoonlijk wat het best past. Bruin kan mooi staan bij blauw, zwart bij grijs, maar het is dan ook slim om bijvoorbeeld de kleur van je schoenen te laten terugkomen in je riem om het weer één geheel te maken.

Tip: loop de schoenen vooraf in. Leren schoenen moeten zich uiteindelijk altijd naar je voet vormen en je zit niet te wachten op blaren tijdens je trouwdag.

Stropdas

Stropdassen komen in alle soorten en maten. Laat je goed voorlichten over de huidige trends en kies voor een kleur die bijvoorbeeld terugkomt in je pak of juist iets speelser met een subtiel printje. Donald Duck is voor dit soort gelegenheden iets minder geschikt.

Vlinderdas

Of je nu kiest voor een exemplaar dat je zelf moet strikken of eentje die je zo om je nek kan doen, maat niet uit. Een vlinderdas kan je outfit net iets nonchalanter maken, zeker als je hem combineert met de eerder genoemde bretels.

Overige gebruiken voor de bruidegom

 • Het is de man die voor zijn vrouw een boeket uitkiest. Wil je hier invloed op hebben, laat dan vooral overal door het huis plaatjes met je favoriete bloemen slingeren of benadruk voor het gemak nog maar eens een paar keer dat je gerbera’s prachtig vind, maar niet in je bruidsboeket.
 • Traditioneel mag de man zijn bruid niet zien voor het huwelijk, omdat dit ongeluk zou brengen. Dus de vrouw kan ervoor kiezen om bij haar ouders te gaan slapen, de nacht voor ze gaat trouwen.
 • Mannen dragen hun corsage (vaak afgestemd op het bruidsboeket) met het steeltje naar beneden – vrouwen met de steel omhoog – op de linkerschouder/links op zijn revers.

Kledingvoorschriften voor je gasten

Hoewel dit niet direct te maken heeft met de kleding van de bruidegom, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Traditioneel

Je kan ervoor kiezen om een traditioneel kledingvoorschrift te hanteren, zodat je zeker weet dat iedereen zijn uiterste best heeft gedaan op de kleding die ze dragen. Daarbij horen natuurlijk ook specifieke voorschriften voor naaste familieleden. Zo mag de moeder van de bruid, als enige, ook wit dragen wanneer haar dochter hiervoor kiest. Je kunt daarnaast kiezen voor een dresscode:

 • Black tie: mannen in smoking, vrouwen in cocktailjurk
 • Tenue de ville: mannen in driedelig pak, vrouwen in mantelpakje of jurkje
 • White tie: mannen in rokkostuum, vrouwen in avondtoilet

Past dit allemaal niet bij je? Dan bestaat er ook nog de optie Pink tie waarbij gasten de vrije keus hebben in wat ze aandoen.

Hoe zagen jullie eruit tijdens je huwelijksdag? Droeg jouw bruidegom een traditioneel pak of ging hij voor iets losser? En wat was jullie dresscode?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©nadtochiy – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven