Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kleding van de bruidegom: wat trekt hij eigenlijk aan?

Sommige jonge meisjes dromen nu al van een prinsessenjurk en tekenen hun bruiloft uit. Mannen hebben dat vaak toch iets minder – al is het natuurlijk niet onbelangrijk. Want wat trekt de bruidegom eigenlijk aan op de Grote Dag? Gelden er bepaalde etiquetteregels voor het huwelijk? En waar kan je verder op letten? Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel! En we zijn natuurlijk ook benieuwd naar jullie verhalen! Hoe zag jouw man er uit op jullie trouwdag?

Etiquetteregels voor jullie huwelijksdag: dit hoort een man te dragen

Eigenlijk geldt vooral dat het jullie trouwdag is. Als je je man uit zijn spijkerbroek probeert te sleuren, terwijl hij zich doodongelukkig voelt in een pak, waarom zou je dat dan doen? Uiteindelijk ga je niet met hem trouwen vanwege die ene dag, toch? Maar als je toch de regels wil volgen, dan is dit artikel over etiquette heel handig. Zo zou de vrouw alles mogen bepalen voor de man, vooral omdat het trouwpak bij haar jurk zou moeten staan. Tegelijkertijd geldt natuurlijk vooral: doe waar jullie je goed bij voelen. ‘Hoe het hoort’ is uiteindelijk eigenlijk niet meer helemaal van deze tijd.

Waar moet je allemaal aan denken voor de bruidegom?

Een trouwpak of in je bermuda?

Hoewel ook hier weer geldt: kies als stel iets dat bij jullie past. Misschien vind je een smoking veel te veel van het goede of hecht je man veel waarde aan zijn teenslippers – om maar iets te noemen. Probeer dan een compromis te vinden. Geen spijkerbroek, wel een pantalon. Of trouwen op het strand en je hele gastenlijst op teenslippers. Aan de andere kant kleedt een mooi pak natuurlijk wel af. En eerlijk, hoe vaak kan je er nu allebei op je best uitzien? Genoeg keuze dus!

Traditionele trouwdag? Dan bepaalt zij de kleur van je kleding

Wanneer jullie het heerlijk vinden om je onder te dompelen in oude tradities, dan geldt natuurlijk wel dat jij als vrouw mag bepalen wat je bruidegom draagt. Zeker als je in dezelfde zaak gaat winkelen, kunnen de medewerkers hem prima helpen. Een logische keus is bijvoorbeeld dat je bij een witte trouwjurk gaat voor een wit overhemd. Maar je kan ook een kleur uit het boeket laten terugkomen in zijn details, zoals in een vlinderdasje of stropdas. Gaat hij naar een andere winkel? Geef dan een staaltje mee van de kleur van jouw trouwjurk, zodat de mannen daar precies iets bij kunnen vinden.

Zorg dat zijn outfit van top tot teen matcht

De gemiddelde man ziet kleuren anders dan een vrouw. Dat is geen aanklacht tegen de soms opmerkelijke kledingmatches die hij aantrekt, maar wetenschappelijk bewezen. Dat kan dus ook betekenen dat je bruidegom tijdens zijn pas-sessie enige hulp kan gebruiken. Gelukkig weten ze hier in een speciaalzaak alles vanaf. Wil je graag dat hij in een mooie combinatie op je wacht bij het altaar? Geef hem dan een paar tips mee:

 • Vraag hulp
 • Kijk of je de kleur van je schoenen kunt matchen met je das, pochet of strik
 • Voorkom dat je te veel kleur gebruikt, omdat dat er druk kan uitzien

De kleurkeuze van het pak van je bruidegom

Er zijn een paar algemene regels die gelden voor het kiezen van een mooi bruidspak:

 • Zwart draag je op een uitvaart en is daarom minder geschikt voor een trouwerij
 • Ook spierwit is niet direct de beste keus: los van het feit dat je eruit kan zien als een nineties pimp is het ook nogal besmettelijk en ziet het er na een dag feesten waarschijnlijk nogal smoezelig uit
 • Denk aan het seizoen: geen wollen pakken in de zomer, om maar iets te noemen

Verschillende soorten traditionele kostuums

Driedelig pak

Bekendst is natuurlijk het driedelig pak, speciaal op maat gemaakt. Dit bestaat uit een pantalon, bijpassend kostuumjasje en gilet. Daarnaast koop je hierbij natuurlijk een mooi overhemd, stropdas of vlinderdas en als je dat graag wil een hoed. Zorg natuurlijk ook bij de aanschaf van een overhemd dat je kiest voor een mooi exemplaar van goede kwaliteit.

Je kunt overigens tegenwoordig kiezen voor een confectiemaatpak als je de kosten wil drukken. Aan de andere kant is dat niet altijd de beste keus. En je wil er toch allebei mooi uitzien?

Rokkostuum

Traditioneler is het rokkostuum: o.a. een jas met scherpe punten en lange panden, wit vest en witte vlinderdas, zwarte broek. De man strikt ook zelf zijn eigen vlinderdas.

Smoking

Een derde optie is de bekende smoking. Ook hierbij dragen mannen een zwarte broek, maar een zwart jasje met lapellen en bovendien zijn diverse details van zijde. De man strikt bij een smoking ook zijn eigen vlinderdas.

Accessoires voor de bruidegom

Armband of horloge

Een huwelijk is een mooi moment om jezelf te verwennen toch? Wat voor vrouwen een mooie jurk kan zijn, is voor je man misschien wel een stoere armband of nieuw horloge. Juist met je huwelijk kan en mag je kiezen voor een opvallend exemplaar dat goed staat bij je pak.

Bretels

Bretels maken je net iets minder formeel, staat jongensachtig en maakt het allemaal iets losser. Ik zou dit een leuk alternatief vinden voor het gilet. Of misschien voor tijdens het feest, als de officiële trouwkleding uitgaat en zowel man als vrouw iets dansbaars aantrekken. Ook erg leuk: als je getuige en/of andere bruidsjonkers dezelfde bretels dragen.

Hoed(je)

Niet iedereen heeft een hoedengezicht en zeker niet alle mannen vinden het prettig om te dragen. Maar het kan je wel net dat extraatje geven dat je goed staat. Zeker als je in het dagelijks leven ook vaker een hoed draagt.

Manchetknopen

Bij een op maat gemaakt colbert horen eigenlijk ook manchetknopen. Ze zijn chiquer dan de normale knoop en bovendien een mooi cadeau om te krijgen van vrienden of je (schoon)ouders.

Pochet

Eigenlijk is een pochet niet heel veel meer dan een nette zakdoek. Je vouwt de vierkante doek op een speciale manier en draagt hem in je borstzakje, zo dat hij net zichtbaar is.

Schoenen voor de bruidegom

Bij een mooi pak horen natuurlijk wel de juiste schoenen, al is het voor iedereen persoonlijk wat het best past. Bruin kan mooi staan bij blauw, zwart bij grijs, maar het is dan ook slim om bijvoorbeeld de kleur van je schoenen te laten terugkomen in je riem om het weer één geheel te maken.

Tip: loop ze vooraf in. Leren schoenen moeten zich uiteindelijk altijd naar je voet vormen en je zit niet te wachten op blaren tijdens je trouwdag.

Stropdas

Stropdassen komen in alle soorten en maten. Laat je goed voorlichten over de huidige trends en kies voor een kleur die bijvoorbeeld terugkomt in je pak of juist iets speelser met een subtiel printje. Donald Duck is voor dit soort gelegenheden toch iets minder geschikt.

Vlinderdas

Of je nu kiest voor een exemplaar dat je zelf moet strikken of eentje die je zo om je nek kan doen, maat niet uit. Een vlinderdas kan je outfit net iets nonchalanter maken, zeker als je hem combineert met de eerder genoemde bretels.

Overige gebruiken voor de bruidegom

 • Het is de man die voor zijn vrouw een boeket uitkiest. Wil je hier invloed op hebben, laat dan vooral overal door het huis plaatjes met je favoriete bloemen slingeren of benadruk voor het gemak nog maar eens een paar eer dat je gerbera’s prachtig vind, maar niet in je bruidsboeket 😉
 • Traditioneel mag de man zijn bruid niet zien voor het huwelijk, omdat dit ongeluk zou brengen. Dus de vrouw kan ervoor kiezen om bij haar ouders te gaan slapen, de nacht voor ze gaat trouwen.
 • Mannen dragen hun corsage (vaak afgestemd op het bruidsboeket) met het steeltje naar beneden, vrouwen met de steel omhoog – op de linkerschouder/links op zijn revers.

Kledingvoorschriften voor je gasten

Hoewel dit niet direct te maken heeft met de kleding van de bruidegom, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Traditioneel

Je kan ervoor kiezen om een traditioneel kledingvoorschrift te hanteren, zodat je zeker weet dat iedereen zijn uiterste best heeft gedaan op de kleding die ze dragen. Daarbij horen natuurlijk ook specifieke voorschriften voor naaste familie. Zoals dat de moeder van de bruid ook wit mag dragen wanneer haar dochter hiervoor kiest. Je kunt daarnaast kiezen voor een dresscode:

 • Black tie: mannen in smoking, vrouwen in cocktailjurk
 • Tenue de ville: mannen in driedelig pak, vrouwen in mantelpakje of jurkje
 • White tie: mannen in rokkostuum, vrouwen in avondtoilet

Past dit allemaal niet bij je? Dan bestaat er ook nog de optie Pink tie waarbij gasten de vrije keus hebben in wat ze aandoen.

Hoe zagen jullie eruit tijdens je huwelijksdag? Droeg jouw bruidegom een traditioneel pak of ging hij voor iets losser? En wat was jullie dresscode?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids