Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Klassenouder worden: de voor- en nadelen

Hoewel apps als Klasbord de klassenouder steeds meer vervangen, bestaat het nog steeds. Maar wat doet een klassenouder precies? Waarom is het handig er eentje te worden en wat zijn de eventuele nadelen?

Wat is een klassenouder en wat doe je dan precies?

De precieze invulling van het klassenouderschap verschilt per school, maar in de basis komt het erop neer dat je de ‘rechterhand’ van de leerkracht bent. Hierdoor hoeft deze zich niet bezig te houden met allerlei randzaken die te veel tijd kosten. Wat je allemaal doet als klassenouder?

  • Je maakt een groepsapp aan en regelt dat nieuwe ouders hier ook in komen.
  • Je speelt informatie door aan de andere ouders uit jullie groep: met welk thema zijn ze nu bezig? Wat is daarvoor nodig?
  • Bij excursies en andere uitstapjes regel je vervoer en begeleiding onder de andere ouders.
  • Je vraagt om hulp tijdens andere gezamenlijke projecten (verkeerslessen, versieren van de school tijdens de feestdagen etc.).
  • Aan het eind van het jaar zorg je voor een afscheidscadeautje voor de juf of meester namens de klas.

De voordelen: waarom zou je klassenouder worden?

Je leert de andere ouders snel kennen

Bij de start van het nieuwe schooljaar is het handig om op deze manier meteen iedereen te leren kennen. Daarbij is het handig om ieders telefoonnummer te hebben, bijvoorbeeld wanneer jullie kinderen met elkaar willen afspreken. Ook leer je alle kinderen uit de klas van je zoon of dochter meteen beter kennen.

Je mag overal bij aanwezig zijn

Niet elke ouder vindt dit heel belangrijk, maar als jij het leuk vindt om zo toch nog wat extra tijd te hebben met je kind is het natuurlijk ideaal. Als klassenouder kan je je meteen inschrijven als hulpouder bij een uitstapje en op die manier de school meteen helpen.

Het kost relatief weinig tijd

Deelnemen aan de Activiteiten Commissie of een ander orgaan binnen school kan soms iets meer tijd vergen. Als klassenouder hoef je eigenlijk alleen maar de kant-en-klare informatie door te spelen die je van de leerkracht krijgt. Zeker als jullie een groep hebben waarin de meeste andere ouders actief meehelpen en -denken, is het geen grote taak.

Als klassenouder heb je meteen je vrijwillige bijdrage geleverd

Scholen kunnen simpelweg niet zonder de vrijwillige hulp van ouders. Het is dus prettig wanneer iedereen – waar mogelijk – zijn steentje bijdraagt. Als je klassenouder wordt, heb je dat punt meteen afgekaart.

Je hebt een persoonlijker contact met de juf

En dat kan best prettig (en gezellig) zijn. De stap om even naar binnen te lopen wanneer er thuis iets speelt, is minder groot.

Nadelen van klassenouderschap

Natuurlijk is het niet alleen maar leuk wanneer je je opgeeft als klassenouder. De nadelen?

Soms heb je geen zin om iets te regelen, maar het moet wel

Misschien zit je in een heftige fase in je leven. Of je hebt het gewoon even onwijs druk. Berichtjes doorsturen in de groepsapp schiet er dan weleens bij in en dat kan een vervelend gevoel geven. Het kan dan schelen om een back-up te hebben of iemand naast je waarmee je samen het klassenouderschap invult.

Zit je in een minder betrokken klas? Dan moet je alsnog van alles organiseren

Niets is vervelender dan leuren met dat ene uitstapje waar geen van de andere ouders bij wil helpen. Bij kleinschaliger onderwijs valt dit vaak mee, maar in een grotere klas zijn er vaak genoeg die zich op de achtergrond houden in de hoop dat iemand anders zich wel bezwaard genoeg voelt om bij te springen. Wees daarop bedacht. Een oplossing kan zijn dat je een schema maakt waarop je iedereen indeelt, aan het begin van het jaar. Willen of kunnen ze niet? Dan moeten ze zelf onderling vervanging regelen.  

Andere ouders zien jou als het aanspreekpunt voor zo’n beetje alles

De ene keer is dat fijn, de andere keer krijg je ook te maken met klachten of vragen waar je weinig mee kunt. Je kunt dan het best de discussie zo kort mogelijk houden: bij klachten of inhoudelijke vragen, moeten ze bij de juf zijn.

Sommige moeders bemoeien zich graag met jouw taken

Er zijn nu eenmaal ouders (vaak moeders) die het heerlijk vinden van alles te organiseren. Het kan dus gebeuren dat ze je passeren en zich bemoeien met jouw taken. Doe je niks aan, maar kan wel vervelend zijn.

Het ophalen van geld voor een afscheidscadeautje kan een berg discussie opleveren

De makkelijkste optie is een open Tikkie verzenden. Op die manier kan iedereen geven wat hij of zij kan missen. Probeer echter te voorkomen dat je andere ouders laat meedenken over het afscheidscadeau. Voor je het weet verzand je namelijk in een eindeloze discussie, omdat iedereen iets anders denkt. Je kan beter vooraf duidelijk vertellen wat je gaat halen (of hebt gehaald).

Het kan dus hartstikke leuk en handig zijn, mits je bedacht bent op de nadelen. Is het iets voor jou? Of ben jij meer de moeder die geïnteresseerd uit het raam kijkt wanneer wordt gevraagd wie graag klassenouder wil worden?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, wavebreakmedia – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids