Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Klagen over de kinderen? Voorkom deze 7 fouten

Klagen over de kinderen? Tja, we hebben waarschijnlijk allemaal wel momenten dat we even niet meer weten wat we met de opvoeding aan moeten. Omdat je in fase 152184 bent aanbeland. Of omdat ze van driftbui naar driftbui lijken te leven. Maar er zijn dingen die je tijdens je geklaag zou moeten zien te voorkomen. Wij zetten de 7 grootste fouten op een rijtje!

7 fouten die je moet voorkomen als je klaagt over de kinderen

Het verkeerde publiek kiezen

Mensen zonder kinderen bijvoorbeeld. Niet alleen omdat ze je waarschijnlijk niet zullen begrijpen of je geklaag enige sluimerende kinderwens vakkundig de kop indrukt, maar ook omdat je niet weet of ze misschien zelf in een medisch traject zitten omdat ze zo graag een kindje willen krijgen. Het kan dan keihard en pijnlijk zijn om een ander te horen klagen over de dochter die jij zo graag in je armen zou hebben.

Zeuren waar de kinderen zelf bij zitten

Een punt dat niet echt verduidelijking nodig heeft, toch? Geen enkel kind wil toch horen dat zijn ouders extreem balen van zijn gedrag? Het voelt als het per ongeluk opvangen van een roddel die over jou gaat.

Te grove grappen maken (tegen de verkeerde mensen)

Je mag als ouder op zijn tijd best grof zijn. Zonder humor zou de wereld een saaie boel zijn. Maar je moet wel weten tegen wie je dat soort grappen maakt. Mensen die, net als jij, het leven met een korreltje zout nemen en weten dat in de opmerking die je plaatst een immense berg aan liefde zit. Die weten dat je er geen bal van meent.

Het probleem is alleen dat niet iedereen dezelfde humor heeft. Waar jij het misschien prima vindt kunnen om te lachen dat je blij bent dat de kinderen nog leven na vandaag, is een ander na zo’n zin compleet in shock. Dus leuk als je humor gebruikt tijdens het klagen, maar weet tegen wie en op welke manier!

Als je het nergens anders meer over kan hebben

Een beetje stoom afblazen is oké. Voortdurend praten over hoe zwaar het is? Nee, als het je zo verschrikkelijk hoog zit, kan je misschien beter gewoon hulp zoeken. Natuurlijk, sommige fases (zoals de dreumespuberteit of peuterpuberteit) zijn pittig. En soms zal je geen idee meer hebben wat je met die kleuterdriftbuien aan moet. Maar hou ook voor ogen dat je niet bij op de canapé van je therapeut ligt.

Online zetten waar je zo extreem van baalt

Waar jij misschien na die ene tweet alweer vergeet dat je hem überhaupt hebt geplaatst, blijft de tekst gewoon online zweven. Hij is vogelvrij, wat in de praktijk betekent dat iemand anders ermee aan de haal kan gaan. Of dat je kind het ooit zelf onder ogen krijgt. Bovendien valt dit onder de noemer sharenting en dat is sowieso iets dat je niet zou moeten doen.

Als je zelf niet tegen kritiek kan

Wanneer je klaagt over je kinderen moet je ook openstaan voor enige kritiek. Niet iedereen zal het met je eens zijn. Soms omdat de ander compleet gelijk heeft en jij gewoon ongesteld bent. Een andere keer omdat de ander zich niet kan voorstellen ooit boos te worden op haar eigen kinderen, dus totaal geen begrip heeft voor jouw situatie.

Wanneer je die klaagzang niet kan nuanceren

Een stevig potje klagen over je kinderen moet op zijn tijd kunnen. Maar wel zolang je duidelijk laat blijken dat je intussen immens veel van die kleine draakjes houdt. Dat je ook je gesprekspartner dubbel laat liggen om bijdehante uitspraken of bepaald gedrag waar je stiekem keihard om moet lachen.

Klagen jullie weleens over de kinderen? Of vind je dat eigenlijk not done?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Katya Shut – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids