Kippensoep met kipfilet en stukjes maïskolf

Gezond en goed tegen verkoudheid

Met het halve gezin in de lappenmand besloot ik een ouderwets goede kippensoep tevoorschijn te toveren. Boordevol groenten en natuurlijk kipfilet. Het is een middeltje dat bij mijn oma al werkte, maar eigenlijk nog steeds: iedereen knapte er van op. En toen onze jongste, tikje kritische, dochter zei dat ze nog nooit zo’n lekkere soep op had, wist ik dat ik een toprecept te pakken had. Daarom deel ik deze maaltijdsoep ook met jullie – ziek of niet, deze kan altijd.

Ingrediënten

 • Een pan met 2 liter water
 • 8 Maggi bouillonblokjes
 • 2 bosuitjes
 • Een winterpeen
 • 2 stukken kipfilet (alternatief: drumsticks of kleine stukjes kip; voordeel is dat je deze niet hoeft te ‘pluizen’)
 • Suikermaïs
 • Prei
 • Een teen verse gember
 • 2 laurierblaadjes
 • Gemalen zwarte peper naar smaak
 • Een scheut ketjap manis (naar smaak)

Ook lekker: taugé en een gekookt eitje, wanneer je meer trek hebt in een soort saotosoep

Bereidingswijze

 1. Zet de pan met water op.
 2. Voeg de bouillonblokjes toe en de bosui in ringetjes gesneden, breng het water aan de kook. Je kunt de teen gember schillen en bij de kippensoep doen, net als de laurierblaadjes. Vergeet deze voor serveren niet uit de soep te vissen!
 3. Snij intussen de winterpeen in kleine stukjes en doe deze erbij.
 4. Wanneer het water kookt, doe je de stukken kipfilet (gewoon in zijn geheel) in de soep. Dit laat je 10-12 minuten koken.
 5. Intussen kan je mooi de prei snijden in ringetjes (wel altijd heel goed wassen voor je deze toevoegt om zandresten te verwijderen) en in de pan doen.
 6. De suikermaïs mag vervolgens ook in zijn geheel bij de kippensoep (je kunt deze in een later stadium in kleinere stukken snijden).
 7. Peper en ketjap manis naar smaak toevoegen.
 8. Wanneer de kipfilet ruim tien minuten heeft kunnen koken, haal je deze eruit en trekt hem uit elkaar met twee vorken. De kip is nu als het goed is ook gaar vanbinnen. Daarna doe je de filet weer terug in de pan.
 9. Zet de pan op een laag vuur (het kleinste pitje dat je hebt), zodat het kan pruttelen.

Na ongeveer anderhalf uur is je kippensoep klaar. Je hoeft alleen af en toe even door te roeren, maar meer is het niet. Na deze tijd is de maïskolf door te snijden (hoewel met kracht én een scherp mes). Je kunt er ook voor kiezen de maïskorrels los in de soep te doen.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Kippensoep met kipfilet en stukjes maïskolf”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven