Kinkhoestvaccin tijdens de zwangerschap: FAQ

Een vaccinatie tijdens je zwangerschap? Vanaf eind 2019 kun je je gratis laten inenten tegen kinkhoest. In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen over de 22 wekenprik.

Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap

Sinds dit jaar (2019) kun je als zwangere vrouw een kinkhoestvaccinatie halen. Deze kinderziekte kan een groot risico opleveren voor je pasgeboren baby. Om deze kleintjes toch bescherming te kunnen bieden, is het mogelijk om preventief voor vaccinatie te kiezen. Hiermee geef je als moeder de antistoffen via de navelstreng door aan je kindje en is hij meteen vanaf de geboorte beschermd.

Heeft je baby na de geboorte nog een vaccin nodig tegen kinkhoest?

Ja dat wel. Maar wel één minder dan in het huidige inentingsschema. Heb je de prik dus gehaald tijdens je zwangerschap voor eind 2019? Bewaar je kaartje goed en laat het weten op het consultatiebureau. Zij kunnen er dan rekening mee houden. Na deze datum zal het huidige schema worden aangepast.

Waar laat je de kinkhoestvaccinatie zetten?

Tot eind 2019 zijn er een aantal mogelijkheden als je kiest voor het kinkhoestvaccin.

  • Huisarts
  • GGD

Daarna kan je hiervoor terecht bij het consultatiebureau. Hierbij leer je meteen het bureau een beetje kennen, als je hier nog niet bent geweest met oudere kinderen.

Merel (update 2020): ‘Ik liet de 22 wekenprik zetten bij het consultatiebureau, zo rond de 24 weken. Eigenlijk was het zo voorbij. De prik zelf doet geen pijn en stelt niet veel voor. Het stelt me gerust dat de baby straks na de geboorte meteen beschermd is tegen kinkhoest en we de eerste prikjes dus iets later krijgen.’

Kosten 22 wekenprik

Tot eind 2019

Op dit moment komen de kosten voor het kinkhoestvaccin mogelijk nog (gedeeltelijk) voor eigen rekening. Dit is afhankelijk van de (aanvullende) zorgverzekering die je hebt gekozen. De prijs kan bovendien variëren: de één is € 40,00 kwijt bij de huisarts, een ander betaalt € 65,00 bij de GGD.

Vanaf eind 2019

Vanaf eind 2019 is de vaccinatie gratis en wordt hij, zoals hierboven al vermeld, gezet op het consultatiebureau.

Vanaf wanneer kan je je laten vaccineren tegen kinkhoest?

De naam verklapt het al: vanaf 22 weken is het zinvol je te laten inenten tegen kinkhoest. Hierbij geldt dat het scheelt als je zo snel mogelijk na de 22 weken zwangerschap doet. De antistoffen hebben dan meer tijd om overgedragen te worden op je baby.

Vraag eventueel om advies aan je huisarts, verloskundige of de GGD.

Is het nodig de kinkhoestvaccinatie te laten zetten tijdens je zwangerschap?

Als je op internet kijkt zal je verschillende meningen tegenkomen. Mensen die sowieso kritisch tegenover inentingen staan, zullen deze prik onzin vinden. Een ander staat er juist positief tegenover. Als je twijfelt zal je hierin je eigen weg moeten vinden.

Dit artikel is dan ook niet geschreven om je te adviseren en dat zullen we dus ook verder niet inhoudelijk doen. Toch één laatste tip: laat je voorlichten door echte deskundigen. Op internet wemelt het van de zelfbenoemde gezondheidsgoeroes die vooral afgaan op onderbuikgevoelens en niet op harde feiten. Denk vooral in het belang van je kind en lees je bij twijfel goed in voor je een beslissing maakt.

Heb jij de kinkhoestvaccinatie laten zetten? Of zou je dit doen wanneer je nu zwanger was? Discussieer mee onder dit artikel.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven