Een vaccinatie tijdens je zwangerschap? Sinds eind 2019 kun je je gratis laten inenten tegen kinkhoest (DKT: Difterie, Kinkhoest, Tetanus). De prik roept onder zwangeren echter soms nog wat vragen op. In dit artikel behandelen we de daarom meest gestelde vragen over deze 22 wekenprik.
Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap
Sinds 2019 kun je als zwangere vrouw een kinkhoestvaccinatie halen. Deze kinderziekte kan een groot risico opleveren voor je pasgeboren baby. Om deze kleintjes vanaf de geboorte bescherming te kunnen bieden, is het mogelijk om preventief voor vaccinatie te kiezen. Hiermee geef je als moeder de antistoffen via de navelstreng door aan je kindje en is hij vanaf de bevalling beschermd tot drie maanden daarna.
Hoewel je het best zo snel mogelijk na de 22 weken je vaccinatie kunt laten halen, is het nog steeds zinvol om het kinkhoestvaccin te nemen als je bijna moet bevallen. Zoals je kunt lezen op de website van het RIVM zijn moeders vaak de grootste bron van infectie voor hun kind. Ben jij beschermd, dan geef je het niet meer door. Bovendien krijgt je kindje alsnog belangrijke antistoffen binnen.
Heeft je baby na de geboorte nog een vaccin nodig tegen kinkhoest?
Ja dat wel. Maar je kindje krijgt de eerste vaccinatie (DKTP-Hib-HepB) met drie maanden in plaats van twee.
Waar laat je de kinkhoestvaccinatie zetten?
Hiervoor maak je een afspraak bij de JeugdGezondsheidsZorg (JGZ) in jouw regio. Vaak is dat het consultatiebureau.
Merel: ‘Ik liet de 22 wekenprik zetten bij het consultatiebureau, zo rond de 24 weken. Eigenlijk was het zo voorbij. De prik zelf doet geen pijn en stelt niet veel voor. Het stelde me gerust dat ons kleintje na de geboorte meteen beschermd zou zijn tegen kinkhoest en we de eerste prikjes dus iets later konden krijgen. Bovendien hoorde ik recent meerdere verhalen van baby’s die voor hun leven vochten op de IC, omdat kinkhoest weer in opmars is. Daarom is het volgens mij extra belangrijk om deze vaccinatie te halen.’
Kosten 22 wekenprik
De 22 wekenprik (of kinkhoestvaccinatie) kan je kosteloos halen.
Vanaf wanneer kan je je laten vaccineren tegen kinkhoest?
De naam verklapt het al: vanaf 22 weken is het zinvol je te laten inenten tegen kinkhoest. Hierbij geldt dat je dit bij voorkeur zo snel mogelijk na de 22 weken zwangerschap doet. De antistoffen hebben dan meer tijd om overgedragen te worden op je baby. In principe is het ook veilig voor vrouwen met een lagere weerstand of afweerstoornis. Maar wanneer je onder behandeling staat van een arts of als je twijfelt, is het verstandig deze vaccinatie te overleggen met je behandelaar, de verloskundige of GGD.
Is het nodig de kinkhoestvaccinatie te laten zetten tijdens je zwangerschap?
Dit jaar zijn er al zes baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest (augustus 2024).
Hoewel de totale hoeveelheid patiënten met kinkhoest langzaam daalt, geldt dit helaas nog niet voor baby’s. Vooral pasgeborenen (0-2 maanden) wiens moeder niet was ingeënt tijdens de zwangerschap lopen een hoger risico op ziekenhuisopname. Verder blijkt uit de praktijk dat het moment van vaccineren belangrijk is. Vroeggeboren kindjes of laat gevaccineerde moeders komen ook vaker in het ziekenhuis terecht. (Bron: RIVM, Actuele kinkhoestcijfers)
Hoewel dit artikel niet geschreven is om je te adviseren, is het belangrijk om de feiten in je achterhoofd te houden als je een keus maakt. De belangrijkste tip die we je daarom willen geven, is om af te gaan op je eigen gevoel. Laat je bij twijfel voorlichten door echte deskundigen (in plaats van zelfbenoemde gezondheidsgoeroes die online van alles verkondigen, op basis van de stand van de maan en hun onderbuikgevoelens). Denk vooral aan het belang van je kind, lees je goed in en beslis daarna.
Heb jij de kinkhoestvaccinatie laten zetten? Of zou je dit doen wanneer je nu zwanger was? Discussieer mee onder dit artikel.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©HenadziPechan – Shutterstock