Voor kinderen is er weinig leuker dan lekker buitenspelen. Iets dat we zouden moeten stimuleren, omdat het heel gezond is. Hoe je dat doet? Met een kindvriendelijke tuin. In dit artikel vind je maar liefst 7 verschillende ideeën waarmee je de tuin kindvriendelijk(er) kunt maken.
Kindvriendelijke tuin
Speeltoestel
Een goed speeltoestel stimuleert de grove motoriek van je kind, kinderen gaan sneller naar buiten en ze bewegen actief. Bovendien verbindt het hebben van een groter toestel in je achtertuin: andere kinderen komen vast graag spelen bij jullie. Het is, kortom, in ieder opzicht goed voor je kind. Zeker in de leeftijd dat ze nog groeien, is beweging cruciaal. Zo leert je kind balans houden, rennen en springen, maar ook zijn coördinatie verbeteren.
Zandbak
Een zandbak valt onder de noemer open-ended spelen. Je kan namelijk eindeloos bezig zijn met het bakken van zandtaartjes, bouwen van ingenieuze kastelen en graven van tunnels. Daarbij is zand een sensomotorisch materiaal. Dit is juist goed voor de fijne motoriek en helpt kinderen om prikkels te kunnen reguleren. Je kunt dus ook prima in je eentje in de zandbak spelen.
Let erop dat je zandbak goed af te sluiten is tijdens verschillende weersomstandigheden én voor de buurtkatten.
Modderkeuken
Voor jongere kinderen is het een leuk idee om ook een modderkeuken te plaatsen. Hiervoor hoeft het helemaal geen lekker weer te zijn – in tegendeel; moddersoepjes maken is toch het leukste wat er is? Het voordeel van een modderkeuken in je achtertuin is dat je kinderen actief stimuleert om ook lekker buiten te gaan spelen wanneer het regent. Het enige dat je nodig hebt, is je fantasie, goede laarzen en een regenpak.
Zit- en ligplekjes
Tijdens de warme dagen is het fijn voor kinderen om een lekker zit- of ligplekje te hebben. Denk aan oude tuinkussens in het gras om je nieuwste boek op te kunnen lezen. Zo’n toffe ouderwetse ligstoel. Een fijne tuintafel waaraan de kinderen kunnen kleuren, knutselen en eten. Ook ’s avonds creëer je sfeer in de tuin met een mooi tuinkleed, vlaggetjes of priklicht.
Eigen groenten en fruit
Waar komt eten eigenlijk vandaan? Om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met het kweken van eigen fruit en groenten, kan je een moestuin beginnen. Zo leren ze zorgen voor de planten en eten ze, hopelijk, met meer plezier hun avondeten op. Is een moestuin bij jullie in de tuin geen optie? Dan is verticaal tuinieren misschien een optie of een aardbeienplantje?
Uit de schaduw met een tentje
Een mooie tipi, een ruim ‘paviljoen’ voor de kinderen of een andere tent van zonwerend materiaal voor in de tuin: het blijft tot de verbeelding spreken. Het is dé plek waar je kinderen op het heetst van de dag kunnen bijkomen.
Houd er echter rekening mee dat je de tent in de schaduw plaatst, dat de tent bij voorkeur is gemaakt van lichtgekleurd materiaal en dat je regelmatig voelt of het niet te heet wordt. Daarnaast is het aan te raden om binnen te gaan zitten tijdens hele hete dagen. Je kan de tent dan makkelijk binnen opzetten voor meer speelplezier.
Divers buitenspeelgoed
Als je los buitenspeelgoed koopt, zoals badmintonrackets, een springtouw, jeu de boules of bijvoorbeeld Les Papattes, is het leuk om te kiezen voor een divers aanbod. Dus zowel spelletjes die je samen kunt doen als speelgoed dat je alleen kunt gebruiken. En vergeet ook het waterspeelgoed niet voor een ouderwets goed watergevecht! Tip voor ouders met jonge kinderen Geef je kinderen een kwast in handen, zet een emmertje met water neer en laat hen de schutting ‘verven’.
Hoe kindvriendelijk is jullie tuin?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Rawpixel.com – Shutterstock