Kinderyogakaarten van Helen Purperhart | Review

Een aantal jaar geleden won ik tijdens een yoga event een set kinderyogakaarten van Helen Purperhart: 60 kaarten met dierenposes. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met kinderyoga. Ook kun je ze gebruiken om de gesprekken met je kind een nieuwe invalshoek te geven. In deze review lees je hoe wij de kaarten vinden en wanneer we ze gebruiken.

Kinderyogakaarten van Helen Purperhart

Inhoud van het doosje kaarten

  • 60 vierkante kaarten met yogaposes en vragen
  • Uitleg

Nieuwe editie kinderyogakaarten 2023

Wij hebben de editie uit 2017. Inmiddels is er een nieuwe verschenen in 2023, onder de naam ‘Kinderyogakaarten: beestenboel’. Hoewel de kaarten net iets anders zijn, is de strekking hetzelfde. Aan de ene kant vind je een plaatje met daarop de yogapose en uitleg. Aan de andere kant staat een vraag voor je kind. Hiermee kun je dus zowel oefenen met de pose als praten over gevoelens.

Uitleg Kinderyogakaarten, Helen Purperhart

Hoe gebruik je de kinderyogakaarten?

Het leuke van de kinderyogakaarten is hun veelzijdigheid. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig één kaart trekken en die met je kind uitvoeren – eventueel op muziek. Of je laat je kind zelf meerdere kaarten trekken die je vervolgens allebei probeert. Dan is er nog de optie dat je je kind (8+) zelf aan de slag laat gaan. En dan zijn er ook nog de verschillende vragen. Je kunt dus alle kanten op.

kinderyogakaarten Helen Purperhart review

Voorbeeld: de pauw

Aan de voorzijde van de pauw staat een oefening die je samen met je kind kan uitvoeren. Kinderyoga helpt je kind om rustiger te worden en soepeler. Daarbij kan het helpen om lekker bezig te zijn samen en op die laagdrempelige manier een goed gesprek te voeren. Zo staat aan de achterkant van de pauw de vraag: Ik ben een pauw en ik ben trots. Wanneer ben jij trots?

Wat is het voordeel van deze yogakaarten van Helen Purperhart?

Ze bieden je de kans vragen te stellen die je normaal gesproken misschien niet snel aan je kind zou voorleggen. Je leert elkaar beter kennen en kan de diepte ingaan, terwijl je op een gezonde manier bezig bent. Het leuke is dat de kinderyogakaarten al geschikt zijn vanaf jonge leeftijd. Met peuters kan je bijvoorbeeld het dier nadoen, vanaf vier de yogapose en oudere kinderen (tot 12) kunnen de poses zelf uitvoeren.

Review kinderyogakaarten van Helen Purperhart

Het testpanel

Ik testte de yogakaarten met onze oudste dochter en haar zusje van destijds 2. De jongste deed voor de lol mee met haar zussen. Door de jaren heen pakte ik de kaarten meerdere keren tevoorschijn, dus inmiddels zijn de kinderyogakaarten in vrijwel elke leeftijdsgroep wel een keer getest.

Hoe testten we de yogakaarten?

De eerste keer dat we de kaarten kregen

Ik zette kalme muziek op ter ondersteuning. Daarna pakten we een kaart, vertelde welk dier erop stond en liet ik onze peuter bewegen op haar eigen manier. Onze oudste dochter (toen 10 jaar) oefende echt met de yogaposes op de kaarten. Verder vroeg ik hen de vraag die erop stond, waardoor we tot bijzondere gesprekken kwamen. Ik vond het vooral leuk dat het onderwerpen zijn waar je normaliter misschien niet echt naar vraagt.

Daarna

Door de jaren heen zijn de kaarten meerdere keren gepakt. Soms gingen ze zelf aan de slag, een andere keer deden we het samen. Ze hebben een verbindend karakter. Bovendien leer je je kinderen toch weer een beetje beter kennen door goed te luisteren naar hun antwoorden.

De voordelen van de kinderyogakaarten

Doordat ik ze won, kwamen we op een laagdrempelige manier in aanraking met kinderyoga. Persoonlijk vond ik dit erg leuk: ik had de interesse wel, maar vind kinderyogalessen erg duur. Zeker met vier kinderen moet je nu eenmaal keuzes maken op het gebied van sporten. Op deze manier kan je kinderen er in elk geval kennis mee laten maken.

Een ander voordeel vind ik dat ze zo veelzijdig zijn. Zelfs op jonge leeftijd, als kinderen een korte aandachtspanne hebben en de opdrachten mogelijk fysiek nog lastiger vinden, kan je ze gebruiken ter inspiratie. Rondstampen als een grote beer of trippelen als een muis is hartstikke leuk voor peuters. Tot slot zijn de kaarten ook geschikt voor grotere groepen, zoals een schoolklas.

Ons eindoordeel over de kinderyogakaarten van Helen Purperhart?

Ik ben overwegend positief over de kinderyogakaarten. Ze zijn stevig, de uitleg van de yogaposes is eenvoudig en goed te begrijpen.

Wat er dan minder is? Dat ligt niet aan de kaarten; meer aan de behoeften van ons gezin, denk ik. Ze zijn hartstikke leuk en als ik ze gebruik, denk ik: moeten we vaker doen. Maar in de praktijk liggen ze vaker in de kast dan dat we ze erbij pakken. Jammer wel. Nu ik deze review van de kinderyogakaarten herschrijf, denk ik dat het leuk is voor onze jongste (zoon). Hij is nu 2, dus we kunnen wel vast dieren nadoen. Misschien dat ze dan toch (eindelijk) vaker worden gebruikt dan bij de rest.

Waarom kinderyoga goed is?

Als je echt les neemt, leert je kind om op een goede manier adem te halen. Daarnaast is het goed voor hun flexibiliteit en ontspanning. Dat laatste maakt dus ook dat een kind minder stress ervaart, omdat ze weten hoe ze zichzelf tot rust kunnen brengen. Yoga helpt verder bij een goede (of betere) nachtrust.

Ook als je geen les neemt, kan het dus goed zijn om yoga te beoefenen met je kinderen. De kinderyogakaarten spelen in op flexibiliteit en ontspanning. Door zich te focussen op een yogapose, komen ze automatisch al meer tot rust. Je kunt je kind helpen bij de ademhaling door dit voor te doen: in door de neus (liefst ademen naar de buik) en uit via de mond.

Algemene informatie

Over onze yogakaarten:

  • Auteur Helen Purperhart
  • Jaar van uitgave 2007 (nieuwe ed. 2023)
  • Uitgeverij Ankh Hermes Uitgeverij
  • ISBN 9789020213614

Kinderyoga is leuk om te doen met je kinderen. De yogakaarten helpen hen om soepeler te worden en lekker hun fantasie te gebruiken. We vonden deze kinderyogakaarten van Helen Purperhart wel heel leuk, maar helaas het past niet helemaal bij ons gezin en we pakken het niet snel uit de kast. Zou het wel bij jullie passen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©VGstockstudio – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven