Kinderwagen trends 2024: wat kan je verwachten dit jaar?

Waar kinderwagenproducenten voorheen eenzelfde lijn volgden, is 2024 echt anders. De nieuwste kinderwagens voor komend jaar werden gedeeltelijk tijdens de Negenmaandenbeurs 2024 gepresenteerd aan het publiek. Dat maakte dat je goed kon zien welke trends er zijn op het gebied van kinderwagens. Vorige week bezocht ik de beurs en deel in dit artikel met je waaruit je kunt kiezen komend jaar. Ik kan alvast verklappen: ik was behoorlijk verrast!

De belangrijkste kinderwagen trends voor 2024?

Eigenlijk vond ik de meest opmerkelijke trend nog wel dat er geen eenduidige lijn in zit. Waar je de voorgaande jaren zag dat grote spelers op deze markt eenzelfde lijn volgden – de één misschien met een iets lichter gewicht, de ander zette in op nog betere ventilatie in de wieg – was dat dit jaar beduidend anders. Niet in het minst omdat er behoorlijk wat merken bij zijn gekomen. Jezelf onderscheiden lijkt de belangrijkste trend. Goed nieuws voor de consument: je kan zo een stuk makkelijker kiezen voor een kinderwagen die bij jullie past.

Daarom is het belangrijkste advies dat ik je kan geven om naar een babyzaak te gaan, als je niet naar de Negenmaandenbeurs bent geweest. Kijk, voel, loop een stukje over verschillende ondergronden en neem die kennis mee naar huis. Als je een nieuwe kinderwagen koopt, kost dat vaak best veel geld. Zeker omdat je er een reiswieg bij krijgt en wellicht handige accessoires. Dat wil je zorgvuldig uitgeven, toch? Dus daarom scheelt het als je er thuis over nadenkt en dan pas je aankoop doet.

De opvallendste kinderwagen trends in 2024?

Allround kinderwagen

Ouders met jonge kinderen reizen meer en komen op allerlei plekken. Het is prettig als je ineens een flink bedrag uitgeeft, dat je dan ook overal terecht kunt met je wagen. Daarom zetten een aantal mooie merken, zoals Thule, in op een allround-kinderwagen. Nieuw is de Thule Glide 3: een update van een populaire prijswinnaar, die is aangepast dankzij de feedback van ouders zelf. Dat resulteert in o.a. een geïntegreerde beensteun en verstelbare stoel, zodat je kindje nog comfortabeler slaapt. Ook is de luifel vergroot voor een nog betere bescherming tegen zon en regen. En vanaf 1 maart komt er de Thule Glide 4-wheel bij, voor nog meer wendbaarheid en ideaal voor ouders die in de stad wonen.

Duurzaamheid

Kunnen we duurzaamheid nog een trend noemen? Eigenlijk niet. Toch staat hij er weer bij. Je ziet namelijk dat steeds meer grote merken inzetten op ecologisch verantwoord ondernemen. Dat betekent een verfproces, zoals Thule dat doet, waarmee maar liefst 80% wordt bespaard op watergebruik. Joolz plant voor elke verkochte kinderwagen een boom en gebruikt materiaal van gerecyclede PET-flessen.

Greentom doet hier echter nog een schepje bovenop en is, naast veelvuldig prijswinnaar, zelfs B-corp gecertificeerd. De gebruikte stof is volledig gemaakt van plastic flessen en het frame van gerecycled plastic huisvuil, terwijl het matrasje in de wagens bestaat uit natuurlijke materialen (wol, vlas en biologisch katoen). Hierdoor kan je, na gebruik, de gehele wagen recyclen. En voor de prijs hoef je het niet te laten: een Greentom kinderwagen kost gemiddeld € 250-400 en kent een levenslange garantie.

Accessoires

De meeste merken leveren een prima wagen af. Wat het speciaal maakt, zijn de accessoires. En daar zie je steeds meer ontstaan. Zo kan je voor je EasyWalker een stuurtje kopen waardoor je kind het gevoel krijgt zelf te kunnen sturen. Voor verschillende merken, zoals Thule, zijn er mooie en stabiele plankjes op de markt waarop je peuter kan meerijden. TFK heeft een soort extra zitje dat je op de wagen kunt monteren (al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet heb geïnformeerd hoe je hiermee de veiligheid kunt waarborgen; bungelende peutervoetjes in de buurt van de wielen, lijken me best een uitdaging). En Joolz heeft een modebewuste geïntegreerde warmtezak met capuchon, zodat je kleintje lekker warm blijft tijdens de wandeling. Kortom, genoeg keus!

Meer dan een kinderwagen

In 2022 zag ik voor het eerst de Jiffle Wagon voorbij komen: kinderwagen, buggy en bolderkar ineen. Deze trend heeft zich, als toen voorspeld, inderdaad doorgezet. Zo gaat de Veer Switchback nog veel verder. Zes functies in één kinderwagen! Niet voor niets is deze wagen genomineerd voor de Baby Innovation Awards 2024. Wat je hiermee in huis haalt? O.a. een monowagen, duowagen, de VEER-cruiser (bolderkar 2.0), fietsstoeltje, eetstoel voor onderweg of wipper voor de kleintjes.

Is het je geld waard om te investeren in die gloednieuwe kinderwagen?

Veel kinderwagens zijn prijzig: richting de duizend euro of misschien nog wel meer. Bovendien geldt ook: hoe meer extra’s, hoe kostbaarder. Is dat je geld wel waard?

Persoonlijk vind ik van wel. Wij kochten ooit een zwart-witte Quinny Moodd in 2014, ter voorbereiding op de komst van onze tweede dochter. Deze kostte zo’n duizend euro, inclusief enkele accessoires (adapters voor de Maxi-Cosi, een klamboe, regenhoes en voetenzak voor de winter). Hoewel er echt wat op de wagen aan te merken valt, zoals het minuscule boodschappenmandje waar je precies niks aan hebt, bleek het een duurzame aankoop.

We krijgen nog steeds complimenten op het opvallende, moderne design. Los daarvan is hij met een simpele beweging in elkaar te vouwen en daardoor makkelijk mee te nemen in de auto. Verder vertoont hij inmiddels gebruikerssporen en hier en daar wat mankementen, maar doet het in principe nog prima. Zelfs drie kinderen later zou hij nog best een ronde mee kunnen.

Toen onze meiden allebei nog klein waren, kochten we ook een duowagen voor een fractie van de prijs. Goedkoop bleek duurkoop: ik was blij toen we dat logge bakbeest konden verkopen. Een duurdere wagen is vooral stabieler, je krijgt vaak meer garantie én, een uitzondering daargelaten, de merken zijn vaker bezig met duurzaamheid en zorg voor het milieu. Daarom is mijn ongevraagde advies: als je dan ergens wat meer geld aan wil uitgeven, laat het aan een mooie, duurzame kinderwagen zijn die je hele gezin mee kan.

De kleuren voor je kinderwagen in 2024?

Wat dat betreft mag er misschien wel iets meer kleur komen. De meeste merken houden toch vast aan vergrijsd groen en blauw, een enkeling kiest voor (licht)grijs en zwart hebben bijna alle merken wel in hun aanbod. Gelukkig durven enkele merken toch ook wel weer met lichte kleuren te komen. Zo kiezen Thule en Bugaboo allebei voor een mooie ecrukleur en heeft die laatste zelfs een cognackleurige wagen in het aanbod.

Uitzonderingen hierop zijn Greentom, die ik eerder al noemde, en Cybex. Greentom kiest voor vrolijke, frisse kleuren als roze en groen en zelfs een wit frame voor de liefhebber. Cybex heeft enkele neutrale modellen in het assortiment, maar ook opvallende designs. Van aanwezige bloemen, die als 3D-ornamenten op de kap bevestigd zijn, tot een prachtige print met rozen en een jungleprint. Je moet ervan houden, maar je weet wél dat je een unieke wagen in huis haalt.

Wat zijn de nieuwste kinderwagens in 2024?

  • Thule Glide 3
  • Greentom Reversible
  • Bugaboo Fox 5
  • Maxi-Cosi Oxford
  • Nuna Mixx Next
  • EasyWalker Harvey5
  • Cybex Priam
  • Joolz Day5

Beste kinderwagen van 2024?

Beste wagen volgens de Consumentenbond

De Nuna Mixx Next kwam als best uit de test van de Consumentenbond. De kinderwagen past perfect bij de wensen van 2024: hij is gemakkelijk schoon te houden, rijdt soepel en biedt alle comfort aan je kindje. Alleen het OV is minder geslaagd met deze wagen. Ook is hij relatief zwaar.

Minder goed uit de test kwamen o.a. de Koelstra Next (3,0), Dubatti Two (5,3) en Stokke Xplory (6,0). De Thule Glide 2 staat daarentegen op een gedeelde vijfde plek met een 8,1.

Op de Negenmaandenbeurs kon je goed zien welke trends momenteel spelen op het gebied van kinderwagens. Merken proberen steeds duidelijker in te zetten op een eigen doelgroep en duurzaamheid speelt een grotere rol. In dit artikel zette ik de belangrijkste trends op een rijtje en kan je lezen of zo’n dure wagen echt je geld waard is. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring en wensen. Welke wagen past echt bij jullie? En wat vind jij van de kinderwagen trends voor 2024?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

PH888 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven