Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kinderwagens 2023: wat is er nieuw dit jaar?

Nog even en we zitten alweer in 2023. Ben je dan uitgerekend en razend nieuwsgierig waar de nieuwste kinderwagenfabrikanten mee komen? In dit artikel zetten we alle nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van kinderwagens in 2023 op een rijtje. Van nóg veiliger vervoeren tot de zoektocht naar de beste allrounder.

Wat zijn de kinderwagen trends in 2023?

Tip: ga van 15 tot en met 18 februari naar de Negenmaandenbeurs en loop langs de stands van de grote merken. Thule, Maxi-cosi, Easywalker, Bugaboo – ze staan er allemaal. Het voordeel ten opzichte van een babyzaak is dat de merken je zelf kunnen informeren over hun nieuwste wagens en de laatste trends. Bovendien is het mogelijk om zelf meteen een stukje te lopen. Er is ook altijd een parcours aanwezig op de beurs met verschillende ondergronden. Weet je meteen of jouw favoriete wagen ook lekker rijdt op gras of kleine klinkertjes!

Kinderwagens anno 2023: de opvallendste trends

Tweedehands

Hergebruik is steeds meer in opkomst, zo ook in het geval van de kinderwagen. En waarom ook niet? De eerste fase, waarin je kindje nog in de wieg ligt, duurt maar zes maanden. Moet je daar echt een kinderwagen voor kopen van minimaal duizend euro? Of kan je ook af met een tweedehands kinderwagen, afgewisseld met de draagzak? Het is de overweging in elk geval waard om te kijken naar een alternatief – zowel voor je portemonnee als het milieu. En nee, dan voldoet je nieuwe kinderwagen misschien niet alle laatste ontwikkelingen, maar even eerlijk: dat gaat inmiddels vaak om detailwerk.

Koop je een tweedehands kinderwagen? Controleer dan of de banden nog op spanning zijn (niet alle oudere wagens hebben al foam banden), of je er adapters bij krijgt waar de Maxi-Cosi op kan en welke accessoires erbij zitten. Een regenhoes kan bijvoorbeeld erg handig zijn om te hebben.

Voor elke omgeving een kinderwagen

Wat je de laatste jaren steeds meer zag, was dat kinderwagens zich specialiseren op een bepaald terrein. Zo heb je lichtgewicht kinderwagens die extreem wendbaar zijn en daardoor perfect voor een wandeling door de stad. Je ziet wagens die je als klein pakket kunt opvouwen en meedraagt over je schouder – ideaal voor op reis. Heb je twee kinderen die weinig in leeftijd verschillen? Dan is er natuurlijk de tandem- of duowagen.

Inmiddels is er desondanks een nieuwe trend zichtbaar: ouders zoeken toch liever een allrounder die zich zowel in de stad, het bos als op het strand kan handhaven. Dat betekent dus een wendbare wagen die soepel rijdt onder verschillende omstandigheden.

Klein, kleiner, kleinst

Waar je tien jaar geleden al blij was wanneer je kinderwagen beschikte over een hydraulisch systeem waarmee hij gemakkelijk dubbelklapte, valt dat tegenwoordig alweer onder de noemer ‘bakbeest’. Wat je nu veel ziet, is dat de kinderwagens steeds kleiner kunnen worden opgevouwen. Ideaal als je geen grote gang hebt of regelmatig met de auto op pad gaat, maar niet beschikt over een ruime kofferbak.

Multifunctioneel

Vorig jaar zagen we al tijdens de Negenmaandenbeurs 2022 de Jiffle Wagon voorbij komen: een kinderwagen, buggy en bolderkar ineen. Nu zijn de meeste kinderwagens natuurlijk al redelijk multifunctioneel, maar de verwachting is dat deze trend komend jaar nog meer doorzet. Ouders zoeken vooral naar een handige wagen die voldoet aan hun wensen en een dergelijke kinderwagen, die je in een handomdraai aanpast aan de situatie, past daar perfect bij.

Duurzaamheid

Ouders die niet kiezen voor een tweedehands kinderwagen willen graag een duurzaam product kopen. Daardoor zetten grote namen op dit vlak als Thule in op duurzame wagens die lange tijd meegaan. Uiteindelijk krijg je in de toekomst misschien nog een kindje, wil je hem graag doorgeven aan je (schoon)zusje of verkopen aan een volgende en dan is het fijn als de wagen nog even mooi en stevig is als toen je hem kocht. En wat te denken van de mogelijkheden om uit te breiden als je beide kinderen in dezelfde wagen wil vervoeren? Klanten willen anno 2023 een duurzame wagen en kwaliteit.

Merel: ‘Zo’n acht jaar geleden kochten we een zwart-witte Quinny Moodd. Het was een lichtgewicht, zeker voor die tijd, en supermakkelijk in elkaar te vouwen. Hoewel hij vergeleken met de huidige wagens misschien best flink en zwaar is en de boodschappenmand te klein, ben ik nog steeds heel blij dat we hem hebben gehouden voor onze jongste. We krijgen nog steeds complimenten over het opvallende, moderne design. Daarom is het zo belangrijk om te investeren in een wagen waar je blij van wordt.’

De kleuren voor je kinderwagen in 2023?

Heel spannend wordt het eigenlijk niet. Veel kinderwagens zullen in 2023 waarschijnlijk de trendkleuren aanhouden die je overal terugziet: zwart, grijs en vergrijsd. Neutrale kleuren die lange tijd mooi blijven – en daarmee mooi aansluiten op de duurzame trend.

Maar vergis je niet: wil je uitpakken? Dan zijn er ook merken die hier juist specifiek op inspelen. Bij Cybex vind je bijvoorbeeld wél design bekleding en felgekleurde kappen die eruit springen. Hier zit overigens een prijskaartje aan dat richting de tweeduizend euro gaat, maar je krijgt wel de zekerheid dat je niet zo snel anderen met dezelfde kinderwagen zult zien.

Wat zijn de nieuwste kinderwagens in 2023?

Deze lijst wordt aangevuld zodra hier meer over bekend is

  • Bugaboo
  • Quinny
  • Maxi-Cosi
  • EasyWalker
  • Joolz nieuwe kinderwagen
  • Thule

Beste kinderwagen van 2023?

Beste wagen volgens de Consumentenbond

De Nuna Mixx Next kwam als best uit de test van de Consumentenbond. Zijn prijs is een stukje scherper dan veel andere aanbieders en de kinderwagen past perfect bij de wensen van 2023: hij is gemakkelijk schoon te houden, rijdt soepel en biedt alle comfort aan je kindje. Alleen het OV is minder geslaagd met deze wagen. Ook is hij relatief zwaar.

Weet jij al welke kinderwagen je gaat aanschaffen in 2023? En welke trends vind jij het leukst?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Lightfield Studios – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids