Met deze 5 tips hou je kinderschoenen netjes

Met kinderen die dol zijn op rennen, klimmen en springen, is de kans klein dat die nieuwe gympies aan het eind van het seizoen nog steeds keurig in de kast staan. Maar je kan het lot wel een handje helpen! In deze blog vind je tips om kinderschoenen netjes te houden én inspiratie voor superleuke winterschoenen. 

Hoe houd je kinderschoenen netjes?

Eigenlijk zou je bijna zeggen: niet. Kinderen klauteren, rennen, vallen, schaven, spelen, wroeten in de modder en voor je het weet zijn die mooie gympen van gisteren vandaag vooral smoezelig en grijs, vol onbestemde vlekken. En dat is natuurlijk ook goed. Kinderen moeten vrij kunnen spelen zonder constant na te denken over vlekjes. Kinderschoenen helemaal netjes houden is dus een utopie. Maar je kan de schade wél beperken! Met de onderstaande vijf tips blijven de schoenen van je kind er in elk geval redelijk uitzien.

5 tips om kinderschoenen (redelijk) netjes te houden

Spuit ze in met een goede waterafstotende spray

De truc is ze vooraf in te spuiten en niet vlak voor je door de gietende regen naar school moet wandelen. Je spuit ze minimaal een dag van tevoren in, zodat de spray goed intrekt en zijn werk kan doen. Let er ook op dat je dit regelmatig herhaalt. Na zo’n twee weken wordt de bescherming namelijk minder.

Zweetvoetjes? Gebruik talkpoeder

Op een hete zomerdag, na een lange wandeling in de herfst of ’s winters als je kind intensief heeft buiten gespeeld – om stinkende schoenen te voorkomen, kan je er talkpoeder instrooien. Zo blijven je kinderschoenen langer netjes en heb je er meer plezier van.

Kijk naar het materiaal en bepaal wat je moet doen om de schoenen netjes te houden

Wanneer je leren schoenen aanschaft voor je kinderen is het belangrijk om bijpassende schoensmeer te kopen. Leer schaaft gemakkelijk langs stoepranden of tijdens een valpartij en al die kale plekken zien er onverzorgd uit. Je kan natuurlijk gewoon ‘ouderwets’ aan de slag met een borstel en een blikje, maar ook met handige sticks die kant-en-klaar zijn. Dat voorkomt vieze handen na het poetsen. Heb je een bijzondere kleur leer? Koop dan een transparante kleur. 

Ga je voor suède dan is de eerder genoemde waterafstotende spray sowieso een must. Daarna kan je bij schoenzaken of online hele handige borsteltjes kopen met verschillende functies: schoonborstelen, hardnekkige vlekken weghalen en het suède netjes oppoetsen, zodat het er als nieuw uit ziet. 

En tot slot canvas gympen of schoenen van plastic: deze zijn doorgaans prima te reinigen met een borsteltje, water en eventueel wat zeep. 

Leer je kinderen hun schoenen netjes uittrekken

Door je kinderen te leren dat je eerst de veters of het klittenband losmaakt, dan de schoen met hulp van je handen uittrekt en netjes wegzet, blijven ze ook mooier. We kennen immers allemaal te afgetrapte gympies waar je uitstapt door met je ene voet op de enkel van je andere te staan. Doet het uiterlijk van je schoen weinig goeds! 

Schoenen moeten ademen

Zet in geen geval je nieuwe schoenen vochtig weg in een afgesloten ruimte, want de kans is dan groot dat ze muf worden. Laat ze liever eerst goed drogen en zet ze dan netjes weg. 

Maar je kan nog iets doen om de kinderschoenen mooi te houden!

Soms koop je iets duurdere schoenen, zoals voor gelegenheden waarbij je ze liever netjes aankleedt dan met die smoezelige gympies. Dan is er natuurlijk nog altijd één alternatief. Bewaar de nette schoenen ook echt alleen voor de momenten dat ze er keurig moeten bijlopen en haal een goedkoper paar om mee te kunnen ravotten.

Hoe lang blijven kinderschoenen bij jullie meestal netjes?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven