Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kinderknutsels opruimen in 7 makkelijke stappen

Zeker wanneer kinderen naar de basisschool gaan, groeit de hoeveelheid tekeningen en kinderknutsels gestaag. Prachtig natuurlijk, al die kunstwerken, maar waar laat je ze? Om te voorkomen dat je woning straks niet misstaat in een willekeurige aflevering van ‘Mijn huis in puin’ zetten we 7 handige tips voor je op een rijtje: zo ruim je de kinderknutsels op!

Knutsels op de basisschool

Samenhangend met de verfijndere motoriek van je kleuter zal hij wellicht meer gaan tekenen uit zichzelf. Ook op school wordt lekker veel gemaakt: van honderdduizend prachtige tekeningen tot schilderijen op A3 of A2 formaat en allerlei knutselwerkjes. Prachtig allemaal, maar je kan ze onmogelijk allemaal kwijt. Om te voorkomen dat ze je huis overnemen, kan je onderstaande tips toepassen.

Tips om de kinderknutsels op te ruimen

Zet alleen spulletjes neer ‘uit het seizoen’

Het voordeel van de basisschool is dat ze daar op thema werken. Dus wat je neerzet en -hangt in je huiskamer kan je daar mooi op aanpassen. Komen jullie zelf ook meteen een beetje in de sfeer. Na het seizoen of na bepaalde feestdagen kan je het weer opruimen en plaatsmaken voor de volgende lading.

Om het overzicht te bewaren, helpt het verder om 1-2 plekken aan te wijzen waar je iets neer kan zetten of ophangen. Bijvoorbeeld tekeningen op de binnenkant van de deur in de woonkamer en knutselwerkjes in de vensterbank.

Merel: ‘Wij hebben in de gang een IKEA Kallax kast staan voor de schoenen. In één van de vakken hangt een goudkleurig mandje waarin tekeningen en belangrijke papieren liggen. Eens per zoveel tijd ga ik daar doorheen (wel minder vaak dan ik zou willen trouwens, dus het is soms een kwestie van proppen tot er niks meer bij kan) en zoek ik uit wat we uiteindelijk willen bewaren en wat niet.’  

Bewaar de bulkhoeveelheid op een aparte plek

Je kan uiteindelijk ook niet alles ophangen in de woonkamer. Kies daarom je favorieten en hang die op, de rest leg je weg.

Beslis: is het echt bijzonder of mooi?

De ene tekening bevat een paar krasjes, de andere een landschap – compleet met (fantasie)dieren, een poppetje en misschien zelfs een grote regenboog. Het verschilt nogal per blaadje. Kijk kritisch naar de tekeningen die je voor je hebt: wat mooi is mag blijven, de rest kan weg. Voelt dat vervelend? Bedenk dan maar zo: je kind gaat later echt geen kilometers aan multomappen doorworstelen, vol vellen papier waar niets bijzonders op staat.

Tamar: ‘Gisteren gooide ik toevallig een kunstwerkje van mijn dochter weg. Het moest wel, want dat ding viel bijna uit elkaar. Ik heb ook haar toestemming gevraagd en ze vond het wel oké. Andere werkjes kijk ik altijd na of het de moeite waard is om het te bewaren. Het vervelende is dat als je een stapel weg hebt gedaan, komt er weer een nieuwe stapel binnen…’

Is je kind zelf ontzettend trots op zijn eigen knutselwerk?

Niet dat je het dan per se moet bewaren trouwens, maar als je kind echt zijn hart en ziel heeft gelegd in dat ene (monsterlijk grote) knutselwerk, dan is het in elk geval de moeite waard om op de foto te zetten. Voor het idee. Ook kan je hem tijdelijk een plekje geven in de woonkamer. Maak een mooie foto van je zoon of dochter met de knutsel in handen en gooi het liefst weg wanneer ze er niet bij zijn.

Denk kritisch na over de redenen waarom je het wil bewaren

Soms helpt het ook om even uit de situatie te stappen en te denken aan de toekomst.

  • Zit je kind over X jaar te wachten op zoveel tekeningen?
  • Gooi je het liever niet weg, om emotionele redenen?
  • Zit er een verhaal achter de tekening? Tip: schrijf dit op de achterkant, zodat je het niet vergeet
  • Wie kijkt hier ooit nog naar?

Dewi: ‘Ik heb voor de tekeningen een grote tekenmap bij de Bruna gekocht, daar bewaar ik alles in, wat mooi en leuk is. Tegenwoordig komt Olivia de jongste ook met allemaal tekeningen van haar vriendinnetjes thuis, die gooi ik weg. Net als alles wat ze “vrij” mag knutselen. De oudste van 9 komt ook met nieuwsbegrippen thuis en werkboekjes, die bewaar ik ook niet hoor!’

Moederdag- en vaderdagcadeaus

Een emotioneel punt. Want voor Moeder- en Vaderdag doen kinderen toch vaak net even meer hun best dan normaal. Ze maken dan echt iets voor jou omdat ze van je houden. Of je deze allemaal bewaart, is aan jou. Zolang je verder veel weggooit, heb je in elk geval nog plek om deze op te slaan 😉 Alternatief is ook hier eventueel: foto maken voor je het weggooit.

Nieuwsbegrip, schriften, rekenbladen, taal- en werkboekjes?

In de loop van de jaren maken alle knutsels en tekeningen langzaam plek voor andere dingen. Denk aan taal- en rekenboekjes, oefenwerk, schriften en stencils. Ook die kan je onmogelijk allemaal bewaren. En bovendien heeft je kind er niets aan: die zit er echt niet op te wachten dat je het meegeeft met de uitzet. Om tegen die tijd enig sentiment te voorkomen, kan je ze nu het best meteen weggooien. Is er echt iets bijzonders, zoals een grappige tekening of een leuk, zelfbedacht verhaal, dan kan je dat apart uitscheuren en in een multomap stoppen. Maar meer hoef je hier echt niet mee te doen.

Krijgt jouw kind ook zoveel spulletjes mee van school? En wat doen jullie met de tekeningen en knutsels?  

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Katarina Morozova – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids