Kinderknutsels opruimen in 7 makkelijke stappen

Zodra je kinderen naar de basisschool gaan, groeit de hoeveelheid tekeningen en knutsels exponentieel. Prachtig natuurlijk en misschien wil je ze het liefst allemaal bewaren, maar dat gaat helaas niet. Om te voorkomen dat je je huis straks niet meer in kunt door de wildgroei aan knutselwerken, is het slim om daar vanaf het begin gelijk goed mee om te gaan. Met de onderstaande 7 tips ruim je de kinderknutsels sneller op.

Knutselwerkjes en tekeningen op de basisschool

Zeker tot en met groep 3 kan je regelmatig knutselwerkjes en tekeningen verwachten op de basisschool. Dat hangt vooral samen met het oefenen van de fijne motoriek – zo leren ze steeds gedetailleerder tekenen en knutselen. Het gevolg is dat al die prachtige kunstwerken ook mee naar huis komen. Van schilderijen op A3 of zelfs A2 formaat tot bouwwerken die ‘absoluut niet weg’ mogen. Helaas kan je niet alles bewaren.

Kinderknutsels op de basisschool? Zo ruim je ze op

Seizoensgebonden kunstwerken in huis

Op de basisschool werken ze vaak op thema: seizoenen, feestdagen en soms met de materialen die ze buiten vinden. Wat je ophangt en neerzet en in de huiskamer kan je daar mooi op aanpassen. Daardoor leert je kind nog beter welk seizoen samenhangt met welke elementen en het staat erg gezellig. Het voelt dan voor je kind ook logischer om de knutselwerkjes in paasthema te vervangen voor iets nieuws zodra het feest voorbij is.

Niet overal

Om een gevoel van chaos te voorkomen, scheelt het als je één tot twee plekken aanwijst waar je knutselwerkjes kan neerzetten of ophangen. Denk aan de binnenkant van je woonkamerdeur voor de mooiste tekeningen of knutsels op de vensterbank.

Merel: ‘Wij hadden in de gang lange tijd een IKEA Kallax kast staan voor de schoenen. In één van de vakken hing een goudkleurig mandje met tekeningen en belangrijke papieren. Eens per zoveel tijd ging ik daar doorheen. Het nadeel was wel dat ik dit minder consequent bijhield dan moest, dus dat het zich daar uiteindelijk ging opstapelen tot er niets meer bij paste. Dit is dus niet altijd een aanrader.’  

Bewaar de bulkhoeveelheid op een aparte plek

Je kan uiteindelijk ook niet alles ophangen in de woonkamer. Kies daarom je favorieten en hang die op, de rest leg je weg. Het nadeel is echter, zoals je in het voorbeeld hierboven leest, dat je de rommel soms verplaatst. Doe dit dus alleen als je wekelijks of maandelijks bijhoudt wat jullie wel en niet bewaren.

Beslis gelijk: is het echt bijzonder of mooi?

Tekenen en knutselen zijn soms ook een pure oefening in motoriek. Daarom heb je soms stapels met harkpoppetjes of (ogenschijnlijke) krassen. Kijk daarom kritisch naar de stapel. Als je één harkpoppetje of krassentekening bewaart, is dat ook leuk. Ga verder vooral voor de tekeningen waar echt hard aan gewerkt is. Wat mooi is, mag blijven en de rest kan weg.

Voelt dit vervelend? Bedenk dan dat je kind later echt geen kilometers aan ordners vol kindertekeningen wil doorworstelen, vol vellen papier waar nauwelijks iets op staat. Dus probeer uit te zoomen en te bedenken wat iemand later nog leuk zou vinden om eens terug te zien.

Tamar: ‘Gisteren gooide ik toevallig een kunstwerkje van mijn dochter weg. Het moest wel, want dat ding viel bijna uit elkaar. Ik heb ook haar toestemming gevraagd en ze vond het wel oké. Andere werkjes kijk ik altijd na of het de moeite waard is om het te bewaren. Het vervelende is alleen dat als je de ene stapel net weg hebt gedaan, er weer een nieuwe stapel binnenkomt…’

Is je kind zelf ontzettend trots op zijn eigen knutselwerk?

Niet dat je het dan per se moet bewaren trouwens, maar als je kind echt zijn hart en ziel heeft gelegd in dat ene (monsterlijk grote) knutselwerk, dan is het in elk geval de moeite waard om op de foto te zetten. Voor het idee. Ook kan je hem tijdelijk een ereplekje geven in de woonkamer. Maak een mooie foto van je zoon of dochter met de knutsel in handen. Vindt je kind het lastig om afstand te doen? Gooi het knutselwerk dan het liefst weg wanneer zij of hij er niet bij is.

Denk kritisch na over de redenen waarom je het wil bewaren

Soms helpt het ook om even uit de situatie te stappen en te denken aan de toekomst.

  • Zit je kind over X jaar te wachten op zoveel tekeningen?
  • Gooi je het liever niet weg, om emotionele redenen?
  • Zit er een verhaal achter de tekening? Tip: schrijf dit op de achterkant, zodat je het niet vergeet
  • Wie kijkt hier ooit nog naar?

Dewi: ‘Ik heb voor de tekeningen een grote tekenmap bij de Bruna gekocht, daar bewaar ik alles in, wat mooi en leuk is. Tegenwoordig komt Olivia de jongste ook met allemaal tekeningen van haar vriendinnetjes thuis, die gooi ik weg. Net als alles wat ze “vrij” mag knutselen. De oudste van 9 komt ook met nieuwsbegrippen thuis en werkboekjes, die bewaar ik ook niet hoor!’

Moederdag- en vaderdagcadeaus

Een emotioneel punt. Want voor Moeder- en Vaderdag doen kinderen toch vaak net even meer hun best dan normaal. Ze maken dan echt iets voor jou omdat ze van je houden. Of je deze allemaal bewaart, is aan jou. Zolang je verder veel weggooit, heb je in elk geval nog plek om deze op te slaan 😉 Alternatief is ook hier eventueel: foto maken voor je het weggooit of alles bewaren in een kartonnen opbergdoos (bijvoorbeeld Tjena van Ikea, of iets soortgelijks). Laat de kinderen aan de buitenkant iets tekenen of schrijven, zodat het echt een heel persoonlijke opberger wordt. Hier kan je dan de lieve briefjes en knutselwerkjes in bewaren voor later.

Nieuwsbegrip, schriften, rekenbladen, taal- en werkboekjes?

In de loop van de jaren maken alle knutsels en tekeningen langzaam plek voor andere dingen. Denk aan taal- en rekenboekjes, oefenwerk, schriften en stencils. Ook die kan je onmogelijk allemaal bewaren. En bovendien heeft je kind er niets aan: die zit er echt niet op te wachten dat je het meegeeft met de uitzet. Om tegen die tijd enig sentiment te voorkomen, kan je ze nu het best meteen weggooien. Is er echt iets bijzonders, zoals een grappige tekening of een leuk, zelfbedacht verhaal, dan kan je dat apart uitscheuren en in een multomap stoppen. Maar meer hoef je hier echt niet mee te doen.

Krijgt jouw kind ook zoveel spulletjes mee van school? En wat doen jullie met de tekeningen en knutsels?  

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Katarina Morozova – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven