Press "Enter" to skip to content

Kinderfeestje voor kleuters, thema: insecten

Laatst vierden we het kinderfeestje van onze dochter Rose, samen met haar beste vriendje. Het thema? Insecten! In dit artikel deel ik onze tips om ook een leuk feestje te vieren in insectenthema.

Waarom insecten?

Rose en haar vriendje D. zijn onafscheidelijk. Eigenlijk al vanaf het moment dat ze bij elkaar in de klas kwamen. Al snel bleken we heel dicht bij elkaar te wonen en trokken ze vaak met elkaar op. Het is heel schattig: ze missen elkaar wanneer ze elkaar niet zien, komen soms spontaan langs en ook op de dagen dat ik eigenlijk liever geen playdate mee heb, is hij altijd welkom (samen met zijn zusje). Puur omdat ze zo eigen zijn, denk ik.

De keus was dus vrij snel gemaakt om hun kinderfeestje samen te vieren. Zeker omdat ze maar een maandje schelen in leeftijd. Wat de uitnodigingen betreft overlapte ook veel: ze hadden vijf kinderen allebei op hun lijstje staan. Ideaal! Maar welk thema kies je voor een gedeeld kinderfeestje?

Eens iets anders dan prinsessen en piraten

Toen we de knoop hadden doorgehakt moest er een thema komen. Maar wat? Eigenlijk verviel ik al snel in het clichématige – maar altijd goed – thema prinsessen en piraten. Leek me handig. Zo kon iedereen komen als het karakter dat hij of zij leuk vindt en ook de activiteiten zijn er prima op aan te passen.

Maar de moeder met wie ik het organiseerde, opperde toen insecten. D. is daar dol op en Rose was ook meteen enthousiast. En ik ook. Want hoewel het niet zo voor de hand ligt, kan je er wel alle kanten mee op! Hieronder vertel ik welke spelletjes we deden en hoe je het thema insecten overal in kan verwerken.

Uitnodigingen

Omdat D.’s moeder heel creatief is, wilde zij de uitnodigingen wel zelf maken. En wat zijn ze mooi geworden! Extra persoonlijk ook natuurlijk. Ik schreef (met bibberhandjes – want bang de kaart te verpesten) op de achterkant wat die dag de bedoeling zou zijn en waar de kinderen konden worden opgehaald.

Speciale insectenlunch

Ooit kregen we bij een pak Koopmans een siliconen bloem om bijzondere pannenkoeken mee te bakken. Dat paste natuurlijk perfect bij het insectenthema. En hoewel het iets langer duurde dan normaal, kon ik er 36 mooie bloemetjes van maken (uit een Koopmans kant-en-klaar pak). Perfect aantal voor tien kleuters. Ze mochten ze versieren met stroop of suiker en snoepjes (Smarties en zure wormpjes van de Lidl).

Spelletjes in insectenthema

Speurtocht

Nadat ze even konden buitenspelen, gingen we op pad met een speurtocht. Ook in insectenthema trouwens. De volledige uitwerking vind je hier; maar in het kort:

 • We speelden ‘Miertje mag ik overvaren’ – om beurten mochten de kleuters iets bedenken om naar de overkant te komen. Denk aan fladderen als een vlinder, mierenstapjes of zigzaggen als een worm.
 • Ze versierden de trap verderop met vlinders van stoepkrijt.
 • Weer iets verder lag een bruggetje. Aan en rondom dat bruggetje hingen papieren spinnen verborgen – voor ieder was er eentje.
 • Bij de speeltuin (ons eindpunt) speelden we Beestjesbingo. Ik maakte een kaart met daarop zes kriebelbeestjes, die ze mochten zoeken. Ondanks de motregen hadden ze veel plezier en vonden ze bijna allemaal.
 • De schatkist mocht open! Voor iedereen was er een ijsje.

Shirts kleuren

Na de speurtocht zochten we lekker de droogte weer op. Aan tafel hingen tien shirts met hun namen erop en daaronder een insect. Er lagen bovendien tien textielstiften waarmee ze het mochten inkleuren. Dat verliep eigenlijk hartstikke goed. Ze ruilden onderling en wachtten netjes op elkaar. En wie klaar was, mocht gaan spelen.

Fotolijstje beplakken

De volgende activiteit was het beplakken van een fotolijstje. We maakten eerst een mooie groepsfoto die we later zullen afdrukken en geven aan de kinderen in hun eigen lijstje. Ze kregen allemaal een eigen bakje met stickers en twee houten lieveheersbeestjes om op te plakken. Eenmaal bezig was het zowaar stil!

Wat je nodig hebt?

 • Vouwbaar karton waarin je een uitsnede maakt ter grootte van een normale foto
 • Stickers – eventueel in thema, maar je kan ook ‘diamantjes’ kopen
 • Stiften, stempels, potloodjes

Kleurplaten kleuren

Geheel in het teken van de zelfgemaakte uitnodiging en de T-shirts eindigden we met een (eveneens zelfgemaakte) kleurplaat voor wie dat wilde. Er staan allemaal insecten op. Je kunt ze natuurlijk ook online bestellen.

Andere leuke activiteiten die je kan doen?

Cupcakes versieren

Hoewel we gevoelsmatig genoeg aten (pannenkoeken, waterijs en ontbijtkoek tijdens het koekhappen) vroegen een paar kinderen wanneer we taart gingen eten. Toch misschien wel handig om een cakeje te versieren dus. Eigenlijk heel makkelijk: je koopt of bakt een cake (of eierkoeken/muffins), spuit er een dot slagroom op en laat ze zelf versieren:

 • Eetbare suikerdecoratie (zoals deze schattige lieveheersbeestjes en bijen)
 • Hagelslag, muisjes, vlokken, decoratiesnoepjes (gewoon omdat het lekker is)
 • Smarties
 • Snoepwormen of -spinnen
 • Fruit: bosbessen, aardbei, kiwi, banaan

Rupsje Nooitgenoeg – speelgoedfruit werpen

Maak een flinke Rupsje Nooitgenoeg (zoals op het voorbeeld) en laat de kinderen om beurten een stuk speelgoedfruit door het gat werpen. Wie de meeste heeft, wint!

Insectenmemory of -puzzel

Tot slot kan je ook nog een potje insectenmemory of een puzzel doen. Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om gewoon neer te leggen of om er een soort mini competitie van te maken.

Tot slot nog wat laatste tips voor een geslaagd feestje

 • Gebruik termen die de juf gebruikt in de klas (moet je bijvoorbeeld naar huis lopen, dan ‘twee aan twee’). Dat zit er zo goed in dat je wandeling een stuk relaxter verloopt.
 • Zorg voor een goede balans tussen binnen- en buitenspelen of rust/actief. Want na een schooldag willen de meeste kinderen zich vooral even uitleven, kunnen ze daarna weer iets gaan doen waarvoor meer concentratie nodig is.
 • Stel vragen waarop ze lekker hard kunnen roepen wat het antwoord is. Of maak een spelletje van het oversteken: ‘Laat maar eens zien hoe goed jullie dat kunnen!’ – gevolg is dat ze allemaal uitgebreid links en rechts kijken zonder dat je panisch hoeft te roepen 😉

Zou een kinderfeestje in insectenthema ook iets voor jullie zijn? En wat deden jullie bij het eerste kleuterfeestje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids