Schminken voor dummies: als je net start met schminken is het handig om in elk geval een aantal basisbegrippen te leren. Ook de verschillende soorten schmink en wanneer je wat gebruikt, zijn belangrijk om te kennen. In dit artikel vind je alles dat je moet weten als je gaat beginnen met het schminken van kinderen!
Kinderen schminken voor Dummies: de basiskennis
Wat is het verschil tussen schminken en grimeren?
Grimeren is de vakterm voor mensen die zich bezighouden met het veranderen van bijvoorbeeld acteurs. Het gaat dan soms echt om complete gedaanteverwisselingen. Bijvoorbeeld de leeuwen in de Lion King, acteurs die vooruit in de tijd moeten en er dus jaren ouder uit moeten zien of in een detectiveverhaal ‘toegetakeld’ worden met nepbloed of blauwe plekken.
Schminken is eigenlijk ‘gewoon’ het aanbrengen van schmink (waarbij het goed is om te vermelden dat helemaal nog zo simpel niet is om dat een goed te doen). Maar je laat materialen als latex of pruiken hierbij achterwege.
Welke materialen kan je gebruiken om te schminken?
Behalve kennis van wat schminken precies betekent, is het ook goed om te weten welke materialen je kan gebruiken:
- Diverse soorten schmink (waarover hieronder meer)
- Het aanbrengen van schmink: met kwast (puntig voor meer details en plat voor grotere vlakken), spons (grotere vlakken), speciale stiften (om in één beweging een mooie regenboog of vlag te creëren) en speciale spuitflesjes.
- Glitters en plaksteentjes zijn altijd goed (wel natuurlijk speciaal geschikt voor de huid)
- Je kan speciale stencils of sjablonen kopen voor een spectaculair effect (zonder dat het heel moeilijk is)
Welke soorten schmink bestaan er?
- Schmink op waterbasis: hierbij maak je de kwast eerst nat voor je hem op de schmink zet, een beetje zoals waterverf werkt. Alleen kan je deze verf gebruiken voor het gezicht.
- Cake make-up: vaak gebruikt in het theater als een foundation/basis voor de rest van de schmink. Hiermee zorg je dat de persoon in kwestie er niet vaal of bleek uit ziet onder felle lichten. Je brengt dit aan met een spons.
- Schmink op crèmebasis: deze wordt gemaakt van was en olie. Dit is minder handig om te gebruiken bij kinderen, omdat het niet droogt en daardoor gevoelig is voor vegen. Je kan het wel fixeren.
- Potloodjes (vaak te koop bij speelgoedwinkels). Dit is vooral leuk voor kinderen om op elkaars gezicht te tekenen, maar verder kan je er weinig mee.
Welke schmink gebruik je voor kinderen?
Een aantal dingen zijn heel belangrijk:
- Er mag geen parfum in zitten.
- Het moet gemakkelijk te verwijderen zijn (ik denk met pijn in mijn hart terug aan die boot; ik hoop écht dat hij er niet te veel last van heeft gehad).
- Geef liever wat meer geld uit aan goede schmink dan goedkope rommel. Zeker kinderen met een gevoelige huid kunnen er anders behoorlijk wat last van krijgen.
- Eraf halen, doe je met een sopje van water en milde zeep (denk bijvoorbeeld aan babyzeep). Wat daarna nog blijft zitten, kan je verwijderen met babyolie op een watje. Dat laatste kan je trouwens ook gebruiken om evt. foutjes te kunnen corrigeren.
Een goed merk dat ook wordt gebruikt door professionele schminkers is PartyXplosion. Met dit basispallet heb je in elk geval een goede start in huis en alle kleuren die je nodig hebt. Let erop dat je in elk geval schmink in huis haalt die dekt op verschillende huidtinten.
Hoe breng je schmink aan?
Sommige mensen raden aan eerst een laagje vaseline te gebruiken onder de schmink. Zo kan je deze na afloop makkelijker verwijderen. Maar let op: niet ieder kindje kan hiertegen. Als je dit wil toepassen, vraag dan voor het schminken altijd even bij de ouders na of het kan.
Handige tips voor als je begint met schminken:
- Hou het haar uit het gezicht met een paardenstaartje en/of speldjes
- Zorg voor een map met voorbeelden waaruit de kinderen kunnen kiezen (dat maakt het een stuk makkelijker, zeker wanneer je meerdere kinderen wil schminken)
- Leg de materialen op een logische manier neer; zorg ook regelmatig voor schoon water om je kwasten en sponsjes goed te kunnen spoelen.
- Werk van lichte naar donkere kleuren
- Maak eerst de achtergrond en vul daarna details in
- Voeg glitter en/of plaksteentjes pas op het laatst toe
- Maak het jezelf in eerste instantie niet te moeilijk: liever een paar voorbeelden die je goed kan aanbrengen, dan de lat te hoog leggen
Verder kan je ook boeken bestellen – soms inclusief materialen, een andere keer vol voorbeelden:
Zo word je beter in schminken
Oefening baart kunst!
Voor je aan de slag gaat met het schminken van andere kinderen, is het slim om eerst op jezelf en/of je eigen kinderen te oefenen. Door af en toe foto’s te nemen, kan je zien waar het goed gaat en waarin verbeterpunten liggen. Vergeet ook niet: van fouten en blunders leer je alleen maar!
Durf soms nee te zeggen
Liever een spinnenweb dat wel lukt dan je vingers breken op een soort gesmolten Spiderman.
Zoek inspiratie op Pinterest en YouTube
Bekijk Pinterest voor inspiratie en probeer die voorbeelden eens uit. Soms kan je doorklikken naar een website en daar stap voor stap zien hoe het moet. Of kijk een filmpje, zoals deze.
Probeer ook te oefenen met kleinere figuren
Je hoeft echt geen complete vlinder neer te kunnen zetten als je net begint met het schminken van kinderen. Iets simpels kan ook al heel mooi zijn. Je kan deze eventueel verfraaien met glitter of speciale schmink gebruiken waar al glitters in verwerkt zijn.
- Kleine bloemetjes
- Hartje
- Sierlijke krullen
- Simpel clownsneusje en rode lippen
- Vlinder
- Kroontje
- Piratenbaard
- Regenboog
- Stipjes
- Wolken
- Regenbogen
- Spin
- Klavertje vier
- Sterretje en maan
- Snorharen en zwart neusje
Heb je de techniek van het schminken goed onder de knie, dan kan je vanzelf steeds een stapje verder gaan.
Kleinere kinderen zitten minder gemakkelijk stil tijdens het schminken
Houd er rekening mee dat kleine kinderen misschien dolgraag die ene tijger willen, maar het geduld missen om lang genoeg te blijven zitten. Voor hen is een zwarte neus, wat strepen en mooie ogen vaak al voldoende. Als je kinderen gaat schminken in verschillende leeftijdscategorieën, kan het schelen om twee mappen met voorbeelden mee te nemen. Eentje met de simpele variant, een ander met moeilijkere dieren en figuren.
Leuke voorbeelden om je kind te schminken
Onderstaande schminkvoorbeelden voor kinderen zijn (op de vlinder na) redelijk makkelijk na te maken voor beginners.
Kinderen schminken voor Dummies: het hoeft niet heel moeilijk te zijn met de juiste basiskennis en materialen. Aan de hand van de tips in dit artikel kan je lekker aan de slag met schmink en jezelf steeds weer verder verbeteren. We zijn natuurlijk ook benieuwd naar jullie verhalen! Wil je professioneel aan de slag met schminken? Vind je het leuk om te doen? Of juist lastig? Laat je het ons weten in de reacties?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Uitgelichte afbeelding ©Prostock-Studio – Shutterstock
Pingback: Je kind schminken met Halloween? Handige tips -