ochtend spits minder stress meer rust

Zo ervaar je minder stress voor schooltijd

Wist je dat het ophaasten van de kinderen je een werkdag per week aan energie kost? Dat had je beter elders kunnen gebruiken. Sinds ik dit weet, laat ik iets makkelijker los. Zijn we laat? Dan is dat maar gewoon zo. Briesen, schreeuwen, uit protest op de bank gaan zitten – het heeft allemaal geen zin, zo weet ik nu. En jij dus ook! Met deze kennis ervaar je minder stress voor schooltijd en ga je het nieuwe schooljaar in elk geval (hopelijk) een stuk relaxter in!

Zo gaat (ging) het bij ons thuis

Kinderen denken alle tijd te hebben

Ik neem je even mee naar 2018, het jaar dat onze dochter I. voor het eerst naar de basisschool ging. Ze zat meteen op haar plek, maakte snel vriendinnetjes. Onze sociale vlinder…

‘In door de neus, uit door de mond’ herhaal ik mijn gedachten, gevolgd door een geërgerde pffffff. De stoom knalt bijna uit mijn oren, terwijl I. op haar gemak om stipt 08.29 uur, in haar eigen woorden, ‘een kletsje’ staat te maken bij de kapstok met een klasgenoot.

Dat ‘kletsje’ maakt haar tegelijkertijd tot zo’n heerlijk spontaan kind als een doorn in het oog wanneer je je kind op tijd in de klas wil afleveren. Enigszins verbeten zeg ik voor de dertigste keer in drie minuten tijd: ‘Lieverd, jas uit en in de zak. Hop! Je kan straks in de klas verder pra…’ Mijn opmerking wordt overstemd door de schoolbel.

Weer te laat.

Je krijgt wat je verdient

Een goed gezegde vertelt dat je krijgt wat je verdient. Ik zie met terugwerkende kracht weer de moedeloosheid en lichte wanhoop op het gezicht van mijn eigen moeder als ik weer stond te treuzelen. Of dat ik laat was, omdat ik mijn fietssleutel weer kwijt was. Dat ik wéér te laat binnen stapte, omdat ik niet op mijn horloge had gekeken. Of wel, maar nog niet naar binnen wilde door mijn FOMO avant-la-lettre.

Dat levert weinig hoop op, kan ik je zeggen. Bij mij duurde het ook dertig jaar voor ik enig tijdsbesef kreeg.

Je kinderen ophaasten kost een werkdag aan energie

Het voelt vermoeiend en dat is het ook, zo blijkt uit

Wat de situatie niet hoopvoller maakt, is dat uit onderzoek blijkt dat het je een volledige werkdag aan energie zou kosten om de kinderen op school te krijgen. Hierop wees een moeder op school me destijds. Herkenning alom overigens, want ze liep tegen precies hetzelfde ‘probleem’ aan.

Of het nu een werkdag per week is of niet, het kost inderdaad een heleboel energie en stress. Je voelt jezelf soms net de combinatie van een vastlopende plaat en een politieagent:

  • Schiet eens op
  • Doe je schoenen aan
  • We komen te laat
  • Te laat
  • Ik ga me niet meer haasten hoor!
  • Oké dat meende ik niet
  • Dames schiet op
  • Nee, we gaan geen paddenstoelen bekijken. De bel gaat zo!
  • Kom nou!
  • We zijn er bijna
  • Tas in de luizenzak
  • Tas in de luizenza…
  • TAS!

Althans, dit is een korte samenvatting van onze laatste tien minuten voor de bel gaat 😉

Tja. Als je steeds hetzelfde doet, maar een andere uitkomst verwacht dan schijnt dat het begin te zijn van krankzinnigheid. Daarom besloot ik met een dikke #notetoself hieronder tips te verzamelen om het anders te doen en niet meer zoveel energie te hoeven verliezen aan opschieten, ophaasten en vruchteloze pogingen de kinderen op tijd in de klas af te zetten. En die deel ik vandaag ook graag met jou!

Zo heb je minder stress voor school

Uiterlijke vertrektijd? Een kwartier vroeger dan nu

School begint hier om half 9. De uiterlijke vertrektijd stond daarom vaak op kwart over 8. Maar dan vergeet iemand zijn tanden te poetsen, moeten we ineens nog dat favoriete broekje terugzoeken of heb ik een peuter die ineens een beker Optimel omgooit. En wat dacht je van vieze luiers op het verkeerde moment?

Dit heeft ook een beetje met mijn gebrekkige timemanagement te maken; het loopt meestal niet soepel met mij aan het roer. Maar door de uiterlijke vertrektijd met een kwartier naar voren te halen, had ik ineens wél de tijd voor alle extraatjes die anders tot stress zouden leiden. Loop je tussen 08.00-8.15 uur naar school dan heb je zelfs onderweg nog tijd om paddenstoelen en bloemetjes te bekijken. Win-win.

Structuur!

Hoe beter je je voorbereidt, hoe makkelijker en minder stressvol het wordt. Sommige dingen kun je zelfs de avond ervoor al doen.

  • Kleding klaarleggen
  • Ontbijttafel dekken (de avond ervoor)
  • Fruitbakjes, bekers en broodtrommels klaarzetten naast de tassen

Zijn maar drie stappen. Zo moeilijk kan het niet zijn. Toch?

Zelf eerder opstaan

Zeker in het begin van het schooljaar, als het buiten nog warm is en de zon al schijnt wanneer je vertrekt, is het slim om je deze nieuwe vaardigheid aan te leren. Dan heb je er ’s winters hopelijk ook nog profijt van. Door eerder op te staan, heb je (hopelijk) tijd om in alle rust te douchen, wakker te worden, een kopje koffie of thee te drinken en je mentaal voor te bereiden op de nieuwe dag.

Lach!

De beste remedie tegen stress in de ochtend is lachen. Probeer er een feestje van te maken in de ochtend door leuke muziek af te spelen tijdens het ontbijt. Of door een dansje te doen tijdens het tandenpoetsen. Elkaar flauwe moppen te vertellen. Doe wat bij jou past, maar zorg in elk geval dat jullie plezier maken tijdens de ochtendspits. Voor je het weet is dit je favoriete moment van de dag! Oké, als je geen ochtendmens bent, is dat niet waarschijnlijk. Maar lol hebben is altijd beter dan mopperen. Bovendien heeft dat laatste toch meestal geen effect op het gedrag van je kind.

Verwacht geen wonderen

Als bovenstaande allemaal niet werkt, houd dan in je achterhoofd dat de hersenen van je kind het plannen eigenlijk nog niet zo goed aankunnen. Hij kan er dus niets aan doen dat alles op zijn elfendertigst gaat.

Wat je wel kunt doen, is je kind helpen om zelfstandiger te worden. Doe dit het liefst stap voor stap, zodat je elke nieuwe vaardigheid goed kunt aanleren.

  1. Leer ze hun eigen tanden te poetsen Zet een kookwekker klaar, zodat ze zelf twee minuten kunnen aanzetten en zelf kunnen poetsen.
  2. Maak afspraken over het opstaan Bijvoorbeeld: als de wekker gaat, sta je op, maak je je bed netjes, kleed je je aan en kom je naar beneden.
  3. Laat je kind zijn eigen fruit en/of brood klaarmaken voor school Zo voorkom je discussie over het beleg en heb jij je handen vrij voor iets anders.
  4. Kies een passend ontbijt Dat ontbijten belangrijk is, betekent niet dat je kind zit te wachten op een boterham met kaas. Gezeur en langzaam eten omdat ze het eigenlijk niet willen, veroorzaakt ook stress. Kies daarom een ontbijt dat je kind wel lekker vindt. Of het nu havermoutpap is, een krentenbol of twee volkoren beschuitjes.

In het begin zal je hierbij meer moeten begeleiden, maar op den duur zal je merken dat het allemaal steeds soepeler gaat én dat je kind zich zelfstandig kan klaarmaken voor school.

Kost het bij jullie ook altijd zoveel moeite om de kinderen naar school te dirigeren? Of heb je nog nooit hoeven mopperen?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Ann in the uk – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *