5 leuke manieren om je kinderen te leren over dieren

Stel je voor dat je voor je geboren wordt, je eigen broertjes en zusje had opgegeten. Wat een bizarre stelling, maar voor de zandtijgerhaai is dit een normale gang van zaken. Voor de haai geboren wordt, groeit hij samen met zijn broertjes en zusjes in de baarmoeder. Wie het eerst scherpe tandjes en eetlust heeft, eet de andere gezinsleden op. De zandtijgerhaai is een kannibaal.

Kinderen zijn vaak dol op dieren

Er zijn ook vrolijkere verhalen uit de dierenwereld. Neem de dwergpapegaai. Dit schattige kleine vogeltje wordt in het Engels ook wel “lovebird” genoemd en doet zijn naam zeker eer aan. De meeste papegaai soorten zijn monogaam, maar de dwergpapegaai is wel heel erg trouw: een partner is voor het leven en de vogeltjes zijn alle 365 dagen van het jaar samen. Bij de vogels is ook duidelijk te zien dat ze om elkaar kunnen rouwen en jaloers kunnen worden.

Dieren zijn hartstikke interessant. Er zijn redenen genoeg om kinderen meer te leren over dieren. We bespreken hier 5 leuke manieren om kinderen kennis te laten maken met het dierenrijk.  

Zo leer je kinderen meer over dieren

Spelend leren met speelgoed dieren van Schleich

Wat is er nou leuker dan door middel van spel, kennis te maken met dieren?
Speelgoed dieren zijn hier erg geschikt voor. Het is toch super gaaf om je eigen dierenwereld te creëren met dierfiguren. De speelgoed dieren van Schleich zijn hier erg geschikt voor. De Duitse fabrikant Schleich is wereldberoemd vanwege de top kwaliteit van de kunststof figuren. De dieren zijn ontzettend stevig en gaan een mensenleven mee. Zo kunnen kleuters in de vorm van “small world play” kennis maken met de dieren, in een nagemaakte  wereld.
Om zogenoemde sleutelervaringen bij kleuters te stimuleren, kan je de namen van dieren oefenen en bijvoorbeeld reeksen maken van klein naar groot. Ook kun je kinderen leren categoriseren door de zeedieren en landdieren bij elkaar te zoeken. Of wat moeilijker: roofdieren en prooien.

Observeer dieren in de natuur 

De plek waar je dieren het beste kan bestuderen, is in hun natuurlijke omgeving. Zo pakt een bioloog het ook aan: die gaat de natuur in en oberserveert. Klinkt simpel maar daar komt het wel op neer. Een bioloog observeert en noteert wat hij ziet. Voor kinderen is gewoon kijken en observeren al ontzettend leerzaam en makkelijk om te doen. Neem je kind mee naar het slootje bij jou in het park en ga samen de bioloog uit hangen. Pak een schepnet en een emmer water, schep een paar keer langs de sloot kant en leeg dan het schepnet in de emmer water. Zo kan je ontdekken dat er van alles in de sloot leeft.
Je zou het misschien niet zeggen maar in Nederland zijn ook nog genoeg wilde dieren te spotten. De Veluwe is een fantastische plek om te genieten van de natuur en om misschien wel dieren in het wild tegen te komen. Tegen het schemeren en s´nachts heb je de meeste kans om hier edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen en dassen te zien. Dus zijn je kinderen oud genoeg voor een spannend avontuur? laat die kans dan niet voorbij gaan!

Bezoek de dierentuin

Iets minder echte natuur maar wel ontzettend leuk natuurlijk: de dierentuin. Wauw wat is dat bijzonder voor kinderen om mee te maken. Ik herinner me nog wel dat ik vroeger naar de dierentuin ging en helemaal onder de indruk was van de grote ijsberen die vlak voor me in het water plonste. De dierentuin is wel echt een plek waar je oog in oog kan staan met dieren die je normaal niet zomaar tegen komt. Er zijn in Nederland heel wat dierentuinen, maar mijn persoonlijke favoriet is op dit moment dierenpark Hoenderdaell. Het park bevindt zich in Anna-Paulowna (Noord-Holland). Dit park is in tegenstelling tot een traditionele dierentuin wat natuurlijker en diervriendelijker gemaakt. Zo hebben de meeste dieren niet een klein hok maar grote stukken grond waar ze zich kunnen begeven. Er is een opvang voor katachtige, waar voor een groot deel circus en afgedankte leeuwen en tijgers een nieuw thuis hebben gekregen. Voor de hokken van de katachtigen bevinden zich voornamelijk houten schotten, waar je doorheen kan kijken. Dit om de dieren af te schermen van het publiek, wat ze minder stress bezorgd. Dit dierenpark is zeker een bezoekje waard! 

Ontdek dieren met de Freek Vonk App

Freek Vonk weet erg veel van dieren, de bijzonder hoogleraar presenteert zijn vakgebied op een zeer enthousiaste manier aan kinderen. Freek weet op een leuke manier kinderen voor wetenschap en natuur te interesseren. Hij won met “Freeks Wilde Wereld” in 2015 zeer terecht de gouden stuiver voor beste kinderprogramma. Met de nieuwe Expeditie X app worden educatie, buitenspelen en gaming gecombineerd. Met deze app kun je op je telefoon of tablet op zoek naar fascinerende dieren. De app werkt met een landkaart, op deze landkaart kun je met verschillende hints dieren unlocken om dichter bij de oplossing te komen. Ook vertelt Freek leuke weetjes over dieren.  

Leer over dieren uit een encyclopedie

Games spelen en de dierentuin bezoeken is natuurlijk hartstikke leuk. Maar het is voor kinderen natuurlijk ook belangrijk om zo nu en dan een boek door te bladeren. Natuur- of dierenencyclopediën zijn voor kinderen geweldig! Je kunt als kind zoveel antwoorden vinden, op de vragen die je hebt. Een encyclopedie is in feite een verzamelbundel van feitjes. Let er wel op dat je een geschikte encyclopedie voor kinderen zoekt. Mega interessant dus voor kinderen en op de juiste leeftijd ook een toffe manier om de geletterdheid te stimuleren.  

Dit artikel is geschreven door Bram Stuijfbergen, eigenaar van Diermodel.nl – dé website voor prachtige, duurzame speelgoeddieren (inclusief dinosaurussen). De afbeeldingen bij dit artikel zijn zijn eigendom.

Op welke manier laat jij je kinderen kennis maken met dieren? Gaan jullie regelmatig naar de dierentuin, hebben ze dierfiguren thuis? We lezen het graag terug in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Tomsickova Tatyana – Shutterstock

Ingezonden verhalen

Deze lezeres heeft haar persoonlijke verhaal (anoniem) met ons gedeeld. Wil jij ook graag een gastartikel aanleveren of iets delen? Lees in de Over Ons meer over hoe dit precies werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven