Je kind aanwezig bij de bevalling? De voor- en nadelen

Eens in de zoveel tijd laait de discussie op over het aanwezig zijn van kinderen bij een bevalling. Is dat nu eigenlijk verstandig of niet? In hoeverre zouden anderen iets over jouw wensen te zeggen mogen hebben? In dit artikel proberen we zo open mogelijk de voor- en nadelen te bekijken en een conclusie te trekken: mogen kinderen aanwezig zijn bij de geboorte van hun broertje of zusje?

Kinderen bij de bevalling?

Of het schadelijk of juist positief is voor kinderen om bij de bevalling aanwezig te zijn? Er is onvoldoende onderzoek naar gedaan om daar een goede conclusie aan te verbinden, zoals je leest in het AD. Het gebeurt in elk geval wel, zoals in het gezin van de bekende televisiekok Jamie Oliver: zijn twee oudste dochters mochten de geboorte van hun jongste broertje live meemaken. Bijzonder! Wat je hier verder van vindt, is natuurlijk aan jou. Feit blijft dat je allemaal je eigen keus mag maken in het ouderschap en dat het in elk geval zinvol is om de voors en tegens af te wegen.

Tips voor als je wil bevallen met je gezin om je heen

Bespreek het met je verloskundige/gynaecoloog

Als je de kinderen bij je bevalling wil hebben, is het belangrijk dit te bespreken met de verloskundige en/of je gynaecoloog. Samen kan je zoeken naar mogelijkheden. Sta hier ook voor open: uiteindelijk is hij of zij je medisch begeleider en zal je samen tot een werkbare oplossing moeten komen. Lukt dat niet? Kijk dan of je iemand kan vinden die wel openstaat voor je wensen. Lukt dat niet? Probeer je dan te schikken. Een alternatief kan zijn dat de kinderen direct na de geboorte bij jou en de kleine mogen komen, wanneer de baby er is en jij eventueel gehecht bent.

Goede voorbereiding

Het is belangrijk dat je luistert naar de wensen van je kind en hoort of zijn verwachtingen realistisch zijn. Je kan bovendien filmpjes laten zien van een bevallingsproces en kijken hoe de kinderen daarop reageren. Ook is het belangrijk dat je goede afspraken maakt voor onvoorziene situaties waarin je naar het ziekenhuis moet, wanneer het minder soepel loopt dan gehoopt en wat ze moeten doen als de verloskundige wil ingrijpen.

Ruimte om zich terug te trekken

Mocht je kind gaandeweg toch niet meer bij de bevalling aanwezig willen zijn, moet de ruimte er zijn om zich terug te trekken. Bijvoorbeeld door opa of oma in de buurt te hebben om haar op te vangen.

Praat na afloop over hun ervaring

Kinderen kunnen soms op een later moment terugkomen op hun ervaring. Het verwerkingsproces kan wat trager werken. Houd daarom een vinger aan de pols door na afloop nog eens te bespreken hoe zij de bevalling hebben verwerkt. Vonden ze het mooi? Spannend? Of zelfs angstig? Door te praten kunnen de kinderen hun gevoel bij je kwijt en kan je hen helpen om het een goede plek te geven.

De voordelen van je kinderen tijdens het geboorteproces

Ze maken op een heel unieke manier kennis met hun broertje of zusje

Afhankelijk van het kind kan dit een heel bijzondere band opleveren tussen de kinderen en hun broertje of zusje. Zij hebben hem of haar immers geboren zien worden.

Het kan vertrouwd voelen om je hele gezin bij je te hebben

Een belangrijk onderdeel van de bevalling is innerlijke rust. Die kan je krijgen door in je eigen omgeving te bevallen (bij een thuisbevalling heb je meer ruimte om je eigen tempo te volgen) of juist in het ziekenhuis, als je je daar veiliger voelt. Een andere factor die je meer rust kan geven, is je gezin in de buurt. Juist het spelen van je kindjes kan afleiden tijdens de eerste fase van de bevalling.

Je hoeft geen oppas te zoeken

Dit argument wordt ook regelmatig genoemd als voordeel van je kinderen bij de bevalling betrekken. Is het een legitiem argument? Dat in principe niet; uiteindelijk is het zoeken van een eventuele oppas vooral jullie ‘probleem’ en niet zozeer dat van je kind. Desalniettemin kan het wel als prettig worden ervaren als je niet ergens halverwege het proces de oppas moet inschakelen; alles kan gewoon lopen zoals het loopt.

Waarom je beter geen kinderen bij de bevalling kan hebben

Medische aangelegenheid

Een bevalling is en blijft een medische aangelegenheid. Stel dat er iets gebeurt dan moet het medisch personeel niet uitglijden over een speelgoedautootje of te maken krijgen met hysterische kinderen. Zo simpel is het wel. Zolang alles volgens het zogenaamde boekje verloopt, is er weinig aan de hand. Maar gaat het mis, dan is het echt een ander verhaal.

Wat nu als…?

Je loopt nu eenmaal risico’s. Gelukkig is de kans dat het goed gaat vele malen groter, maar is het een risico dat je überhaupt moet willen nemen? Wat nu als je te veel bloed verliest? Als het niet goed gaat met de baby? Of wanneer je om een andere reden op de O.K. eindigt? Natuurlijk moet je het leven niet te veel leven naar mogelijke ‘wat als..?’ situaties, maar tegelijkertijd heb je als ouder ook de taak je kind te beschermen. Onnodige risico’s kan je wellicht beter vermijden.

Omgaan met een moeder die pijn heeft

Het kan traumatisch zijn voor kinderen om te zien dat hun moeder een verschrikkelijke pijn doormaakt. Zeker als daar bloed en een vloedgolf aan vruchtwater bij komen kijken. Misschien vindt je kind het vooraf nog fascinerend, maar baalt hij achteraf dat hij het heeft meegemaakt.

Als je zelf niet kan ontspannen met de kinderen om je heen

Geen bevalling is hetzelfde. Wat vooraf nog een lumineus idee leek, kan in de praktijk soms toch niet zijn wat je ervan had gehoopt. Het idyllische plaatje van een harmonieus gezin dat aanwezig is bij de bevalling staat bijvoorbeeld haaks op twee ruziënde kinderen die bevangen zijn door de spanning en vooral een bron van ergernis worden. Los van een realistische overdenking waarbij je alle opties nagaat, kan het gaandeweg ook een no go worden. Ook dan zal je een oplossing achter de hand moeten hebben.

Conclusie: is het verstandig om je kids bij de bevalling te hebben?

Dat lijkt toch vooral een beslissing die aan jullie zelf is. De een voelt zich hier heel fijn bij, de ander moet er niet aan denken. Een en ander hangt ook af van verschillende factoren: hoe groot is het risico dat de bevalling minder soepel verloopt, zijn je kinderen rustig of juist heel druk, wat is hun leeftijd en hoe ga je zelf om met stressvolle situaties? Maar boven alles telt wat je medisch begeleider zegt. Vindt hij of zij het verantwoord genoeg? Of raadt je verloskundige of gynaecoloog aan te bevallen zonder de kinderen bij je?

We hopen je meer inzicht te hebben kunnen geven in het wel of niet bevallen met je kinderen in de buurt. Aan ieder voor zich of deze voor- of nadelen zwaarder wegen. Soms kan het beter zijn om te kijken naar alternatieve oplossingen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven