Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kind wil niet tandenpoetsen? Tips en oplossingen

Kinderen vinden het vaak een drama om hun tanden te moeten poetsen. Dat kan al starten in de dreumesleeftijd. De strijd die daarop volgt is vaak een lastige, want tandenpoetsen op jonge leeftijd is belangrijk voor een goede mondgezondheid. Je kan het dus niet laten voor wat het is. Om die reden zetten we hieronder informatie en een aantal oplossingen voor je op een rijtje, zodat je kind niet langer een hekel meer heeft aan tandenpoetsen. Of wel, maar dat hij het in elk geval alsnog doet.

Waarom hebben kinderen een hekel aan tandenpoetsen?

Waar een baby vaak nog wel makkelijk reageert op een tandenborstel, zie je bij dreumesen al vaak een soort hekel ontstaan aan tandenpoetsen. Ze beginnen te gillen, huilen of weigeren hun mond open te doen. Lastig, want het is toch echt noodzakelijk om het melkgebit van je kindje te poetsen. Dit hangt vaak ook samen met een bepaalde hang naar controle, iets dat je zo rond de vijftien maanden al ziet ontstaan.

Je kindje wil controle hebben over het tandenpoetsen Vanaf de 15 maanden, soms later, ontdekt je dreumes dat hij een eigen wil heeft en dat test hij. Ook op dit soort momenten. Als je merkt dat je kindje graag de controle heeft, probeer dan een creatieve oplossing te vinden. Zelf poetsen en napoetsen is daar een goed voorbeeld van, net als elkaars tanden poetsen.

Tanden en kiezen die doorkomen Een andere oorzaak kan zijn dat er nieuwe tanden of kiezen doorkomen in het gebit. Poetsen kan dan pijn doen. Probeer te kijken in de mond of je misschien rood tandvlees ziet of zelfs al witte puntjes. Je kan er dan voor kiezen om hen zelf te laten poetsen of af te spreken dat je heel voorzichtig om de zere plek heen poetst.

Er is misschien meer aan de hand Mocht je het idee hebben dat er misschien meer aan de hand is dan ‘gewoon een fase’? Vraag dan om hulp aan een deskundige. Deze heeft mogelijk specifieke tips voor jullie waar je praktisch mee verder kunt en kan je helpen met andere vraagstukken die je hebt over de ontwikkeling van je kind.

tips om tandenpoetsen leuker te maken voor kind
©Viktoriia Hnatiuk – Shutterstock

Hekel aan tandenpoetsen? Dit zijn handige tips

Laat zien dat jij het ook doet

Kinderen imiteren graag het gedrag van hun ouders tijdens hun spel. Dat kan je hierbij ook mooi gebruiken. Laat hen zien dat jij je tanden poetst en hoe je dat doen. Vervolgens mogen zij jouw tanden eens goed schrobben. Vinden ze in de dreumes- of peuterleeftijd vaak fantastisch en het maakt ook minder dat ze het tanden poetsen zien als een machtsstrijd. Eventueel helpt het als je met het hele gezin poetst, dus ook broer(s) en zus(sen) erbij.

Laat het tanden poetsen op andere momenten in de dag terugkomen

Misschien heeft hun lievelingsolifant wel snoepjes gegeten en nu hele vieze tanden? Je kan vanaf een bepaalde leeftijd Krokodil met kiespijn spelen of iets knutselen met tanden. En wat dacht je van tandartsje spelen tijdens het verkleden? Zo laat je hen op een leuke manier en spelenderwijs bezig zijn met tandenpoetsen: een positieve benadering tegenover hun weerzin tegen het tandenpoetsen ’s avonds.

Maak er een spelletje van

Dreumesen vinden het vaak fantastisch als je er een heel spektakel omheen verzint. Dus trek je beste acteertalent uit de kast en doe of jullie piraten zijn met vieze tanden. Of, misschien iets makkelijker, speel opnieuw tandartsje en poets dan het gebit spelenderwijs.

Neem de tijd voor het tandenpoetsen

Kinderen voelen het haarfijn aan als je eigenlijk nogal haastig bent. Dat werkt vaak niet mee als je ook nog tussendoor probeert vlug de tanden te poetsen. Neem dus je tijd voor je kind, ook als je die eigenlijk niet hebt.

Hou een vaste volgorde aan

Kinderen varen wel bij voorspelbaarheid. Creëer dus vaste momenten om de tanden te poetsen. Bijvoorbeeld voor als onderdeel van een slaapritueel: aan de kraan wassen, tanden poetsen, pyjama aan en verhaaltje voorlezen of slaapliedje zingen. Ze wennen vanzelf!

hekel aan tandenpoetsen tips
©Yuganov Konstantin – Shutterstock

Bied je dreumes een beetje controle

Zelf doen is niet voor niks het credo van een tweejarige. Dit begint soms echter al op vroegere leeftijd. Ze krijgen meer controle over hun motoriek en ontwikkelen zich razendsnel. Ook het tandenpoetsen kan een kleine machtsstrijd worden. Dat voorkom je door de taken te verdelen. Jij poetst als eerst en zij mogen vervolgens napoetsen. Vinden kinderen vaak fantastisch en in die tijd kan jij misschien de pyjama’s pakken of iets anders doen. Win-win!

Houd vol

Misschien krijg je de neiging om de handdoek in de ring te gooien of maar matig mee te poetsen, omdat het zoveel drama oplevert. Begrijpelijk! Toch is het beter om te blijven poetsen. Vaak is die hekel aan het tandenpoetsen echt een fase en verdwijnt hij vanzelf weer als je kindje ontdekt dat niet poetsen geen optie is.

Koop samen een nieuwe tandenborstel en tandpasta

Dit punt past ook bij het houden van controle. Als ze zelf een (elektrische) tandenborstel en -pasta kopen, kunnen ze daar vervolgens zelf mee aan de slag. Geen volledige garantie op succes natuurlijk, maar het kan zeker helpen!

Lees samen een boek over tandenpoetsen

Niet vlak voor je eraan begint, maar gewoon overdag. Wist je dat Difrax (van de flesjes en spenen) tegenwoordig ook hele handige boeken heeft die je een handje kunnen helpen bij de opvoeding? Eén daarvan is Het Schone Smoelenboek. Aan de hand van de teksten én een leuke kalender achterin met stickers leer je kinderen om te poetsen. Als er stickers te verdienen zijn, lopen ze toch vaak een tandje harder. En daar heb je in de strijd tegen het tandenpoetsen natuurlijk alleen maar weer profijt van!

Zet een liedje of filmpje op over tandenpoetsen

Deze van Elmo is heel erg leuk. Hij zingt over het poetsen van zijn tanden en stimuleert je dreumes om mee te doen met het openen van zijn mond. Bovendien biedt zo’n filmpje meteen afleiding en dat geeft jou de ruimte om snel te poetsen.

Vanaf welke leeftijd moet je gaan poetsen? Handige info

Op het moment dat je kindje tanden krijgt (vaak nog in de babyleeftijd), kan hij ook gaatjes ontwikkelen. Vanaf dat moment is het dus belangrijk om te starten met poetsen. Hiervoor koop je eerst speciale babytandenborstels en babytandpasta. In de pasta zit minder fluoride, waardoor het beter is voor je kindje. Als ze dit doorslikken is dat minder erg en de smaak is zachter. Het best geef je je baby of dreumes de borstel en daarmee ‘de leiding’, maar poets je zelf na.

Vanaf 2 jaar moet je 2 keer per dag 2 minuten poetsen. Dit is ook het moment om je kindje mee te gaan nemen naar de tandarts voor een controle. Hierdoor leren ze gelijk wennen aan het zitten in de stoel en dat de tandarts even in je mond kijkt. Al is het verstandig om ze ook voor die leeftijd mee te nemen, zodat ze al vanaf jonge leeftijd weten hoe het allemaal werkt bij de tandarts.

Gebruik een kookwekker

Om je kindje vanaf het begin af aan goed te leren om twee minuten te poetsen, kan je een zandloper, kookwekker of alarm op je telefoon gebruiken. Dat deze vaak een beetje afleiding bieden tijdens het poetsen, is mooi meegenomen.

Hanteer een vaste volgorde bij het tandenpoetsen

Deze volgorde is makkelijk te onthouden: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Door dit aan te houden vanaf jonge leeftijd, leer je je kindje meteen goed aan hoe hij zijn tanden moet poetsen.

Wanneer moet je een tandenborstel vervangen?

Dit werkt hetzelfde als bij ons. De haartjes moeten recht staan en niet opzij buiten, dan is het tijd om te vervangen. Verder gooi je een tandenborstel na maximaal 3-4 maanden weg, of eerder als hij versleten raakt.

Tandenpoetsen kan dus behoorlijk wat drama veroorzaken bij je dreumes, maar met bovenstaande oplossingen maak je het vanzelf weer leuk. Gedeeltelijk is het ook een kwestie van gewenning en volhouden. Uiteindelijk komt het allemaal goed! Wat doe jij als je zoon of dochter echt geen zin heeft om zijn tanden te poetsen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©wavebreakmedia – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids