kind heeft hekel aan tandenpoetsen oplossingen en tips

Kind wil niet tandenpoetsen? Tips en oplossingen

Kinderen vinden het vaak een drama om hun tanden te moeten poetsen, soms al vanaf de dreumestijd. Een lastige strijd, want tandenpoetsen vanaf jonge leeftijd is belangrijk voor een goede mondgezondheid. Pick your battles gaat daarom in deze situatie niet helemaal op. Gelukkig zijn er oplossingen om je kindje toch zijn tanden te laten poetsen. In dit artikel zetten we die voor je op een rijtje, zodat het tandenpoetsen in elk geval minder moeizaam gaat.

Kind heeft een hekel aan tandenpoetsen. Waarom?

De weerstand tegen tandenpoetsen ontstaat vaak na de babytijd. In eerste instantie vinden ze het interessant, ze kauwen erop en laten zich gemakkelijk poetsen. Maar vanaf de dreumes- of peutertijd krijgen veel kinderen een hekel aan tandenpoetsen. Ze beginnen te gillen, huilen of houden hun kaken stijf op elkaar. Een uitdaging, omdat het noodzakelijk is het melkgebit van je kind te poetsen. Dit hangt samen met de vergrote drang naar controle (‘zelluf doen’) wat je zo rond de vijftien maanden al ziet ontstaan, en nog een aantal ontwikkelingen. Hieronder staat iets meer uitleg. Wanneer je weet waar het bij jouw kindje aan scheelt, kan je vaak iets makkelijker een oplossing bedenken die werkt bij jullie.

Je kindje wil controle hebben over het tandenpoetsen

Al vanaf 15 maanden ontdekken kinderen dat ze een eigen wil hebben en dat testen ze in de praktijk. Juist op dit soort momenten. Als je merkt dat je kindje graag de controle heeft, probeer dan een creatieve oplossing te vinden. Zelf poetsen en napoetsen is daar een goed voorbeeld van, net als elkaars tanden poetsen.

Tanden en kiezen die doorkomen

Een tweede oorzaak kan zijn dat er nieuwe tanden of kiezen doorkomen in het gebit. Poetsen kan dan pijn doen. Probeer te kijken in de mond of je misschien rood tandvlees ziet of zelfs al witte puntjes. Je kan er dan voor kiezen om hen zelf te laten poetsen of af te spreken dat je heel voorzichtig om de zere plek heen poetst. Ook bij kinderen die nog niet (veel) praten kan je dit uitleggen.

Er is misschien meer aan de hand

Heb je het idee dat er meer aan de hand is dan ‘gewoon een fase’? Vraag dan om hulp aan een deskundige. Deze heeft mogelijk specifieke tips voor jullie waar je praktisch mee verder kunt en kan je helpen met andere vraagstukken die je hebt over de ontwikkeling van je kind.

tips om tandenpoetsen leuker te maken voor kind
©Viktoriia Hnatiuk – Shutterstock

Hekel aan tandenpoetsen? Dit zijn handige tips

Laat zien dat jij het ook doet

Kinderen imiteren graag het gedrag van hun ouders tijdens hun spel. Dat kan je hierbij ook mooi gebruiken. Laat hen zien dat jij je tanden poetst en hoe je dat doen. Vervolgens mogen zij jouw tanden eens goed schrobben. Dit vinden ze in de dreumes- of peuterleeftijd vaak fantastisch en het maakt ook minder dat ze het tanden poetsen zien als een machtsstrijd. Eventueel helpt het als je met het hele gezin poetst, dus ook broer(s) en zus(sen) erbij.

Laat het tanden poetsen op andere momenten in de dag terugkomen

Misschien heeft hun lievelingsolifant wel snoepjes gegeten en nu hele vieze tanden? Je kan vanaf een bepaalde leeftijd Krokodil met kiespijn spelen of iets knutselen met tanden die je kunt poetsen. En wat dacht je van tandartsje spelen tijdens het verkleden? Zo laat je hen op een leuke manier en spelenderwijs bezig zijn met tandenpoetsen: een positieve benadering tegenover hun weerzin tegen het tandenpoetsen ’s avonds.

Maak er een spelletje van

Dreumesen en peuters vinden het vaak fantastisch als je er een heel spektakel omheen verzint. Dus trek je beste acteertalent uit de kast en doe of jullie piraten zijn met vieze tanden. Of, misschien iets makkelijker, speel opnieuw tandartsje en poets dan het gebit spelenderwijs.

Neem de tijd voor het tandenpoetsen

Kinderen voelen het haarfijn aan als je eigenlijk nogal haastig bent. Dat werkt vaak niet mee als je ook nog tussendoor probeert vlug de tanden te poetsen. Neem dus je tijd voor je kind, ook als je die eigenlijk niet hebt.

Hou een vaste volgorde aan

Kinderen varen wel bij voorspelbaarheid. Creëer dus vaste momenten om de tanden te poetsen. Bijvoorbeeld voor als onderdeel van een slaapritueel: gezichtje wassen, tanden poetsen, pyjama aan en verhaaltje voorlezen of slaapliedje zingen. Ze wennen vanzelf.

hekel aan tandenpoetsen tips
©Yuganov Konstantin – Shutterstock

Bied je dreumes een beetje controle

Zelf doen is niet voor niks het credo van een tweejarige. Dit begint soms al op vroegere leeftijd. Ze krijgen meer controle over hun motoriek en ontwikkelen zich razendsnel. Ook het tandenpoetsen kan een kleine machtsstrijd worden. Dat voorkom je door de taken te verdelen. Jij poetst als eerst en zij mogen vervolgens napoetsen. Bij sommige kinderen geeft dat meer rust.

Houd vol

Misschien krijg je de neiging om de handdoek in de ring te gooien of maar matig mee te poetsen, omdat het zoveel drama oplevert. Begrijpelijk! Toch is het beter om te blijven poetsen. Vaak is die hekel aan het tandenpoetsen echt een fase en verdwijnt hij vanzelf weer als je kindje ontdekt dat niet poetsen geen optie is.

Koop samen een nieuwe tandenborstel en tandpasta

Dit punt past ook bij het houden van controle. Als ze zelf een (elektrische) tandenborstel en -pasta kopen, kunnen ze daar vervolgens zelf mee aan de slag. Geen volledige garantie op succes, maar het kan soms net het zetje in de juiste richting zijn.

Lees samen een boek over tandenpoetsen

Dit doe je bij voorkeur niet vlak voor je eraan begint, maar overdag, tussen de bedrijven door. Difrax (van de flesjes en spenen) heeft tegenwoordig ook handige boeken heeft die je een handje kunnen helpen bij de opvoeding? Eén daarvan is Het Schone Smoelenboek. Aan de hand van de teksten én een leuke kalender achterin met behulp van stickers leer je kinderen om te poetsen. Een ander boek is Tandjes poetsen is leuk van Bumba.

Zet een liedje of filmpje op over tandenpoetsen

In het filmpje hieronder vertelt en zingt Fenna over tandenpoetsen, samen met Zappie laat ze zien hoe het moet.

Handige informatie over tandenpoetsen

Wanneer begin je met poetsen bij kinderen?

Op het moment dat je kindje tanden krijgt (vaak nog in de babyleeftijd), kan hij ook gaatjes ontwikkelen. Vanaf dat moment is het dus belangrijk om te starten met poetsen. Hiervoor koop je eerst speciale babytandenborstels en babytandpasta. In de pasta zit minder fluoride, waardoor het beter is voor je kindje. Als ze dit doorslikken is dat minder erg en de smaak is zachter. Het best geef je je baby of dreumes de borstel en daarmee ‘de leiding’, maar poets je zelf na.

Vanaf 2 jaar moet je 2 keer per dag 2 minuten poetsen. Dit is ook het moment om je kindje mee te gaan nemen naar de tandarts voor een controle. Hierdoor leren ze gelijk wennen aan het zitten in de stoel en dat de tandarts even in je mond kijkt. Al is het verstandig om ze ook voor die leeftijd al mee te nemen, zodat ze al vanaf jonge leeftijd zien hoe het allemaal werkt bij de tandarts.

Tip! Gebruik een kookwekker

Om je kindje vanaf het begin af aan goed te leren om twee minuten te poetsen, kan je een zandloper, kookwekker of alarm op je telefoon gebruiken. Dat deze vaak een beetje afleiding bieden tijdens het poetsen, is mooi meegenomen.

Hanteer een vaste volgorde bij het tandenpoetsen

Deze volgorde is makkelijk te onthouden: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Door dit aan te houden vanaf jonge leeftijd, leer je je kindje meteen goed aan hoe hij zijn tanden moet poetsen.

Wanneer moet je een tandenborstel vervangen?

Dit werkt hetzelfde als bij ons. De haartjes moeten recht staan en niet opzij/naar buiten, dan is hij versleten en is het tijd om hem te vervangen. Daarnaast gooi je een tandenborstel na maximaal 3-4 maanden weg.

Tandenpoetsen kan dus behoorlijk wat drama veroorzaken bij jonge kinderen, maar met bovenstaande oplossingen help je je kind het iets leuker te maken. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van gewenning. Volhouden en voordoen zijn het belangrijkst, op een manier die bij jullie past. Uiteindelijk komt het allemaal goed! Wat doe jij als je zoon of dochter echt geen zin heeft om zijn tanden te poetsen?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©wavebreakmedia – Shutterstock

1 gedachte over “Kind wil niet tandenpoetsen? Tips en oplossingen”

  1. Pingback: 7 handige tips om de schoolknuffel te overleven -

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *