Press "Enter" to skip to content

Kind wil niet tandenpoetsen: dit is de oplossing

Heeft jouw dreumes ook zo’n ontzettende hekel aan tandenpoetsen? Wees gerust, je bent zeker niet de enige. Bij veel ouders is het poetsen van de tanden namelijk één groot drama. Gelukkig zijn er ook oplossingen! Met deze tips & tricks maak je het een stuk leuker! 

Tandenpoetsen bij je dreumes: handige tips & info

Hoe vaak moet je de tanden van je kindje poetsen?

Vanaf het moment dat je baby tanden krijgt, kan hij ook gaatjes ontwikkelen. Dus dat is het moment om te gaan beginnen met een goede mondhygiëne. Je hebt speciale babytandenborstels die veel zachter zijn. Gebruik natuurlijk ook babytandpasta. Hierin zit minder fluoride en dat is beter voor je kindje. Hierbij is het minder erg als ze het doorslikken en de smaak is zachter. Makkelijk om te onthouden is dat je 2 keer moet poetsen vanaf 2 jaar. Vanaf dat moment kan je ze ook mee gaan nemen naar de tandarts.

Hanteer een vaste volgorde bij het tandenpoetsen

Tip! Als je poetst, doe dat dan als volgt:

  • Binnenkant
  • Buitenkant
  • Bovenkant

Wanneer vervang je de tandenborstel?

Zowel voor volwassenen als kinderen geldt dat een tandenborstel na drie maanden aan vervanging toe is. Dat kan soms ook eerder zijn: let er vooral ook goed op dat de haartjes nog recht staan. Buigen ze opzij, dan kunnen ze niet goed meer poetsen.

Met deze 7 tips wordt tandenpoetsen minder dramatisch

Maak er een spelletje van

Dreumesen vinden het vaak fantastisch als je er een heel spektakel omheen verzint. Dus trek je beste acteertalent uit de kast en doe of jullie piraten zijn met vieze tanden. Of, misschien iets makkelijker, speel tandartsje en poets het gebit spelenderwijs.

Neem de tijd voor het tandenpoetsen

Kinderen voelen het haarfijn aan als je eigenlijk nogal haastig bent. Dat werkt vaak niet mee als je ook nog tussendoor probeert vlug de tanden te poetsen. Neem dus je tijd, ook als je die eigenlijk niet hebt.

Hou een vaste volgorde aan

Kinderen varen wel bij voorspelbaarheid. Creëer dus vaste momenten om de tanden te poetsen. Bijvoorbeeld voor als onderdeel van een slaapritueel: aan de kraan wassen, tanden poetsen, pyjama aan en verhaaltje voorlezen. Ze wennen vanzelf!

Bied je dreumes een beetje controle

Zelf doen is niet voor niks het credo van een tweejarige. Ze krijgen meer controle over hun motoriek en ontwikkelen zich razendsnel. Ook het tandenpoetsen kan een kleine machtsstrijd worden. Dat voorkom je door de taken te verdelen. Jij poetst als eerst en zij mogen vervolgens napoetsen. Vinden kinderen vaak fantastisch en in die tijd kan jij misschien de pyjama’s pakken of iets anders doen. Win-win!

Koop samen een nieuwe tandenborstel en tandpasta

Past ook bij het houden van controle. Als ze zelf een (elektrische) tandenborstel en -pasta kopen, kunnen ze daar vervolgens zelf mee aan de slag. Geen volledige garantie op succes natuurlijk, maar het kan zeker helpen!

Lees samen een boek over tandenpoetsen

Niet vlak voor je eraan begint, maar gewoon overdag. Wist je dat Difrax (van de flesjes en spenen) tegenwoordig ook hele handige boeken heeft die je een handje kunnen helpen bij de opvoeding? Eén daarvan is Het Schone Smoelenboek. Aan de hand van de teksten én een leuke kalender achterin met stickers leer je kinderen om te poetsen. Als er stickers te verdienen zijn, lopen ze toch vaak een tandje harder. En daar heb je in de strijd tegen het tandenpoetsen natuurlijk alleen maar weer profijt van!

Zet een liedje of filmpje op over tandenpoetsen

Deze van Elmo is heel erg leuk. Hij zingt over het poetsen van zijn tanden en stimuleert je dreumes om mee te doen met het openen van zijn mond. Bovendien biedt zo’n filmpje meteen afleiding en dat geeft jou de ruimte om snel te poetsen.

Tandenpoetsen kan dus behoorlijk wat drama veroorzaken bij je dreumes, maar met bovenstaande oplossingen maak je het vanzelf weer leuk. Gedeeltelijk is het ook een kwestie van gewenning en volhouden. Uiteindelijk komt het allemaal goed! Wat doe jij als je zoon of dochter echt geen zin heeft om zijn tanden te poetsen?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids