Kind wil niet douchen? Tips om het weer leuk te maken

Op jonge leeftijd vinden kinderen het vaak heerlijk om in bad te gaan en ontspannen ze helemaal. Toch kan dat ergens omslaan. Hoe maak je het badmoment dan weer leuk? Hieronder vind je handige tips voor wanneer je kindje niet wil douchen.

Waarom vinden kinderen douchen (ineens) vervelend?

Zodra je kind ontdekt dat hij een eigen wil heeft, gaat hij die gebruiken. Zaken die lange tijd ‘vanzelf’ gingen, worden plots een strijdpunt. Denk aan tandenpoetsen en haar wassen, maar ook douchen kan een probleem zijn. Na een pyjamadag zal dat misschien geen probleem zijn. Ga je echter een dagje naar het bos of strand en komen jullie vies van het spelen terug, dan wil je wel graag dat je kind zich even wast.

Watervrees

In sommige gevallen kan ook een vorm van watervrees ontstaan, vaak door een vervelende ervaring, zoals te heet of koud water, uitglijden of tijdelijk onder water raken in bad. Soms ontwikkelen ze ook een specifieke angst (zoals worden meegezogen met het water in bad). In de babytijd zal je vaak zelf moeten analyseren waar het aan kan schelen. Bij peuters kan je hier vaak gemakkelijker over praten om tot een oplossing te komen.

Hoe vaak moeten kinderen onder de douche?

Een uitzondering daargelaten (denk: na een dag spelen in de modder of een indoor speelparadijs) is twee tot drie keer per week douchen voldoende voor kinderen tot 9 à 10 jaar oud zijn of, eventueel eerder, naar zweet beginnen te ruiken. Je kunt je kind op de dagen dat hij niet doucht met een washandje bij de wastafel wassen.

Gebruik zeker bij jonge kinderen bij voorkeur zachte producten, zoals die van Loveli. Dit merk ontwikkelde de Poppy Love lijn, zonder agressieve chemische toevoegingen (SLS, SLES) en met een allergeenvrije geur. Milde producten zijn zacht voor de huid en dat is wel zo prettig na een dag hard spelen.

Met deze tips maak je het douchen weer leuk(er)

Houd een vast ritueel aan

Kinderen vinden het fijn te weten waar ze aan toe zijn. Een badritueel met vaste volgorde helpt daarbij. Denk aan:

 • Luier uitdoen (en eventueel op de wc plassen)
 • Douchen
 • Afdrogen
 • Tanden poetsen
 • Luier aan
 • Insmeren/massage
 • Kleding en slaapzak aan
 • Voorlezen
 • Liedje zingen

Zo leert je kleintje anticiperen op wat komt. Hij herkent de volgorde na een tijdje en dat biedt hem een gevoel van veiligheid.

Probeer een ander tijdstip

Misschien wil je bij voorkeur douchen aan het eind van de dag, omdat kinderen dan op hun viest zijn. Daarnaast helpt het kinderen soms om rustiger te worden en krijgen ze een loom gevoel, waardoor ze makkelijker in slaap vallen. Voor anderen geeft het douchen voor bedtijd juist te veel prikkels: ze zijn al moe, onder de douche komt dat er allemaal uit. Als je merkt dat je kindje helemaal overstuur raakt, kijk dan eens of een wisseling van tijdstip werkt, bijvoorbeeld in de ochtend. Wil je overdag toch douchen, omdat je kind erg vies is geworden? Doe dat dan meteen na het thuiskomen of het avondeten.

Gebruik milde producten 

Het gebruik van milde producten is fijner voor je kindje, om meerdere redenen:

 • Je belast de huid van je kindje aanzienlijk minder, maar maakt wel schoon.
 • Je voorkomt huiduitslag met milde producten. Huiduitslag maakt douchen ook lastiger.
 • Een allergeenvrije geur, zoals in het geval van Loveli’s Poppy Love, is heel zacht en biedt minder prikkels. Extra fijn wanneer je kindje daar gevoelig voor is of na een drukke dag.

Koop douchespeelgoed

Een andere manier om je kind makkelijker onder de douche te krijgen, is het gebruik van badspeelgoed. Het biedt afleiding en een leuke vorm van bezig zijn, terwijl jij hem snel wast. Denk aan siliconen blokken, een waterrad of – altijd goed – bekers en kommetjes om water mee over te schenken.

Houd het kort

Douchen hoeft op jonge leeftijd geen uren te duren – dat halen ze wel in tijdens de puberteit. Zorg voor een aangename watertemperatuur, doe wat nodig is en zet de kraan weer uit. Zo voorkom je dat je een oververmoeid kind uit de douche tilt dat daarna helemaal nergens meer energie voor heeft.

Ga samen 

De overstap van het veilige, afgesloten badje naar de grote, open douche kan best even wennen zijn. In het begin kan het daarom prettig zijn als je meegaat in de douche en je kleintje bv optilt. De geborgenheid van jouw lijf tegen het hare kan helpen je kind over die eerste drempel te krijgen. 

Pak de douchekop en houd hem vast

Een gevoel van controle kan schelen in hoe kinderen het douchen ervaren. Dat doe je door de douchekop aan hen te geven of samen vast te houden. Ook kan je de straal zachter zetten – eventueel door gewoon minder water te gebruiken. Door zachtjes te spetteren, ontdekken ze dat het water ook leuk kan zijn. Alternatief is dat je kindje zelf beslist hoe lang hij doucht. Zoals je hierboven kunt lezen, is het nog niet nodig allemaal dus een paar seconden oefenen kan allemaal bijdragen aan het leren douchen op de lange termijn. 

Koop een groter bad waar hij wel in past

Ligt het echt aan de douche en raak je een beetje moedeloos, dan is deze optie ook de overweging nog waard. Je kunt tegenwoordig namelijk baden voor volwassenen kopen die je zo in de douche kunt neerzetten. Ideaal voor wie een kleine badkamer heeft en eigenlijk geen plek voor meer dan een douche. Gebruik een milde badolie die zacht is voor de huid. Bijkomend voordeel is dat je hier wellicht zelf ook profijt van hebt!

Sluit af met een fijne massage

Een babymassage helpt stress verminderen en bij de (prikkel)verwerking van de afgelopen dag. Bovendien is het goed voor de hechting tussen ouder en kind. Bij jonge kinderen houd je het in eerste instantie kort. Merk je dat je kind hier echt van geniet, dan kan je het uitbouwen. Het omgekeerde geldt ook: is je dreumes of peuter erg moe en reageert hij een keer onrustig op de massage, laat het dan die avond zitten. Om de huid te voeden na het douchen kan je ook een bodycrème of -lotion gebruiken.

Let op! Gebruik een vegan olie die geschikt en mild is voor de jonge huid, geen chemische toevoegingen bevat en zorg voor een aangename temperatuur in de kamer.

moeite met douchen review lovelli body cream body oil body wash

Ervaring: ons kind had moeite met douchen

Helpen de tips bij het douchen?

Ons zoontje kreeg plotseling moeite met douchen. Ik vermoed dat het te maken heeft met zijn ontwikkeling: op meerdere vlakken ontdekte hij zijn eigen mening en hoe hij die kan gebruiken. Douchen was vanaf dat moment klaarblijkelijk niet echt ‘zijn ding’ meer. Daarop probeerden we verschillende dingen:

 • Minder lang douchen
 • Inspelen op de vermoeidheidssignalen die hij geeft
 • Afleiden met badspeelgoed
 • Samen douchen

Het effect daarvan?

Eigenlijk was samen douchen de beste optie. Dat bleek, achteraf, toen we spontaan een dagje naar het zwembad gingen en hij in mijn armen onder de douche ging. Hij klemde zich tegen me aan en viel nog net niet in slaap, zo ontspannen raakte hij. Thuis probeerden we dat ook en, opnieuw, met positief effect. In eerste instantie hielden we hem tegen ons aan, maar al snel bleek hij het ook leuk te vinden om de douchekop om beurten vast te houden. Uiteindelijk ging hij weer alleen, terwijl wij bij hem in de buurt zitten tot hij klaar is.

Doordat hij nu, voor zijn gevoel, meer zeggenschap heeft in de situatie en we nog beter opletten wanneer hij vermoeid raakt, werkt hij beter mee. Hij weet dat als we naar boven gaan, we beginnen met het avondritueel. Hij mag zelf met de douchekop (op de zachtste straal, zodat er geen waterballet ontstaat) en geeft ook zelf aan wanneer hij klaar is. Vaak na een minuut of twee, een enkele keer blijft hij langer enthousiast. Sinds kort gebruiken we ook de Body Wash van Loveli voor hem. Dat bleek een leuke toevoeging aan het ‘zelf doen’.

moeite met douchen tips review lovelli body cream body oil body wash

Onze ervaring met de Poppy Love producten van Loveli

Perspakket Poppy Love

Van Loveli kregen we een pakket met daarin de Poppy Love lijn:

 • Body Wash (foam)
 • Body Cream
 • Body Oil

Het positieve effect van Poppy Love op het douchen?

Uiteindelijk willen we natuurlijk dat onze zoon zelfstandig kan douchen. Stapsgewijs leren we hem wat je moet doen. De Body Wash van Poppy Love is een heerlijk zacht schuim dat daarbij helpt. We geven hem een minuscuul toefje schuim op zijn hand, waarna hij het over zijn buik uitsmeert. Daarna spoelt hij het zelfstandig af en komt hij terug voor nog wat meer.

De schaterlach wanneer hij zich insmeert, afspoelt en opnieuw begint, is echt geweldig om te horen. Je ziet hem door iets simpels als onder de douche gaan groeien als kind, als mens. Ik vind het echt mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan zijn ontwikkeling. Hij begrijpt steeds beter wat douchen inhoudt en leert het zelf doen. Blijer kan je een (bijna) peuter toch niet maken?

Massage na afloop

Eerlijk gezegd maak ik normaal niet altijd tijd voor een massage, omdat sommige oliën zo’n troep geven. Het plakt aan de kleding, slaapzak en, sinds we geen aankleedkussen meer gebruiken, ook aan het bed. Gelukkig zijn er ook mildere oliën op de markt die sneller intrekken, zoals de Body Oil. Wanneer ik merk dat onze zoon nog energie overheeft, geef ik hem soms een massage. Hij wordt daar lekker rustig van en valt daarna beter in slaap. Net als de Body Wash en Body Cream, voor de andere dagen, heeft ook de Body Oil een prettige, maar subtiele geur die niet prikkelt.

Of ik de producten zelf zou kopen?

Ja, ik denk dat we deze zodra hij op is zeker gaan halen. Het doucheschuim is heerlijk mild. heeft een prettige geur (heel zacht) en hij beleeft er zoveel plezier aan. Daarbij bevat het geen troep en dat vind ik toch wel een heel fijn idee eerlijk gezegd. De prijs ligt wel hoger dan wat we normaal uitgeven aan doucheproducten. Toch denk ik dan ook weer: als ik zelf een hele fijne shampoo heb bij de kapper of me een extra luxe douchegel gun, betaal ik daar net zo goed meer voor. Waarom dan niet bij onze jongste, die de extra liefde voor zijn huid goed kan gebruiken?

Meer informatie over de producten uit ons pakket

Poppy Love Body Wash = Foam voor onder de douche. Bevat geen SLS/SLES en cocamidopropyl betaine, maar wasstoffen op basis van kokosolie en suiker. De geur is allergeenvrij, net als het conserveermiddel. Om te schuimen zit in de Body Wash extra plantaardig glycerine. De verpakking is BPA vrij, gemaakt van PET en de Body Wash zelf is volledig vegan. Voor 200 ml. betaal je € 15,00.

Poppy Love Body Cream – Bodylotion met o.a. calendula-extract, extra vitamine E en witte klaproos olie, maar ook omega 6-vetzuren voor een zachte en soepele huid. Hij smeert makkelijk uit, trekt snel in en voedt de huid, maar laat geen vette waas achter. Verder zijn de geur en het conserveermiddel allergeenvrij. De verpakking is gemaakt van bioplastic en suikerriet (scheiden bij het plastic afval) en de Body Cream zelf is volledig vegan. Voor 200 ml. betaal je € 15,00.

Poppy Love Body Oil – Een olie met o.a. perzikpitolie, extra vitamine E en witte klaproos olie, maar ook omega 6-vetzuren voor een zachte en soepele huid. Hij smeert makkelijk uit, trekt snel in en voedt de huid, maar laat geen vette waas achter. Verder zijn de geur en het conserveermiddel allergeenvrij. De Body Oil zelf is volledig vegan en bevat geen notenolie. Voor 200 ml. betaal je € 15,00.

Tip! Je kunt Poppy Love ook in travel size halen voor € 15,00 per drie. Of geef het als kraamcadeau (€ 45,00 voor het hele pakket) en krijg er een passende Loveli toilettas bij.

Vindt jouw kind het soms lastig om te gaan douchen? Heb je aanvullende tips, wil je graag je verhaal kwijt of heb je misschien vragen? Laat een berichtje achter in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

De Loveli producten uit dit artikel kregen we toegestuurd. Het bovenstaande artikel is adviserend bedoeld voor ouders wiens kind (ineens) moeite heeft met douchen. Persoonlijk vond ik de producten uit de Poppy Love lijn een mooie aanvulling op deze informatie. Daarom vind je onderaan ook een review van de Body Wash, Body Oil en Body Cream – ter inspiratie voor als jouw kindje ook minder makkelijk doucht. Deze bevat mijn eerlijke bevindingen en opmerkingen. Zoals je gewend bent van De Mamagids, plaatsen we alleen reviews van producten waarvan we denken dat je er écht iets aan hebt als ouder.

©FamVeld – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven