Gemiddeld krijgen kinderen in Nederland vanaf een jaar of 6 hun eerste zakgeld, op latere leeftijd soms ook kleedgeld. Maar hoe leer je zie hier nu precies mee omgaan en waar kun je als ouder op letten? In dit artikel vind je handige tips over hoe je je kind een gezonde omgang met geld kunt aanleren.
Hoe leer je een kind omgaan met geld?
Houd het doel voor ogen
Het doel van dit alles is dat je straks, over een aantal jaar, een achttienjarige hebt opgevoed die zelfstandig gezonde keuzes kan maken op financieel gebied. Iemand die geen onnodige leningen afsluit, geen onbezonnen aankopen doet of met geld smijt, die kan sparen en die eerst zijn vaste lasten betaalt en dan pas leuke dingen koopt.
Begin op tijd
Wanneer kinderen een jaar of zes zijn, hebben ze enig idee van geld en wat het precies inhoudt. Daarom is dat een prima leeftijd om te starten met zakgeld. In eerste instantie is het bedrag laag, omdat ze er doorgaans nog weinig van kopen. De bedoeling is dan nog vooral dat ze spelenderwijs ontdekken. Hier sluit het rekenonderwijs op de basisschool op aan.
Leg uit hoe je verstandige keuzes maakt
Stel dat je kind dolgraag de laatste rage op het gebied van speelgoed wil hebben, wat nu? Je kan als ouder moeilijk overál in meegaan. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren sparen. Ga een keertje samen zitten en maak visueel inzichtelijk hoelang het bijvoorbeeld duurt voor ze met hun zakgeld dat ene toffe speelgoed bij elkaar hebben gespaard. Op deze leeftijd kan je bij de bank een gratis spaarrekening aanvragen. Hier kan je ook eventueel geld op storten dat ze krijgen voor hun verjaardag, zodat het nog sneller gaat.
Duurt het lang en wordt je kind ongeduldig? Hoe lastig het misschien ook is, Het Nibud adviseert hierin alsnog om je kinderen niets te lenen. Dan duurt het inderdaad langer voor ze bij hun doelbedrag zijn, maar het is niet erg. Hierin zit namelijk een mooie les besloten: niets gaat vanzelf en soms moet je langer wachten voor je ergens bent. Dat hoort bij het leven; uiteindelijk zullen ze op latere leeftijd ook financieel onafhankelijk moeten kunnen zijn.
Geef het goede voorbeeld
Als je zelf in een gezonde financiële situatie zit, geef je dit automatisch mee aan je kinderen. Vertel bij grotere uitgaven dat je iets langer hebt moeten sparen, smijt niet met geld en leen zo min mogelijk.
Bied je kind de ruimte
Misschien spaart je kind maandenlang voor een product of speelgoed waar je totaal het nut niet van inziet. Dat kan. Dat mag ook. De beste manier om te leren, is door af en toe ook fouten te mogen maken (of keuzes te maken die misschien minder verstandig zijn). Als ouder baken je de grenzen uiteraard af, maar daarbinnen is het belangrijk dat ze speelruimte hebben. Bespreek het wel na afloop. Vonden ze het een handige keuze en zijn ze nog steeds blij of hebben ze hier iets van geleerd? Zo help je je kind om straks op latere leeftijd betere keuzes te kunnen maken.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©ESB Professional – Shutterstock