Nee, we geven geen tips om de pushmoeder in jezelf naar boven te halen en zeker niet om je kind vanaf de babyleeftijd te trainen richting Einstein-niveau. Wél is het belangrijk om de hersenontwikkeling van je kindje te stimuleren. In dit artikel vind je daarom 7 tips die je helpen bij brain training.
Zo maak je je kindje slimmer
Beweging
Dat kinderen tegenwoordig minder buitenspelen, is eigenlijk niet zo goed voor de hersenen. Die hebben namelijk baat bij een gezond beweegpatroon. Buiten rennen, fietsen en skaten draagt daar in grote mate aan bij. Als je voldoende beweegt, zowel op jonge leeftijd als later, krijgen je hersenen voldoende voeding en zuurstof. Dit helpt ze beter te functioneren. Vinden je kinderen het lastig om te bedenken wat ze zouden kunnen doen? Help hen dan door samen buiten te gaan spelen: een potje badminton of tennis, stampen in regenplassen of een stuk gaan rolschaatsen met zijn tweetjes is heerlijk voor iedereen.
Gezonde voeding
De hersenen zijn een bijzonder orgaan. Wist je dat ze doorgroeien tot je 20-25 jaar bent? Daarom is het belangrijk dat je kind al vanaf jonge leeftijd leert er goed voor te zorgen. En dat doe je onder andere met een gezond, gevarieerd voedingspatroon. Met name vitamine B(6 en 12) en de Omega-3 vetzuren uit vis blijken heel gezond voor je hersenen. Deze zijn namelijk rijk aan DHA en EPA, bewezen bestanddelen die je goed kunt gebruiken. Wanneer jullie als gezin weinig vis eten of je kind een kieskeurige eter is, kan je ook kiezen voor visolie capsules voor kinderen. Deze bevatten de juiste hoeveelheid vetzuren voor je kind en ondersteunen een gevarieerde voeding.
Liefde
Buiten alle andere in dit artikel genoemde tips is dit natuurlijk de belangrijkste van allemaal: een fijne thuisbasis met ruimte voor wie je kind is. Rust om aan te lummelen en zich te vervelen, een dikke knuffel voor het slapen gaan en het gevoel dat je er mag zijn.
Muzikale uitdaging
Misschien ken je wel de verhalen van ouders die vanaf de babytijd Mozart grijs draaien in de hoop een nieuwe chirurg in de dop te kunnen kweken? Hoewel je van klassieke muziek niet plots tien IQ-punten stijgt, zit er wel een kern van waarheid in. Muziek maakt je namelijk wél slimmer, ook op het gebied van de emotionele intelligentie. In onderstaande video van de Universiteit van Nederland legt neuropsycholoog Erik Scherder uit hoe dit precies zit.
Oefenen met leren
Hoewel bijlessen weinig zinvol zijn als je wil dat je kind een ander leerniveau op de middelbare school gaat doen (alleen al omdat je dan handelt vanuit de verkeerde motivatie), kan het wel slim zijn om een professional te laten helpen met het oefenen van de stof. Vooral de uitvoerende functies die nodig zijn voor plannen, organiseren en overzicht creëren, zijn lange tijd onderontwikkeld (en dé reden dat je kind zijn kamer nog niet opruimt). Door te ontdekken hoe je moet leren, kan je kind vanzelf beter bevatten wat de bedoeling is en dus makkelijker meekomen op school.
Slapen
Om de hersenen zich te laten ontwikkelen en te verwerken wat overdag gebeurde, is slaap erg belangrijk. De effecten van slaaptekort kent bovendien elke jonge ouder. Met een baby in huis raakt je hele ritme ontregelt en merk je vaak al snel dat je minder goed kunt onthouden of slecht op woorden komt. Bij kinderen werkt dit ook zo. Door te zorgen dat ze voldoende tot rust kunnen komen, help je hen de gebeurtenissen en nieuw opgedane kennis makkelijker op te slaan. Zo wordt je kind toch weer een stukje ‘slimmer’!
Spelletjes doen
Breintraining kan je ook doen met behulp van spelletjes. Hiermee train je inzicht, (strategisch) vooruit denken, maar ook plannen en communicatie. Naast gezellig is dit dus ook nuttig voor de hersenen van je kind. Sterker nog, zelfs (digitaal) gamen kan een belangrijke bijdrage zijn – al hoeven we de kinderen dat niet te vertellen.
Wandelen in de natuur
De natuur opzoeken is sowieso belangrijk voor de mens. Het reduceert eventuele stress, waarbij op sommige momenten het hele gezin gebaat is. Maar wist je ook dat het opzoeken van de natuur helpt om beter te kunnen concentreren en je geheugen stimuleert? Even een ommetje maken op een (te) drukke dag is daarom een weldaad voor je brein – en je stressniveau. En dat is, met kinderen, nooit weg!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Kiselev Andrey Valerevich – Shutterstock