Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Mijn kind moet een bril: waar kan je op letten?

Wanneer je kind een bril nodig heeft, kan dat best even schrikken zijn. Zeker als je niet doorhad dat hij of zij minder scherp zag. Wat volgt is een bezoek aan de opticien, optometrist of oogarts. Hieronder vind je handige informatie voor ouders: waar moet je op letten? Is het slim om een bepaald model kinderbril te kiezen of zijn ze allemaal prima? Wat is eigenlijk het verschil tussen opticien, optometrist en oogarts? En hoe kan je je kind helpen om te zorgen dat zijn zicht niet (veel) verder achteruit gaat?

Moet mijn kind een bril? Hoe ontdek je of hij minder scherp ziet?

In sommige gevallen kom je achter het slechte zicht tijdens de afspraak bij het consultatiebureau. Je peuter moet dan verschillende plaatjes opnoemen van een bord en daarbij kan het zo zijn dat hij inderdaad een bril nodig blijkt te hebben. Vaak verklaart dit ook andere zaken: een minder goede motoriek of onzekerheid. Je kan je misschien schuldig voelen dat het je niet eerder opviel, maar wanneer je zelf geen brildrager bent, herken je sommige signalen minder snel. Zeker als het zicht niet heel slecht is. Er zijn echter een aantal dingen waaraan je kan herkennen of het slim is de ogen binnenkort eens te laten testen.

Je kind knijpt met zijn ogen tijdens het televisie kijken of spelen

Kenmerkend voor een kindje dat minder goed ziet, is dat hij met zijn ogen gaat knijpen om toch te kunnen scherp stellen. Als je vraagt of hij minder goed ziet, bestaat de kans dat je kind ontkent – zeker op oudere leeftijd – en vervolgens doet alsof het niet zo is. Blijf dus alert op de momenten dat je kind denkt dat je niets doorhebt.

Hoofdpijnklachten

Slechte ogen zorgen voor hoofdpijnklachten. Je lijf gaat namelijk het mindere zicht compenseren op een andere manier (zoals het knijpen met de ogen) en dat kan vervelende hoofdpijn veroorzaken.

Opmerkingen van kinderdagopvang, de peuterleidster of juf

Zij zien dagelijks kinderen voorbij komen. Ook kinderen met minder scherp zicht en/of een bril. Bepaalde gedragskenmerken van iemand met slechte ogen herkennen ze dus sneller. Als ze hun zorgen uitspreken, ga dan in elk geval even langs de opticien of vraag tijdens het wandelen terloops of ze het nummerbord verderop kunnen voorlezen.

optometrist opticien kinderbril bril kopen tips

Het eerste bezoek aan opticien, optometrist of oogarts voor een kinderbril

Wat is het verschil tussen een opticien, optometrist, orthoptist en de oogarts? Waar moet je naartoe voor de eerste afspraak?

Opticiens kennen we allemaal. Die zitten in elk dorp en iedere stad en je kan er zo naar binnenlopen voor een oogcontrole. In principe heb je hier geen uitgebreide vooropleiding voor nodig. Dat betekent dus ook dat je soms bij een opticien de verkeerde bril of contactlenzen voorgeschreven kunt krijgen, omdat ze inhoudelijke kennis van het oog missen. Dat neemt niet weg dat ze bij Pearle of Specsavers een prima oordeel kunnen vellen over de ogen van je kind, maar de garantie heb je niet.

Optometrist is een beschermd beroep. Niet iedereen mag zich zomaar een optometrist noemen en het gaat verder dan wat de opticien doet. Een optometrist meet je namelijk niet alleen een bril aan, maar kijkt ook hoe gezond je ogen zijn. Zitten er geen krasjes op het hoornvlies? En heb je een bijzonderheid aan je ogen waardoor je niet iedere soort bril of lenzen kan gebruiken?

Orthoptist onderzoekt het gezichtsvermogen vanaf 12 jaar. Je gaat hierheen als je last hebt van scheel kijken, een lui oog of dubbel ziet. Ook hiervoor moet je een speciale opleiding volgen; niet iedereen kan zich zomaar orthoptist noemen.

Oogarts heeft tot slot geneeskunde gestudeerd en zich gespecialiseerd. Hij kijkt naar je kind als fysieke afwijkingen aan het oog zijn die niet alleen met een bril of lenzen op te lossen zijn. Denk aan staar of andere akelige aandoeningen die je liever niet bij je kind constateert. De oogarts is in dit rijtje de enige die operaties uitvoert.

Waar moet je naartoe voor een eerste afspraak?

De eerste afspraak vindt doorgaans plaats bij de opticien of optometrist. Naar een orthoptist of oogarts ga je na verwijzing door de huisarts of een optometrist. Daarbij geniet de optometrist de voorkeur, omdat je bij een opticien nogal eens een verkeerd advies krijgt. En hoewel het verleidelijk is (want dit is vaak de goedkopere optie), is het aan te raden te investeren in de bril van je kind. Liever in één keer goed dan dat je alsnog naar de optometrist moet.

Tip! Let op of de optometrist ervaring heeft met kinderen. Het is belangrijk dat als je kind een bril moet, hij op zijn gemak is tijdens de afspraak en heel eerlijk durft te zijn over wat hij ziet en waar hij moeite mee heeft.

Wat testen ze voor je kind een bril krijgt en hoe kan jij je voorbereiden?

Het is belangrijk dat je een fijne klik voelt met de optometrist. Je kind krijgt voor het eerst een bril en dat kan best een spannende ervaring zijn. Dingen waarover je zeker in gesprek zal gaan (met je kind erbij):

  • Wanneer je constateerde dat de ogen van je kind slecht(er) waren dan voorheen
  • Op welke momenten de klachten vooral optreden
  • Of je kind vaak naar beeldschermen kijkt of juist meer buitenspeelt
  • Hoe (on)zeker je kind is tijdens sporten: merk je dat hij het spannend vindt om op hoogte te staan of valt dat wel mee?
  • Welke medische geschiedenis je kind heeft
  • Hoe je kind het zelf vindt dat hij een bril krijgt

Daarnaast worden zijn ogen opgemeten met professionele apparatuur. Zo zal je kind plaatjes moeten bekijken of letters moeten opnoemen met glaasjes van wisselende sterkte. En er wordt een automatische opname gedaan om de vermoedelijke sterkte te kunnen bepalen. Let erop dat de optometrist je kind bij elke stap duidelijk vertelt wat er gaat gebeuren en stel al je vragen. Het is belangrijk dat jullie met een goed gevoel de deur weer uitlopen na afloop.

Wat is het verschil tussen verziend en bijziend?

Verziend houdt in dat je alles dat verder weg is scherp ziet. In dit geval heeft je kind een leesbril nodig (met plusglazen).

Bijziendheid (of myopie) betekent juist dat je kind dichterbij scherp ziet en ver weg minder. Dit is de meest voorkomende oogafwijking bij kinderen en je krijgt dan een bril met min-glazen.

kinderbril kopen tips en uitleg

Welk type kinderbril past bij je kind?

Een aantal kenmerken waaraan kinderbrillen moeten voldoen:

  • Het juiste formaat bril
  • Krasbestendige glazen van kunststof (voordeel: aanzienlijk minder kans op breuk)
  • UV-bescherming
  • Ontspiegelde glazen
  • De kinderbril moet lekker zitten op het hoofd (een goede optometrist controleert dit uitgebreid)
  • Je kind moet blij zijn met zijn nieuwe bril

Een speciaal model is er niet voor kinderen. Zoals bij volwassenen, geldt ook voor je kind dat bij de een een rond brilletje leuk staat en de ander juist de meer vierkante modellen. Kijk vooral ook naar hoe je zoon of dochter reageert. Uiteindelijk moet hij of zij ermee lopen straks. Enkele tips voor de keuze van de juiste bril:

  • Kijk vanaf een afstandje hoe de bril staat. Zo kan een lichte kleur kinderbril het gezicht van je zoon of dochter onbedoeld flets maken en een te donkere kleur juist hard.
  • Laat je kind eens omhoog en omlaag kijken. Ziet hij het montuur zitten of heeft hij daar geen last van?
  • Als jullie een keus hebben gemaakt, laat de bril dan goed afstellen zodat hij niet van de neus zakt.

Hoe kan je voorkomen dat de ogen van je kind verder achteruit gaan?

Gedeeltelijk is het achteruit gaan van de ogen onoverkomelijk. Het heeft te maken met groei, aanleg en uiteindelijk ook ouderdom of je wel of geen bril nodig hebt. Maar er zijn zeker een aantal dingen die je zelf kunt doen om verslechtering te beperken.

  • Je ogen trainen
  • Opletten dat je kind niet continu achter een beeldscherm zit
  • Lekker veel buitenspelen is gezond voor je kind, maar zeker ook voor zijn ogen
  • Ontspannen lezen: zodra je je moet inspannen om iets te lezen, kost het meer moeite en is het dus slechter voor je ogen

Kortom, ontspanning van de ogen is belangrijk om goed (of redelijk) te blijven zien. Daarnaast is het handig dat als je kind een bril moet, je ook regelmatig naar de controles gaat. Zo hou je goed in de gaten hoe de zaken ervoor staan en of het zicht niet minder wordt.

Moet jouw kind ook een bril of heeft hij er al een? Hoe kwamen jullie erachter dat hij minder scherp zag? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

  1. Marie de Jonge Marie de Jonge 22/07/2020

    Bedankt voor het delen van deze handige informatie over kinderen die een bril nodig hebben. Mijn zoon ziet minder met zijn linkeroog en we gaan binnenkort kijken of hij een bril nodig heeft. Ik ga in ieder geval een afspraak maken bij een opticien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids