Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Als je kind meer uitdaging nodig heeft in groep 3

Vaak merk je al redelijk snel aan je zoon of dochter of hij iets voorloopt op het gemiddelde. In de kleuterklas hoeft dat verder nog geen probleem te zijn, maar het kan zomaar zijn dat hij zich gaat vervelen in groep 3. Hoe kan je dan je kind ondersteunen zonder school voor de voeten te lopen? In dit artikel vind je handige tips.

Groep 3’er loopt voor op het gemiddelde

Het voelt een beetje pretentieus om te zeggen dat je kleuter voorloopt op het gemiddelde van de groep. Je wil immers ook niet tot het elitaire clubje horen dat overal uit de hoogte toetert dat ‘hun Peer’ al op zijn tweede complete symfonieën van Bach speelde en vijfsterrensudoku’s oploste. Bovendien kan het vaker voorkomen dat je een uitblinker hebt in groep 2, die later meekomt op het gemiddelde niveau van de klas. Dat je kind nu verder is, zegt uiteindelijk niet altijd iets over het verloop van zijn verdere schoolcarrière.

Toch is het belangrijk dat je er wel aandacht aan schenkt. Het kan namelijk ook dat je kind hoogbegaafd is. Dan bestaat de kans dat wanneer je zijn leerhonger op deze leeftijd negeert, hij op latere leeftijd ook nauwelijks nog te porren is voor uitdagingen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je elkaar als ouders en school steunt. Hoe kan je je kind meer uitdaging bieden zonder de juf voor de voeten te lopen? Onderstaande tips zijn dan heel handig.

School ondersteunen bij slimme kinderen

Ga in gesprek met de juf

Het mag als een paal boven water staan dat school een heel belangrijke partij is in dit hele verhaal. Je wil uiteindelijk je kindje graag vooruit helpen en het is verstandig als alle partijen de neuzen dezelfde kant op krijgen. Informeer hoe je zoon of dochter zich op school gedraagt en kijk of dat overeenkomt met thuis. Vraag om meer uitdaging als je denkt dat het nodig is of om extra werkbladen om samen mee te oefenen als het juist nog niet zo soepel loopt.

Stimuleer het zelfvertrouwen van je kind

Geen enkel kind wordt gelukkig van het gevoel dat hij faalt naar de maatstaven van zijn ouders. Wees dus heel kritisch op jezelf: klopt het écht dat hij of zij vooruitloopt, is je kind ook gemotiveerd om meer te leren of wil je juist dat hij kansen grijpt die jij miste? Leg de focus bovendien niet constant op onderwijs, maar op de wens dat hij lekker in zijn vel zit – op alle vlakken.

Oefen samen

Als je merkt dat je kind onzeker wordt van toetsen, dan is het vaak prettig om samen te gaan zitten en oefenen. Zeker wanneer je weet dat het er wel in zit, maar nog niet uitkomt. Laat zien hoe een bepaalde som moet of laat hem het jou eens uitleggen. Het belangrijkste is dat je kiest voor lesmateriaal dat aansluit op rekenen groep 3. Bovendien zie je dan meteen waar eventuele knelpunten zitten of waarin het erg rap gaat. Blijf uiteraard wel overleggen met de juf of meester. Zo zit je niet in elkaars vaarwater.

Zoek alternatieve manieren om te oefenen met rekenen en taal

Je hoeft natuurlijk geen schoolse opgaven te gebruiken. Het kan ook juist leuk zijn om de kennis toe te passen op de praktijk, zoals deze voorbeelden. Denk aan het berekenen van een route (optellen), informatie uitzoeken op internet of een eigen verhaal schrijven.

Wat is het voordeel van oefenen met extra lesmateriaal?

Het kan handig zijn om extra te oefenen met zaken als rekenen of tempolezen. Zeker wanneer je kind in de klas wat onzeker is, kan dit een stimulans zijn om een beter gevoel te krijgen over zichzelf. Houd echter ook voor ogen dat je geen materiaal gebruikt waar ze in de klas nog niet mee bezig zijn: dat is aan de juf om uit te leggen.

Samen oefenen, of het nu lezen in groep 6 is of rekenen groep 3, maakt echt niet uit. Het belangrijkste is volgens mij echt dat je er samen plezier in hebt of krijgt en daarmee stappen zet.

Hoe denk jij erover om school te ondersteunen met leermateriaal vanuit huis? Moet je het eigenlijk aan de juf overlaten of is het prima, zolang je goed kijkt naar je kind? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Sergey Nivens – Shutterstock 

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids