Press "Enter" to skip to content

Mijn kind heeft een hekel aan de BSO, wat nu?

Als je allebei werkt, ontkom je er bijna niet aan om je kind naar de opvang te brengen. Over het algemeen een prima oplossing, want ze maken er vriendjes en ze doen van alles om lekker bezig te zijn met de kinderen. Bovendien is het goed voor de ontwikkeling. Maar wat moet je doen als je kind een hekel heeft aan de BSO?

Kind wil niet naar de opvang

Incidenteel een keer geen zin hebben in de opvang heeft ieder kind weleens. Vervelender wordt het als het probleem structureel is. Als je kind namelijk een hekel heeft aan de BSO zal je moeten zoeken naar oplossingen. Maar hoe ga je ermee om? In hoeverre is het slim om überhaupt te veel mee te gaan in de wensen van je kind (in het leven zullen ze vaker voor een dergelijke situatie komen te staan waar ze geen zin in hebben) en hoe voorkom je terugkerende discussies?

Wat is de oorzaak van de hekel aan de BSO?

Voor je zoekt naar oplossingen is het handig om in kaart te hebben wat precies de oorzaak is. Overleg daarom met de kinderopvangorganisatie en vraag de vaste leidsters naar hun ervaring. Herkennen ze dat je kind niet lekker in zijn vel zit? Weten zij misschien wat de oorzaak is? Ga zelf ook het gesprek aan op een rustig moment. En anders krijgt je (schoon)moeder of een ander familielid wellicht meer te horen als ze ernaar vragen.

  • Je kind wordt regelmatig gepest of buitengesloten en voelt zich onveilig op de opvang
  • Het is een manier van aandacht vragen, omdat je kind eigenlijk het liefst bij jou wil zijn
  • Hij vindt het saai op de BSO
  • Je kind voelt zich te oud vergeleken met de anderen

Merel: ‘Eigenlijk heb ik alleen in de beginperiode van Junes leven echt drie dagen per week gewerkt. Daarna ging ik studeren en was ik regelmatig bij haar. Toen ze dus vanaf haar zevende ineens naar de BSO moest, omdat ik fulltime aan de slag ging, vond ze dat best een zware dobber. Ze had een grondige hekel aan de opvang, stond met tranen in haar ogen voor het raam en dat bleef. Ik voelde me verschrikkelijk schuldig. Uiteindelijk sprong mijn moeder bij tot aan mijn zwangerschapsverlof en daarna werd ik thuisblijfmoeder. Misschien pedagogisch niet de allerbeste oplossing, maar, als ik eerlijk ben, wel voor mijn moederhart!’

Oplossingen als je kind niet naar de BSO/opvang wil

Je kind wordt regelmatig gepest of buitengesloten en voelt zich onveilig op de opvang

In dit geval is het belangrijk dat er wordt gezocht naar een goede oplossing voor je kind.

  1. Neem contact op met de kinderopvangorganisatie en vraag of ze het probleem (h)erkennen. In eerste instantie kun je samen met hen een plan opstellen om het pesten en/of buitensluiten te voorkomen. Ook kom je zo te weten of je kind zich zelf misschien afzijdig van de groep opstelt en kan je hier eventueel over praten.
  2. Werkt dit niet? Dan is het een idee om te zoeken naar een alternatieve vorm van opvang:

Het is een manier van aandacht vragen, omdat je kind eigenlijk het liefst bij jou wil zijn

Dit is een lastigere situatie. Misschien voelde je je al schuldig omdat je ging werken en wordt dat versterkt doordat je kind het niet naar zijn zin heeft op de BSO. Hier kan je echter soms weinig aan veranderen: zeker als je het geld hard nodig hebt. Dan is er eigenlijk geen oplossing. In dit geval zou je wel kunnen vragen wat voor hem het gevoel minder vervelend zou maken: helpt het om een knuffeltje mee te nemen met jouw geurtje erop? Zijn er vriendjes van school met wie hij kan spelen?

Door in elk geval het stoppen van de BSO of opvang niet als oplossing aan te bieden, zal je kind zich erin sneller in schikken. Het hoort er nu eenmaal bij.

Hij vindt het saai op de BSO

Nu hoeft het niet echt zo te zijn dat het saai is op de BSO, maar misschien is er inderdaad vrij weinig aanbod. Je zou dan kunnen kijken of er misschien activiteiten zijn waar je kind aan kan meedoen. Denk aan voetballen, zwemlessen via de opvang of iets anders. Op die manier wordt het hopelijk vanzelf weer leuk.

Je kind voelt zich te oud vergeleken met de anderen

Is hij daadwerkelijk al ‘te oud’? Is het mogelijk dat hij na school alleen naar huis gaat en daar wacht tot jullie thuiskomen of duurt die periode eigenlijk nog te lang voor zijn leeftijd? Het is de serieuze overweging waard.

Kijk of je af en toe eens een dag kan thuiswerken

Nu is het ook niet optimaal om je werkzaamheden te moeten uitvoeren met een kind om je heen, het kan wel schelen als je een dagje extra thuis bent. Uiteindelijk zit je ook niet heel lekker op je werk als je weet dat je kind zich niet fijn voelt op de opvang.  

Als je kind een hekel heeft aan de BSO helpt het als jullie snel een oplossing kunnen vinden. Hoe vinden jouw kinderen het daar? Of hebben jullie een andere vorm van kinderopvang geregeld?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *