Kind gaat vingerverven: zo pak je dat (veilig) aan

Vingerverven is goed voor de ontwikkeling van je kindje. Hij werkt ermee aan zijn motoriek, creativiteit en is lekker bezig. Maar hoe veilig is vingerverf? Waar moet je op letten als je hiermee aan de slag gaat en vanaf welke leeftijd kan je vingerverf gebruiken? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt.

Vingerverf: leuk cadeau vanaf 1 jaar?

Vorig jaar kwam ik ergens vingerverf tegen in een aanbieding en ik besloot het spontaan te kopen voor Sinterklaas. En hoewel ik uiteraard begin december compleet was vergeten dat ik dit nog ergens had liggen, kon het alsnog gegeven worden met kerst. Correctie: na kerst, omdat ik het toen kwijt was. Goed, eind december was onze lieve zoon in bezit van zes kleuren vingerverf en konden we aan de slag. Dacht ik. Maar ineens sloeg de twijfel toe. Daarom besloot ik erover te schrijven en jullie mee te nemen in de do’s en don’ts van vingerverf. Want is het allemaal wel zo handig op deze leeftijd?

Waarom is vingerverf goed voor kinderen?

Motorische ontwikkeling

Na de ontdekkingstocht die baby’s maken met hun mond zal je zien dat je dreumes steeds vaker met zijn handjes op onderzoek uitgaat. Om de motoriek van haar handen te stimuleren, kan je kiezen voor verschillende soorten speelgoed – waaronder vingerverf. Ze mogen kneden en knijpen in de verf, zien hoe hun handen iets op het papier kunnen zetten en vinden het ongetwijfeld heerlijk om erin te slaan. Met je vingers kan je iets fijner tekenen, met je hele hand grover. Die verschillen dragen allemaal bij aan de ontwikkeling.

Rustig worden

Bedenk maar hoe heerlijk je zelf soms tot rust komt als je gaat tekenen of schilderen. Het maakt niet uit of je een nieuwe Picasso neerzet of iets dat meer weg heeft van een gesmolten aardappel – het gaat erom dat je je gevoel erin kwijt kan. Datzelfde geldt ook voor je kindje. Het hoeft allemaal helemaal niets voor te stellen. Gewoon wat handafdrukken, vegen en stipjes zijn supergoed voor je kind en helpen over het algemeen om tot rust te komen.

Creativiteit

Bij hele jonge kinderen hoef je niet te sturen. Ze leren gaandeweg. Zo zien kinderen op een gegeven moment dat rood en geel oranje maakt, ze voelen de structuur van de verf en merken dat een dikke klodder andere effecten geeft dan dunne lijntjes. Dit draagt bij aan een creatieve ontwikkeling die zich later zal uitbouwen.

waarop letten als kind gaat vingerverven
©Ievgeniia Shugaliia – Shutterstock

Waarop moet je letten als je kind gaat vingerverven?

Houd altijd toezicht

Hieronder vind je meer informatie over de risico’s van vingerverf. Belangrijkste voor nu is dat het nog altijd verf is en niet bedoeld voor consumptie. Blijf dus altijd toezicht houden als je kleintje gaat vingerverven.

Zorg voor een veilige en schone omgeving

Wat je nodig hebt?

  • Lekker grote vellen papier (bijvoorbeeld van die pakketten met papier van IKEA, daar zit ook A3 bij)
  • Een plastic kleed of andere beschermlaag op tafel
  • Eventueel bescherming van je vloer (je kunt kranten neerleggen onder de kinderstoel en tafel)
  • Schort ter bescherming van de kleding van je kindje (of, in de warme maanden, lekker in de luier laten zitten)
  • Een bordje waarop je de verf kan scheppen

Bij iets oudere kinderen kan je een aardappel snijden in een bepaalde vorm, kurken neerleggen en misschien een paar touwtjes, en je kind hiermee laten stempelen op het papier.

Laat zien hoe het werkt

De eerste keer dat je gaat vingerverven met een jong kind weet hij natuurlijk nog niet wat precies de bedoeling is. Je kan laten zien hoe het werkt. Doop je vinger in de verf, zet hem op het papier en trek een lijn. Of zet meteen je hele hand erop – als je toch bezig bent. Daarna pak je voorzichtig het handje van je kind en helpt hem die in de verf te zetten. Laat je kleintje voelen, kijken en misschien zelfs ruiken, en laat dan zien hoe je kunt verven op papier.

Vanaf welke leeftijd kan je gaan vingerverven met je kind?

Een concreet leeftijdsadvies is er niet omtrent vingerverven, daarom is het belangrijk te kijken naar de ontwikkeling van je kind. Want hoewel bepaalde producenten aangeven dat het vanaf 1 jaar veilig is hun producten te gebruiken, kan het slimmer zijn te wachten tot je kleintje uit de zogeheten ‘orale fase’ is. Zodra je dreumes de wereld niet langer met zijn mond verkent maar zijn handjes gebruikt, kan je beginnen met vingerverf en kijken hoe hij daarop reageert. Blijf er, nogmaals, altijd bij.

Is vingerverf gevaarlijk?

Omdat vingerverf voor jonge kinderen bedoeld is, mag het geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor kleintjes. Wél staan op de verpakking de ingrediënten vermeld die een allergische reactie zouden kunnen opwekken, zodat je dit goed in de gaten kunt houden. Tot slot móet een fabrikant een bittere smaakstof toevoegen aan vingerverf om te voorkomen dat ze het opeten. Wil je meer weten over de ingrediënten en actuele voorschriften van de overheid? Kijk dan op deze website: Waarzitwatin.nl.

In 2015 publiceerde de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) een onderzoek waaruit bleek dat een aantal fabrikanten onveilige vingerverf op de markt hadden gebracht. Zo had HEMA niet vermeld op het etiket dat de verf conserveermiddelen bevatte en zat er in een aantal producten een kankerverwekkende stof. Inmiddels zijn we natuurlijk alweer acht jaar verder. Raadpleeg bij twijfel daarom een deskundige en ga niet uit van verouderde informatie op internet.

Zelf vingerverf maken?

Als je het toch niet vertrouwt of een kind hebt dat ondanks jouw waarschuwingen vingerverf in haar mond stopt, kies er dan liever voor om eetbare vingerverf te maken. Dat doe je heel gemakkelijk met een beetje yoghurt en voedingskleurstoffen. Kinderen vinden de smaak van gewone yoghurt meestal niet erg lekker, maar het kan dus geen kwaad als ze het alsnog in hun mond stoppen.

Vanaf welke leeftijd zijn jullie begonnen met vingerverven? Wist jij dat in bepaalde soorten verf stoffen zitten die eigenlijk minder veilig zijn? Of kies jij sowieso liever voor de veilige, eetbare versie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ekaterina Pokrovsky – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven