Gaat je kind studeren? Lees deze slimme tips!

Als je kind binnenkort aan een studie gaat beginnen, komt er natuurlijk een heleboel op je af. Er staat je een spannende tijd te wachten! Waar moet je allemaal aan denken? En wat moeten jullie allemaal regelen? Lees deze tips voor een goede voorbereiding op de studietijd.

Alles in huis halen wat je nodig hebt

Wanneer je kind aan een vervolgopleiding begint, is dat anders dan op de middelbare school. Zo zullen ze hun boeken zelf moeten aanschaffen. Een handige tip is om de boeken tweedehands over te nemen: veel ouderejaars doen hun boeken op een gegeven moment weg, maar ze zijn vaak nog steeds nodig. Controleer of de druk overeen komt met wat op de lijst staat en dat scheelt weer.

Verder heb je een goede laptop nodig of tablet met toetsenbord waarop je kind zijn aantekeningen kan uitwerken en informatie op zoekt, markers, collegeblokken en pennen. En vergeet de tas niet! Ook studenten hebben goede schooltassen nodig. Net als op de middelbare school is een rugzak of schoudertas het meest gangbare model. Bij bagageonline.nl heb je veel keuze, dus daar vind je gegarandeerd iets dat past.

Wel of niet op kamers?

Misschien is het voor je kind al direct duidelijk, maar misschien is hij nog aan het twijfelen: wel of niet op kamers? Een belangrijke factor bij die keus is de afstand tot de studie. Wanneer je hier binnen twintig minuten bent vanaf huis, is het nu nog niet noodzakelijk om te verhuizen. Maar gaat je kind voor een studie in Groningen terwijl jullie in Middelburg wonen? Dan moet het wel.

Tegenwoordig speelt het financiële plaatje ook sterk mee. Kan je kind een kamer betalen? Dragen jullie bij? Of is het misschien een optie om samen te gaan wonen met een goede vriend(in)? Je kunt altijd vrijblijvend rondkijken in de stad van zijn of haar keus. Welke wijken zijn gezellig? Kennen jullie iemand aan wie je wat meer kunt vragen over het wonen in deze stad? En hoe zit het met de inschrijvingen: zoek uit wanneer je hiermee moet beginnen, zodat je op tijd bent.

Studentenreisproduct activeren

Of je kind nu thuis blijft wonen of niet: hij heeft waarschijnlijk recht op een studentenreisproduct. Dit is een handige manier om gratis of in elk geval goedkoper met het openbaar vervoer te reizen. Om het te laten werken, moet je dit reisproduct natuurlijk op tijd activeren. Onmisbaar als je kind ver moet reizen!

Help je kind een beetje op weg

Wanneer je kind gaat studeren, komt er veel op hem af. Het leven wordt fundamenteel anders ten opzichte van nu (voor jullie allebei). Help hem daarom een eindje op weg. Vragen die je kunt stellen:

  • Hoeveel uur denkt je kind kwijt te zijn aan zijn studie?
  • Wil hij (of heeft hij al) een bijbaantje? Is het haalbaar naast de studie of kunnen er misschien nog wel wat uren en inkomsten bij?
  • Hoeveel tijd houdt je kind over om vrienden te zien, te sporten, slapen en uit te gaan?
  • Hoe zit het met de vaste lasten en inkomsten? Weet je kind hoe hij moet sparen? Lees hierover ook dit artikel van het Nibud.

Vereniging of sportgroep

Na de middelbare school gaat je kind misschien helemaal alleen naar een nieuwe stad. Dat kan best spannend zijn en wennen om je draai daar te vinden. Om te voorkomen dat je dochter of zoon zich eenzaam voelt, kan je vast uitkijken naar de (studie)verenigingen en sportclubs die je daar hebt. In het goede gezelschap van gelijkgestemden vindt je nu eenmaal beter je draai. Voor je het weet zit je kind helemaal op zijn plek!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©4PM Productions – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven