Mijn kind doet eindexamen, wat kan je als ouders doen?

Niks gaat zo snel als de ontwikkeling van je kind. Het ene moment liggen ze nog slapend in je armen, het volgende moment lenen ze je hakken en heb je discussies over scooters, logeren bij vriendinnen en of ze op vakantie mogen zonder ouderlijk toezicht. En dan heb je de eindexamens nog. Hoe ga je daar als ouders mee om? Wat doe je wel (en wat vooral niet)? Lees snel verder voor de beste tips.

Eerste Hulp bij Eindexamens (voor ouders)

Ondersteun je kind

Je hoeft niet overal bovenop te zitten en helpen bij de stof kan je doorgaans beter overlaten aan de leerkrachten. Maar een luisterend oor bieden waar dat gewenst is, is altijd een goed idee. Probeer even terug te gaan naar het moment dat jij zelf examen deed, probeer de stress van toen terug te halen en begrijp dat je kind soms van ‘dit gaat me lukken’ naar ‘het gaat hem niet worden’ kan vliegen in een paar minuten. Hoort erbij. Door te steunen, bemoedigende woorden uit te spreken, maar ook begrip te tonen, kan je hopelijk je kind helpen om het zelfvertrouwen te hervinden.

Voorkom stress (bij jezelf)

Zelfs wanneer je kind met een achterstand het examen ingaat, hoef je niet te stressen. In het beste geval (uiteindelijk slaagt bijna iedereen in één keer) komt het allemaal goed. En zakt je kind onverhoopt dan lukt het komend jaar wel. Vergeet niet dat het ‘maar’ een examen is: het zegt helemaal niets over de rest van je leven. Zodra jij die rust uitstraalt en gelooft in het kunnen van je kind, nemen ze dat waar mogelijk over.

Speel in op het karakter van je kind

Waar het ene kind vooral af en toe moet spuien en moeite heeft met concentreren, zal een ander makkelijker zelfstandig aan de slag gaan en wil hij of zij liever niet gestoord worden. Speel in op de behoefte die jouw kind heeft. Dat kan zomaar bij de één anders zijn dan bij de ander en jij weet het best wat je kind prettig vindt. Volg dus ook gewoon je gevoel in wat je wel of niet aanbiedt.

Zorg voor een rustige leeromgeving

Misschien is het bij jullie thuis normaalgesproken zoete inval, tijdens de examenweken is het verstandig om te proberen de rust zoveel mogelijk te bewaren. Dus geen vriendjes en vriendinnetjes over de vloer van zussen en broers, geen feestjes plannen en zelf ook een beetje afstand bewaren.

Zorg voor balans

Je kind kan niet continu leren en de kans is klein dat hij of zij dat daadwerkelijk doet. Balans is ook hier het sleutelwoord. Juist door te verwachten dat je kind bij de gezamenlijke maaltijden aanwezig is en bepaalde klussen oppakt, zorg je ervoor dat het normale leven ook doorgaat. Bovendien, als je kind wél geneigd is zich te verliezen in het leerwerk, help je hem of haar om af en toe rust te nemen. Dat is uiteindelijk net zo belangrijk als het leren zelf.

Ga er samen op uit

Misschien voelt het heel dubbel om een dagje naar een pretpark te gaan wanneer je kind eigenlijk had kunnen leren, maar juist radicaal uit de situatie stappen kan een verademing zijn en nieuwe energie opleveren. Daarnaast is het fijn voor je kind om echt even één op één aandacht te hebben. Een toepasselijk idee? Op pad gaan om te shoppen voor het eindgala!

Wees betrokken

Vanuit school wordt vaak genoeg georganiseerd om kinderen te helpen bij het leren: docenten die extra uren geven aan leerlingen die er minder goed voor staan, online trainingen of linkjes met informatie. Blijf jezelf ook inlezen, zodat je weet welke opties er zijn. Zeker wanneer je kind minder stevig het examen ingaat, kan je op die manier makkelijker het overzicht bewaren en helpen om in te schrijven voor bepaalde lessen of trainingen.

Vier een feestje als de examens voorbij zijn

Ongeacht wat het eindresultaat is, je kind heeft hard gewerkt en het is een opluchting wanneer deze dagen voorbij zijn. Misschien gaan ze zelf met vrienden en vriendinnen op pad, anders is het leuk om lekker pizza te bestellen of uit eten te gaan.

Eindexamentraining?

Je kunt tegenwoordig examenbundels kopen voor verschillende vakken, maar ook een complete training doen in een vak waar je slechter op scoort. Vooral dat laatste is erg populair – en prijzig. Is het daadwerkelijk zo dat je aan de examentraining moet? Of lijkt het vooral een commercieel plaatje te zijn? Onderzoekers maken zich in elk geval zorgen om de hedendaagse ontwikkeling van het onderwijssysteem en het toenemende belang van examentrainingen. Afhankelijk van je carrièreperspectieven en vervolgopleiding valt er soms iets voor te zeggen, maar vaak red je het zonder training nog altijd prima.

Merel: ‘Wij deden vroeger examen zonder training en haalden het gewoon. Dat lukt tegenwoordig volgens mij nog steeds bij kinderen. Dus of het daadwerkelijk iets toevoegt? Ik geloof er niet in, maar ik geloof dan ook niet per se in het nut van hoge cijfers. Als mijn kinderen slagen met zessen en vervolgens met hart en ziel de vervolgopleiding ingaan, is dat voor mij echt genoeg. Ik zal dus niet snel geld uitgeven aan een commerciële examentraining in de hoop dat we daarmee de cijfers kunnen opkrikken. Oefenen met oude examens en de stof leren beheersen doen ze maar op school.’

Zit jouw kind in de examenklas en heb je aanvullende tips of wil je je verhaal kwijt? Laat het ons weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven