Hoe help je je kind bij het maken van een spreekbeurt?

Het begeleiden van de spreekbeurt van je kind kan best een uitdaging zijn. Misschien ben je geneigd om de eerste keer alles uit te werken. Toch is het belangrijk dat je kind zelf leert hoe je een presentatie van A tot Z in elkaar zet. En gelukkig liggen de eisen in groep 5 helemaal niet zo hoog. In dit artikel vind je handige tips waarmee je voorkomt dat je, als een echte curlingouder, het werk uit handen neemt. Op deze manier kan je kind echt iets leren van het maken van een spreekbeurt.

Hoe help je je kind bij het maken van een spreekbeurt?

Zoek een onderwerp dat dichtbij je kind ligt

Over het algemeen is sport een prima spreekbeurtonderwerp, net als hun lievelingsdier, favoriete vakantieland of een hobby. Veel moeilijker moet het allemaal niet zijn op de basisschool. Hun eigen interesse is belangrijk, omdat je dan het makkelijkst kunt vertellen en al veel weet over dit onderwerp.

Merel: ‘Onze dochter van acht koos Vincent van Gogh, vrij stellig. Haar lievelingsboek – De Grote Vincent van Gogh atlas (junioreditie) – werd het uitgangspunt. Hoewel ik nog even vroeg of basketbal geen goede optie was, hield ze voet bij stuk en liet ik het voor wat het was. Haar spreekbeurt.’

Maak de deelstappen behapbaar

Uit een enorme berg informatie een logisch verhaal destilleren? Dat is iets wat sommige volwassenen nog lastig vinden. Laat staan dat je van een kind van ongeveer 8 verwacht dat ze een strakke samenvatting oplepelen van hun favoriete onderwerp. Vraag daarom je kind wat hij of zij zelf zou willen weten. Dit is het geraamte voor de spreekbeurt. Je kunt eventueel aansluitend een PowerPoint maken om duidelijk voor ogen te houden wat je kind wil vertellen.

Overigens hoeven de vier tot zes punten die je kind kiest niet het meest interessant te zijn vanuit volwassen perspectief. Laat je kind vooral zelf verzinnen wat hij belangrijk vindt.

Schrijf de tekst uit

Hoewel het de bedoeling is om je spreekbeurt te doen aan de hand van een paar punten, kan het schelen om je hele verhaal zwart op wit te hebben staan – zeker als je kind van nature geen spreker is en minder uitweidt. Bovendien kan je de informatie uit het boek eerst opschrijven en vervolgens in eigen woorden omzetten, als dat nodig is.

Laat je kind dit doen en begeleid hoogstens door te helpen een tekst in eigen woorden om te zetten. Voorkom dat je uiteindelijk zelf een hele dag zit te tikken 😉

Maak tijd om te oefenen

Het gaat er vooral om dat je kind ontdekt hoe lang de spreekbeurt in zijn geheel duurt (is het wat kort, dan kan je iets meer informatie toevoegen; is het verhaal eindeloos dan kun je inkorten). Ook kan je oefenen met het stellen van vragen en ziet je kind hoe het is om alles bij elkaar te hebben. Daarbij kan het schelen als je kind het houden van een spreekbeurt spannend vindt: door te oefenen, maakt hij zich de presentatie vast eigen en krijgt hij meer zekerheid en zelfvertrouwen.

Voorkom of verminder angstgevoelens

Waar het ene kind enthousiast voor de groep gaat staan en uitgebreid vertelt over zijn favoriete hobby, zal een ander het liefst onzichtbaar in de hoek van de klas gaan zitten. Spreken voor anderen is nu eenmaal geen eigenschap die bij iedereen fijne gevoelens oproept. Dat mag. Toch is het belangrijk dat ze zich leren uiten in gezelschap en een spreekbeurt of boekenbeurt is daar een handig middel voor.

Als je merkt dat je kind zenuwachtig raakt bij de gedachten alleen, is het goed om samen door te spreken waar dat vandaan komt. Is het de angst om zich te verspreken? Het ongemak dat iedereen naar je kijkt? Of dat je kind bang is zijn tekst te vergeten? Door te praten, kan je dit gevoel hopelijk verminderen en je zoon of dochter helpen zich zelfverzekerder te voelen. Verder kan het schelen om vooraf te oefenen met de spreekbeurt, je kind een stevige houding aan te leren en te benadrukken dat het niet erg is als ze iets vergeten. Ook helpt het soms om de leerkracht op de hoogte te brengen en te vragen om aanvullende tips.

Wat absoluut niet?

Er is eigenlijk maar één valkuil die je moet zien te voorkomen: de spreekbeurt van je kind maken. Natuurlijk mag je helpen om de berg informatie overzichtelijk te krijgen door enige leidraad aan te brengen in het geheel en ook is het niet erg als je hier en daar toont hoe een programma als PowerPoint werkt. Je mag soms een tip geven. Maar laat de uiteindelijke tekst over aan je kind. Hij of zij moet het vertellen. Als het hun tekst is, kunnen ze het verhaal immers makkelijker vertellen en overbrengen.

Vind jij het lastig om je kind te begeleiden bij het maken van een spreekbeurt? Heb je een leuk verhaal om te delen of juist een tip voor anderen? Deel dit vooral in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©areetham – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven