Hoe begeleid je je kind bij een scheiding?

Een scheiding is natuurlijk vreselijk voor alle partijen, maar het proces wordt nóg vervelender wanneer er kinderen in het spel zijn. Kinderen zien hun ouders namelijk het liefste bij elkaar, en wanneer dit niet langer tot de mogelijkheden behoort is het belangrijk om je kind goed te begeleiden. Gevoelens van angst, verdriet, boosheid en onzekerheid komen bij veel kinderen voor. De reactie van een kind is echter niet alleen afhankelijk van zijn of haar eigen persoonlijkheid, maar ook van de manier waarop jullie als ouders reageren op de hele situatie. In dit artikel lees je wat je moet doen, waar je op moet letten én vooral hoe jij je kind goed begeleidt tijdens de scheiding, én daarna.

Kind begeleiden bij een scheiding? 3 Handige tips

Luister goed naar je kind

Ten eerste is het zeer belangrijk om goed naar je kind te luisteren. Ga samen rond de tafel zitten, en vertel het kind waarom papa en mama uit elkaar gaan. Vergeet vooral niet om netjes, beleefd en liefdevol met elkaar om te gaan tijdens dit gesprek. Spreek uit dat het helemaal niet erg is als het kind verdrietig of bang is, en dat alles goedkomt. Luister naar je kind als het aankomt met gevoelens of problemen, en probeer zo goed mogelijk antwoorden te geven op vragen. Door goede gesprekken met elkaar te blijven voeren, voorkom je dat het kind zich alleen of ongehoord voelt. Hebben jullie moeite om met elkaar rond de tafel te zitten? Dan kan het slim zijn om de scheidingsmediator in te schakelen. Dit is een tussenpersoon die als onafhankelijke bemiddelaar probeert de problemen op te lossen.

Geef geen valse hoop

Kinderen hebben duidelijkheid nodig tijdens een scheiding. Het is daarom zeer belangrijk dat je het kind vooral geen valse hoop geeft. Veel kinderen koesteren namelijk stiekem de hoop dat zijn/haar ouders weer bij elkaar zullen komen. Zorg er daarom voor dat je goed aangeeft dat dit niet zal gebeuren. Papa en mama houden niet meer genoeg van elkaar. Vergeet ook vooral niet om tijdens dit gesprek aan te geven dat jullie allebei altijd van het kind zullen blijven houden, wat er ook gebeurt! Kan dit gesprek niet gezamenlijk plaatsvinden? Zorg er dan voor dat jullie, door middel van mediation, allebei dezelfde boodschap meegeven aan je kind. Dit kan door bijvoorbeeld met de scheidingsmediator rond de tafel te gaan zitten, en samen te bepalen wat jullie tegen het kind gaan vertellen en hoe de boodschap het beste kan worden overgebracht.

Werk goed samen

Van alle tips in dit artikel is deze tip misschien wel de belangrijkste: werk goed samen! Het is zeer belangrijk dat beide ouders dezelfde boodschap overbrengen en dat ze allebei goed met het kind kunnen spreken over de huidige situatie. Wees duidelijk dat papa altijd papa blijft, en mama altijd mama zal blijven. En spreek vooral niet met de andere ouder via het kind. Zijn er vragen of situaties die je met de andere partij zou willen bespreken? Kies dan voor mediation. Met deze simpele oplossing kun je voorkomen dat jullie kind in het midden van de scheiding komt te staan.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven