Keukentrends 2023: de keuken als hart van het huis

Met keukens die steeds slimmer worden en het toenemende belang van een duurzame, liefst gasloze keuken, veranderen ook de mogelijkheden tegenwoordig razendsnel. Wanneer je dit jaar dus een nieuwe keuken gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je weet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Van inbouwafzuiging tot het hart van je huis – hieronder vind je de belangrijkste trends uit keukenland.

Keukentrends 2023: dit mag je niet missen

Hightech apparatuur

Loop je binnen bij een specialist in keukens dan kan je er niet meer omheen: de technische snufjes worden steeds slimmer en spelen op een prachtige manier in op je behoeften. Het design gaat naadloos op in de keukens van nu. Denk aan de ingebouwde afzuiging in je kookplaat zelf, maar ook een kraan die zowel koud, warm als heet water kan schenken. Hoewel die laatste al langer bestaat, is hier vorig jaar een nieuwe functie aan toegevoegd: bruisend kraanwater. Geweldig toch?

Daarnaast zijn steeds meer apparaten met een app te bedienen. Denk aan een koelkast waarvan je op afstand de temperatuur kunt reguleren, een slimme vaatwasser en zelfs een koffiezetapparaat dat je vanuit je bed kunt bedienen. Het maakt je leven gewoon net een beetje makkelijker.

De keuken als hart van je huis

Een tweede trend die dit jaar echt naar voren komt, is de keuken als hart van je huis. We maken het persoonlijker en mixen en matchen erop los, net zolang tot we een resultaat hebben dat past bij ons en onze behoeften. De keuken wordt daarmee meer een leefkeuken, waar je samenkomt tijdens het koken, waar je kinderen grijnzend een stukje paprika pikken als je even niet oplet en waar de beste gesprekken ontstaan.

Hoe je zo’n keuken creëert? Zoek online naar keukeninspiratie en maak een moodboard met alles dat jouw smaak is. Kijk welke kleuren je aanspreken waar je hart sneller van gaat kloppen en welke materialen je mooi vindt. Hoe meer je het gevoel van thuiskomen hebt bij het eindresultaat, hoe groter de kans dat je jarenlang geniet van je keuken. En dat sluit meteen aan op de duurzame trend, die ook dit jaar weer een belangrijke rol speelt.

Minimalisme

Waar open keukenkastjes lange tijd een trend waren, mogen ze nu weer dicht. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hyperconsumentisme en zoeken naar alternatieven. Denk aan apparaten die je met elkaar kunt delen en overal net een beetje minder van. Dichte kastjes passen hierbij. Je zet de mooiste eyecatchers in het zicht, op het aanrecht of een plank, en de rest achter deurtjes. Hierdoor creëer je meer rust in je keuken en dat nodigt anderen meer uit om aan te schuiven dan wanneer het rommelig oogt.

Groene oplossingen

Wat zo mooi is aan de trends van de afgelopen jaren is dat er steeds vaker groene alternatieven komen. Bijvoorbeeld accessoires van natuurlijk materiaal dat we makkelijker kunnen recyclen, Denk verder eens aan plavuizen met houtlook die niet alleen langer meegaan in je keuken, maar ook beter bestand zijn tegen vocht en makkelijker schoon te maken zijn. Daarnaast worden de apparaten zelf steeds energiezuiniger. Zo hoef je met een no frost koelkast nooit meer je föhn te pakken om te ontdooien.

Welke trend ga jij zeker meenemen als je een nieuwe keuken koopt? En hoe ziet jouw ideale keuken eruit?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven