Wie is de mol? 2022 | Aflevering 5, Kettingreactie

In de wekelijkse nabespreking van Wie is de mol, seizoen 2022 gaan we in op de hints die voorbij komen in de aflevering, wat verder opviel, wie welke opdrachten deed en hoe het zit met de verdenkingen. Wil je gezellig meedoen in onze poule? Zoek dan naar De Mamagids in de app of vraag via DM op Instagram om een linkje/uitnodiging.

Lees hier de samenvatting van Wie is de mol? seizoen 22 (2022), inclusief alle hints en theorieën

Wie is de mol? 2022, aflevering 5: kettingreactie

Eerlijk gezegd vond ik dit de meest verwarrende aflevering tot nu toe. Toen Gido Verheijen (die van de nabesprekingen) op zijn Instagramkanaal vroeg naar wat opviel, kon ik ook alleen maar antwoorden: ‘dat ze geld verdienden’. Je zou het bijna verdacht kunnen gaan vinden! Daarnaast erger ik me kapot aan het mollen van Kim-Lian. Dat ligt er allemaal zo dik bovenop dat ik daarom heel hard hoop dat ze het niet is. Zou zo’n anticlimax zijn. Maar goed, dat zei ik ook van Rob (2020) en Renée (2021) en we weten allemaal hoe dat afliep.

Daarnaast kwam de muziek bij opdracht 2 aan als een mokerslag. Exact dit stukje muziek kozen we voor het afscheid van ons kleine meisje. Dus vanaf het moment dat je het meer van Butrint in beeld zag, stroomden de tranen over mijn wangen en had je niks meer aan me. Ik heb daarna niet echt meer opgelet en eventuele molacties gingen dus grotendeels aan me voorbij. Vandaag ben ik er opnieuw voor gaan zitten om uit te pluizen hoe het zat. Want er moet toch meer zijn dan in beeld kwam?

Opdracht 1: Uit de lucht gegrepen (maximaal € 2.000,00)

Voorafgaand aan de eerste opdracht is er lichte verwarring. In eerste instantie denken Hila en Kim-Lian met zijn tweetjes te zijn, maar al snel blijkt de rest toch nog in het gebouw. Iedereen, op Sahil en Fresia na. Die hebben namelijk van Rik via de moltelefoon te horen gekregen dat ze eerder dan de rest aanwezig moeten zijn voor de opdracht. Waarom blijkt als we de zien wat ze gaan doen. Fresia en Sahil vliegen boven een prachtig natuurgebied waar de andere kandidaten vastgeketend zijn. Allebei mogen ze een aantal zwarte zakjes naar beneden gooien én een roze, voor de persoon van wie ze denken dat hij of zij geld gaat binnenbrengen. Die krijgt een verdubbelaar.

Intussen moeten de kandidaten zichzelf bevrijden met een sleutel. Hoe ze daaraan komen, staat op een papiertje in de zwarte zakjes. Vervolgens lopen ze naar een kistje dat ze kunnen openen met behulp van een hint: ’twee pelikanen vliegen achter een eend’ – 2811 (is 11 een verwijzing naar Fresia/voetbal?). In het kistje zit een portofoon waarmee ze kunnen zenden, en eentje om te ontvangen. Zo communiceren ze de volgende hint die vertelt waar het geld ligt met een andere kandidaat.

Wie gooit zakjes naar welke kandidaat?

Fresia

 • Thomas (verdubbelaar van Sahil)
 • Laetitia (verdubbelaar van Fresia)
 • Kim-Lian
 • Everon (veel te ver weg)
 • Hila (in de bosjes)

Sahil

 • Everon (al vliegt hij hem voorbij en keert dan terug naar het beginpunt)

In principe kunnen de dames en Thomas uiteindelijk aan de slag met de portofoons. Thomas en Laetitia communiceren met elkaar, Hila en Kim-Lian ook. Die laatste twee vinden geen geld. Wanneer de watertaxi’s voorbij komen zijn het alleen Laetitia en Thomas die op de boot stappen met het geld en richting Rik varen. Ze verdienen samen € 750,00 – inclusief de verdubbelaar.

Verdacht gedrag in Uit de lucht gegrepen?

Kim-Lian neemt op haar gemak een modderbad. Waarom? Fresia vindt het zo mooi dat ze bijna zou vergeten wat ze komt doen. Ondanks zijn witte shirt (wat gewoon zou kunnen opvallen) ziet Sahil Everon naar eigen zeggen helemaal over het hoofd. Tot slot krijgt Laetitia het roze zakje, maar doet daar niks mee. Alleen Thomas en Everon valt in mijn ogen niks aan te rekenen, want die doen gewoon hun best.

Wat zou de mol doen?

In principe zou je zeggen dat de mol het liefst kiest voor een sleutelpositie. Dat zou in de lucht zijn, omdat je dan makkelijker de zakjes buiten bereik van de kandidaten kunt gooien. En zonder zakjes geen vervolg, geen geld. Zo simpel is het. Het gedrag van één mol tussen de vastgebonden kandidaten zou theoretisch gezien een veel minder groots effect hebben op de hoogte van het geld. Fresia gooit veel zakjes net een beetje buiten bereik van de kandidaten: in het water.

Opdracht 2: Zwanenmeer (maximaal € 3.000,00)

Op het meer van Butrint dobberen heel veel opblaaszwanen. De kandidaten moeten per subfiets (een soort waterfiets) naar de zwanen en de exemplaren meepakken die iets over hen zeggen. De persoon die overblijft moet zwanen met een geldbedrag ophalen. Per goed weetje verdienen ze het totaalbedrag dat de laatste persoon ophaalt.

De verdeling:

 • Kim-Lian en Sahil (4 zwanen)
 • Fresia en Hila (6 zwanen)
 • Everon en Laetitia (4 zwanen)
 • Thomas (geldbedragen – 5 zwanen, t.w.v. € 57,00)

In totaal verdienen ze met veertien goede weetjes € 798,00, wat Rik afrondt op € 800,00 voor de pot.

Wat staat er op wiens zwaan?

Voorafgaand aan het spel zie je een aantal uitspraken voorbij komen. Zouden die van de mol zijn?

Heeft een introverte geest in een extravert lichaam
Drinkt elke avond bier met korenwijn

Everon

 • Heeft het radiovolume nooit op 13 staan

Fresia

 • Kan heel goed een kip nadoen
 • Heeft ooit een broek in de sauna achtergelaten en moest toen rennen voor de politie
 • Was ooit wakeboardinstructeur

Hila

 • Kocht ooit te kleine slippers voor € 250,00

Kim-Lian

 • Kijkt met chips in bed naar Friends

Laetitia

 • Praat graag tegen zichzelf
 • Moet lachen om teddyberen

Sahil

 • Wordt happy van afwassen
 • Is ooit 55 uur wakker geweest

Thomas

 • Is geboren in Kinshasa

In het eindshot van de opdracht liggen 44 zwanen te dobberen in het water. Was dat het beginaantal (2×22/4×11)? Of blijven die over nadat de 19 zwanen van de kandidaten eruit zijn gehaald?

opdracht 2 zwanenmeer hoeveel zwanen in het water

Opvallend gedrag in opdracht 2?

Sowieso dat de portofoon van Laetitia en Everon is uitgevallen. Hoe kan dat? Ze sprong in het water en toen is hij ‘spontaan’ van kanaal verwisseld? Dit lijkt een mollenstreek, zoals Lavezzi Rutjes zou zeggen. Verder herkent Everon zich in vrijwel geen enkele uitspraak op de zwanen. Kim-Lian en Sahil mollen volgens mij ook, maar dat is inmiddels meer regel dan uitzondering.

Wie is zeker (g)een mol in opdracht Zwanenmeer?

Thomas gedraagt zich als een echte kandidaat. Hij haalt geld op, denkt actief mee en roept iedereen op om snel terug te fietsen naar het beginpunt. Tegelijkertijd zou je natuurlijk ook kunnen zeggen dat hij op tijd terugfietst met zo min mogelijk geld. Is hier niets wat het lijkt?

Verder lijken Hila en Fresia toch echt wel heel fanatiek. En hoe vast ik ook mag zitten in de Fresiatunnel, ik ontkom bijna niet aan de gedachte dat ze mogelijk toch geen mol is. Laetitia oogt met die porto wel als een mol trouwens.

Opdracht 3: Tijdsbeeld (maximaal € 2.000,00)

Op een archeologische vindplaats staan vijf beelden met zuilen. Alleen staan deze niet op de juiste plek. Aan de kandidaten de nobele taak om dit op te lossen. Geld verdienen kan op twee manieren: per goed beeld een bedrag (waarmee ze maximaal € 1.000,00 verdienen) of ineens € 2.000,00 verdienen als alles goed is. Fresia en Laetitia vinden het eigenlijk wel een verstandig idee om geld te verdienen per beeld, Kim-Lian gaat liever voor het grote geld en neemt Sahil, Hila en Everon mee. Thomas houdt zich afzijdig.

De verschillende gebieden:

 • Amfitheater
 • Universiteit
 • Doopkapel
 • Basiliek
 • Paleis
runen tekens wie is de mol verklaring uitleg

Op de beelden en zuilen staan runen. Op die manier kan je aflezen welke twee bij elkaar passen. Kijken we naar de betekenis van de runen zelf, dan zie je het volgende:

 • ‘Visje omhoog’: o (De vaas is een van de meest essentiële ornamenten om de belangrijkste residentie van Butrint te versieren)
 • Omgekeerde 1: l (Het water uit deze fontein is heilig en wordt gebruikt voor de doop)
 • Streep met boven en onder een half driehoekje, lijkt op de c: p (De dea van Butrint is gewend om door grote groepen bewonderd te worden)
 • Bliksemschicht: s (De pijnappel staat symbool voor onsterfelijkheid. Een religieus thema)
 • Strikje: d

Wat levert die kennis op? Vrij weinig, geloof ik. In eerste instantie leek het woord ‘mol’ te verschijnen, maar plods? Misschien heeft iemand anders hier meer kennis van? Laat het zeker even weten in de comments als jij de hint hierin begrijpt.

Wat deed de mol in Tijdsbeeld?

Eigenlijk niet genoeg om te voorkomen dat de groep geld zou verliezen. Misschien was het Kim-Lian die de groep richting de alles-of-niets mentaliteit bewoog? Tussen de bedrijven door werden kandidaten nog weleens wat verder gestuurd, waardoor ze mogelijk in tijdnood hadden kunnen komen. Maar in principe werkten ze vooral goed samen.

Wie is de mol na aflevering 5?

Eerlijk gezegd? Ik heb geen idee meer. Langzaam maar zeker lijkt Fresia toch een echte kandidaat, ook al geef ik niet graag toe dat ik ongelijk heb. Alle pijlen, zowel in hints als in gedrag, lijken te wijzen naar Kim-Lian. Stiekem wil ik daar nog steeds niet aan, omdat het dan allemaal zo ontzettend makkelijk zou zijn. Maar het is tegelijkertijd niet het eerste seizoen waarin de mol overduidelijk dwarsligt; het lijkt een beetje een trend van de laatste jaren – op Jeroen (jubileumseizoen) na.

Het enige dat we zeker weten, is dat Hila in elk geval de mol niet is…

Hints en theorieën op internet

Gido Verheijen

Siem

Wie is jouw mol? Zit je nog steeds op dezelfde persoon na aflevering 5? Wat zou de titel ‘Kettingreactie’ betekenen? Heb je theorieën en hints gezien die ik miste? Laat het zeker even achter in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Meer Wie is de mol – seizoen 2022?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven