Press "Enter" to skip to content

De kerstboom opzetten met je dreumes in 9 stappen

De dagen worden donkerder en korter, overal zie je sfeerverlichting en jij twijfelt. Want met een dreumes toch je kerstboom opzetten? Is dat nu wel zo slim? Wat als… Je kan wel honderden bezwaren bedenken om het allemaal te laten voor wat het is dit jaar. Maar dat hoeft niet! Met dit 9 stappenplan heb je toch die boom, zonder dat je dreumes onder de takken belandt of verstrikt raakt in een snoertje.

Kerstboom opzetten met je dreumes: 9 handige tips! 

Ga voor een kleinere nep kerstboom

Het voordeel van een nep kerstboom ten opzichte van een echte, is dat je veel minder hoeft op te letten of je dreumes niet door de naalden kruipt. Ook kan je veel meer schuiven en misschien wat takken weglaten om een veiligere situatie te creëren. Daarbij is de kans bij een grote boom ook automatisch groter dat je dreumes hem omtrekt.

Zet de boom op een verhoging

Hangt samen met het vorige punt: een kleinere boom kan je gemakkelijker op een tafeltje zetten of iets dergelijks. Zorg daarbij wel dat de onderste takken niet op directe ooghoogte hangen, anders heeft het weinig nut meer. En let op dat de tafel erg stevig staat. Ook handig is een extra barrière tussen je dreumes en de kerstboom.

 • Een mand die de onderkant van je kerstboom beschermt
 • Een (trap)hekje
 • Buig de onderste takken omhoog of hang ze niet op

En blijf natuurlijk altijd in de buurt.

Bind de kerstboom vast aan de bovenkant

Kijk of je met touw de top van je kerstboom kunt vastbinden en geef je boom daarmee een extra ankerpunt. Dan kan je dreumes misschien wel aan de onderkant trekken, maar loop je in elk geval niet het risico dat hij bovenop hem valt. Uiteindelijk weet je als geen ander hoe snel dreumesen kunnen zijn en dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Zet de boom in elkaar zodra je dreumes slaapt

Zodra ze namelijk kans zien in de boom/takken te duiken, zullen ze dat zeer waarschijnlijk doen. En geef ze eens ongelijk? Al die glinsterende ballen en flonkerende lichtjes… Bovendien is het niet handig als je je aandacht moet verdelen tussen het versieren van je kerstboom en voorkomen dat je dreumes onder de boom terecht komt en/of tussen de scherven.

Plastic fantastic: kies voor plastic kerstballen

Zelfs wanneer je de boom hoger neerzet, bestaat er een kans dat je dreumes bij de onderste takken kan en gaat trekken. Je moet er toch niet aan denken dat die kerstballen kapot vallen en zij de losse scherven in hun mond stoppen of zich eraan snijden? Dan maar niet zo stylish of een boom vol nostalgische glazen ballen, met plastic zit je in elk geval veilig. Alternatief: hout. Natuurlijke materialen zijn helemaal van nu!

Leg geen cadeaus onder de boom

Die hoef ik niet uit te leggen: tenzij je wil dat ze voortijdig worden uitgepakt of kapot gescheurd, kan je de cadeaus beter bewaren voor de daadwerkelijke viering van het kerstfeest.

Bied je dreumes een interessant alternatief in huis

Zodra er iets interessanters in de huiskamer staat dan die boom, zullen ze hun aandacht verleggen. Afleiding bieden is uiteindelijk toch één van de belangrijkste dingen die je tijdens deze fase leert als ouder. Dat werkt altijd. Denk bijvoorbeeld aan een kerststal met stoffen poppen waarmee ze mogen spelen.

Beperk de periode dat je kerstboom staat

Uiteindelijk geldt natuurlijk ook: hoe korter de boom staat, des te minder kans op ongelukjes!

Kies voor een alternatieve boom!

Mochten deze tips niets voor jullie zijn, dan kan je natuurlijk ook voor een heel andere soort kerstboom gaan! Welke?

 • Spijker steeds breder wordende houten planken op een lange plank, beschilder ze in een kleur naar keus en versier ze met tekst (op de planken zelf), ballen en/of lichtjes (DIY)
 • Hang een lichtsnoer aan de muur in de vorm van een kerstboom (DIY)
 • Zet een houten ladder neer en versier die met (stoffen) ballen
 • Span touwtjes tussen twee planken en hang daar je versieringen aan (DIY)
 • Beplak een canvas doek met knopen, stofjes en strikken, hang het aan de muur en geen dreumes die nog bij je boom kan komen! (DIY)
 • Hang takken aan de muur – steeds breder, in de vorm van een kerstboom (DIY)
 • Datzelfde kan je doen met slingers waarop een kerstige tekst staat, je hangt ze onder elkaar aan de muur en bevestigt ze met washitape (DIY)
 • Zet een mooie vaas neer op de eettafel met daarin verschillende takken, waaraan je lichtjes en ballen hangt (DIY)
 • Zaag een kerstboomvorm uit een pallet en schilder hem groen, evt. versieren met lampjes (DIY)

Kerstmis met je dreumes: geen kerstboom? Geen optie!

Je kan natuurlijk kiezen om je kerst zonder kerstboom te vieren. Al vind ik dat persoonlijk als een Paasfeest zonder eieren. Hier was dit dus geen optie. Hoewel je een dreumes nog niet kan vertellen dat ze met haar vingertjes van de boom moet blijven, besloot ik dat het best mogelijk is om je kerstboom op te zetten met een jong kind in de buurt.

Uiteraard viel de praktijk wel een beetje tegen. Onze dreumes zat geregeld in de buurt van de boom of wilde aan de takken trekken, dus het was een constante strijd. Het kostte dus wat valkuilen voor we een echt veilige situatie hadden gecreëerd. Daarna ging het eigenlijk best goed. Maar als ik heel eerlijk ben, was ik blij toen ze oud genoeg waren om mee te helpen met het ophangen van de ballen. Nu kijken ze gewoon, zonder continu overal aan te hoeven zitten. En dat is een stuk relaxter!

Zetten jullie dit jaar de boom op? Maak(te) het bij jou nog uit in welke leeftijd ze zaten of vind je dat een kerstboom met een dreumes gewoon moet kunnen?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids