Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kerst na de scheiding: hoe verdeel je de dagen?

Na een echtscheiding loop je ongetwijfeld tegen veel hindernissen aan. Eén daarvan is het vieren van de feestdagen. Want bij wie mogen de kinderen dit jaar? Hoe voorkom je dat er een heftige ruzie ontstaat over het gourmetten op eerste kerstdag? En waarom is het belangrijk elkaar af en toe iets te gunnen?

Kerst na de scheiding

Je gevoel tegenover je verstand

Waarschijnlijk, als je diep in je hart kijkt, zou je het liefst willen dat de kinderen alle dagen lekker bij jou zijn. Zeker wanneer je de kerstdagen viert zonder je kinderen kan het soms pijnlijk stil zijn in huis. Om te voorkomen dat de feestdagen een heikel punt worden binnen de misschien toch al moeizame omgang met je ex, is het belangrijk dat je de kerst na een scheiding extra goed organiseert. Uiteindelijk is het vaak al stressvol genoeg om een geschikte datum te vinden met je eigen familie. Want waar je gevoel ze het liefst zou vasthouden, weet je best dat het niet kan. Er moet dus een oplossing komen.

Kerst bij samengestelde gezinnen

Alsof de feestdagen al niet complex genoeg waren na een scheiding, krijg je er bij een samengesteld gezin nóg een familie bij. Het knusse samenzijn rondom de feestdagen in december verandert in een grote bron van stress, als je niet uitkijkt. Wanneer zijn de kinderen bij wie? Hoe voorkom je dat de vrede op aard binnen jullie bijzondere situatie behoorlijk onder druk komt te staan?

Kerstmis na de echtscheiding: zo blijft het gezellig

Wie het eerst komt, die het eerst maalt

Zo werkt het altijd met een planning. De uitnodiging die het eerst staat, is geldend. Dat betekent natuurlijk niet dat je medio januari al je volgende kerstfeest moet plannen voor hij er vandoor gaat met kerstavond, maar dat je tijdig kijkt wat handig is. Hou hierin ook een beetje rekening met elkaar, net zoals je dit moet doen met het opvoeden na de scheiding. De situatie is allemaal al lastig en emotioneel genoeg, daar hoeft dit niet bovenop te komen.

Maak van een avondje gourmetten dus geen halszaak. Kijk wat mogelijk is. Na verloop van tijd zal je misschien merken dat je ex en jij een bepaalde vaste verdeling gaan hanteren. Dan is kerstavond van de één en eerste kerstdag van de ander. Overige schoonfamilies komen daarna in willekeurige volgorde. En vergeet niet: het draait niet om de datum, maar wat je ervan maakt.

Geef af en toe een beetje toe aan de ander

Opvoeden na de scheiding betekent in de kern dat jij jezelf recht in de ogen moet kunnen aankijken, ongeacht wat je ex doet of denkt. Zolang je alles maar in het teken van je kind(eren) stelt – ook met de feestdagen. Zij kunnen er immers niks aan doen dat hun ouders uit elkaar gingen. Dus als jullie traditiegetrouw Kerstavond met het gezin vieren en zijn familie écht op geen enkele andere avond bij elkaar kan komen, doe dan niet te moeilijk. Hoe beter jullie dit loslaten onder de knie krijgen, des te fijner de band met je ex en des te gelukkiger je kinderen. Een andere keer ben jij weer aan de beurt.

Vergeet ook niet dat je kerstmis op veel verschillende manieren kan vieren. Het hangt niet af van die twee dagen per jaar, al voelt het misschien wel zo. Lukt het niet de traditionele kerstavond samen te zijn, start de dag dan met een bijzonder ontbijtje of versier samen de kerstboom uitbundig. Zo heeft je kind aan beide ouders goede herinneringen, ondanks dat hij of zij de feestdagen door de scheiding op verschillende plekken moet vieren.

Zoek afleiding tijdens kerst

Wanneer je kinderen weg zijn, kunnen de feestdagen ineens heel eenzaam voelen. Zeker als je nog niemand hebt ontmoet sinds de scheiding. Probeer die dag volledig in te vullen, zodat je minder tijd hebt om heel erg stil te staan bij het gevoel van missen. Nodig vrienden of familie uit, houd een pyjamadag en doe een kerstfilm-marathon of ga stappen.

Probeer samen met je ex na de scheiding een balans te vinden tussen de feestdagen

Probeer de feestdagen een beetje eerlijk te verdelen. Bijvoorbeeld kerstavond en Eerste Kerstdag bij papa, Tweede Kerstdag en 27 december bij mama. Zo kan je allebei kerst vieren met beide families en heb je nog een rustdag over met het (nieuwe) gezin. Ook qua cadeaus trouwens geen overbodige luxe. Het schiet namelijk niet op als beide ouders een soort wedloop aangaan en elkaar willen overtreffen. Bespreek, indien mogelijk, rustig met elkaar wat jullie voor ogen hebben. Helemaal mooi zou het zijn om samen iets te kopen.

Probeer de feestdagen samen door te brengen

Deze laatste tip geldt eigenlijk alleen als je in heel goede harmonie door één deur kunt. Dat kan voor een kind heel fijn zijn. Daarbij is het vaak wel handig als je kind(eren) inmiddels op een leeftijd zijn dat ze geen tot weinig hoop meer koesteren dat je nog samen komt, anders kan het vertrek van de andere ouder aan het eind van de avond juist pijnlijk zijn.

Maar lukt het wel, dan tackle je ineens een paar problemen tegelijkertijd. Geen gesteggel over wie welke datum krijgt, geen overprikkeld kind dat maar liefst vier kerstdagen moet vieren en het goede voorbeeld dat je, ondanks de scheiding, toch nog je feestdagen samen kunt vieren.

Kerstmis na een scheiding kan dus best een pittige opgave zijn. Probeer daarom zoveel mogelijk in goede harmonie en overleg te kijken naar oplossingen. Denk mee met de ander, wees bereidwillig en stel je kind voorop. Dan zijn de kerstdagen (ondanks die scheiding) meteen een stuk gezelliger. Hoe vieren jullie de feestdagen?

Happy holidays!

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids