Misschien ben je geboren met groene vingers en haal je schamperend je schouders op bij onderstaand lijstje. Maar voor alle vrouwen, die net als ik, in staat zijn hun cactus te laten omkomen van de dorst, verzamelde ik 9 onderhoudsvrije kamerplanten. Inclusief handige tips – zodat je plantjes nooit meer hoeven dood te gaan.
Deze 9 kamerplanten kunnen best even zonder water
Aloë vera
Niet alleen is de aloë vera een geliefd ingrediënt voor verzorgingsproducten, ook overleeft hij redelijk makkelijk. ’s Winters heeft hij iets minder onderhoud nodig dan in de zomer – zoals meeste planten. Maar verder is het een makkelijke groeier. Bijkomend voordeel: als je verbrand bent, breek je gewoon een stengel af en smeert het sap op je huid. Verkoelt meteen. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je hiermee alsnog je mooie plant om zeep helpt: de stengels groeien snel terug.
Cactussen
Het voordeel van een cactus is dat hij van nature uit een warme omgeving komt met weinig water. Als je hem een week (of drie) vergeet, is er dus geen man overboord. Tijdens warme weken hebben ze eens per maand een slokje nodig, in de koudere maanden één keer per kwartaal. Dat moet nog wel lukken, toch?
Dracaena
De dracaena (ook bekend als drakenbloedboom) past perfect in een groen interieur. Hij heeft weinig water nodig en nauwelijks onderhoud, maar valt wel goed op. De plant kan namelijk flink in de hoogte groeien. Zorg dus voor een fijne plek waar hij mooi tot zijn recht komt, dan heb je er met deze onderhoudsvriendelijke kamerplant echt een eyecatcher bij!
Graslelie
Ben je op zoek naar een mooie hangplant? Dan is de graslelie de ideale kandidaat. De langwerpige bladeren ogen speels en bovendien heeft hij niet te veel water nodig. Een goede indicatie is de grond. Zit daar nog vocht in, dan kan je beter nog even wachten met water geven.
Kalanchoë
Misschien verwacht je het niet, maar onderstaande vrolijke kamerplant is prima te onderhouden. De kalanchoë staat bekend om zijn prachtige, kleurrijke bloemen en heeft weinig water nodig: eens per week is prima. Controleer vooraf of de aarde nog vochtig is: te veel water is niet goed.
Lepelplant
De mooie witte lepelplant is je ideale vriend als je slecht bent in het verzorgen van kamerplanten. Niet alleen brengt hij wat ‘kleur’ in de ruimte – naast alle groene plantjes – ook laat hij het zelf zien wanneer hij weer water nodig heeft. Als de blaadjes wat slap hangen, is het tijd voor water. Eerder hoeft niet (dan bestaat de kans dat je hem verdrinkt).
Monstera
De hipste plant van het moment mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Want behalve het feit dat hij razend populair is, is hij ook nog eens makkelijk in het onderhoud. Hij hoeft niet per se op een lichte plek te staan. Enige uitdaging? Je moet hem op tijd water geven, maar als je jezelf hieraan herinnert via je telefoon moet dit goed komen. Bijkomend voordeel: deze plant zuivert de lucht.
Let op! De bladen en stengel van de Monstera zijn giftig. Let daarom op als je jonge kinderen en/of huisdieren hebt.
Pannenkoekplant
De naam alleen is al leuk, toch? Ook de pannenkoekplant is behoorlijk in trek op het moment. Dat heeft natuurlijk alles te maken met zijn opvallende blaadjes. In onderhoud is hij geen lastige gast: zolang je hem wekelijks water geeft (de aarde niet te droog laten worden), doet hij het prima.
Vetplantjes
Je moet behoorlijk je best doen om je vetplant naar de plantenhemel te helpen. Al zijn er alsnog plantenmoeders bij wie ze niet zullen overleven. De vetplant staat erom bekend dat hij redelijk makkelijk overleeft, mits hij voldoende water krijgt en genoeg zonlicht – al is de volle zon niet geschikt.
Tips om goed voor je kamerplant te zorgen
Je kan tegenwoordig ook prima online kamerplanten kopen, dus ‘geen tijd om naar het tuincentrum te gaan’ gaat niet langer op. Net als het argument dat je geen kamerplant in leven zou kunnen houden. Bovenstaand lijstje bewijst immers het tegendeel! En wie weet ga je het vanzelf leuk vinden. Waar je in elk geval aan kan denken als je een nieuwe plant koopt, zijn de volgende punten:
- Zoek online op hoe je je nieuwe plant moet verzorgen: hoe vaak en hoeveel water heeft hij precies nodig?
- Download een app of zet een herinnering in je agenda als het tijd is om je gieter te vullen
- Begin klein: liever eerst een routine ontwikkelen met je sanseveria dan meteen een hele groep plantjes. Want hoewel dat laatste leuk is voor je hippe botanische interieur, is de kans groter dat het uiteindelijk toch mislukt omdat je plant A te lang verwaarloost en plant B verdrinkt.
Hoe gaat het bij jou? Overleven kamerplanten je? Of heb je ook kamerplanten nodig die weinig onderhoud vergen? Laat het ons weten in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
leuke blogpost voor iemand die werkelijk alles niet laat overleven op de planten gebied! vetplantjes zelfs niet dus ik houd het even voor gezien 😉
we hebben in de woonkamer weinig ruimte om een plant neer te zetten, maar dat compenseer ik in de tuin
mijn vingers zijn alleen groen in de tuin. De srijd om een kamerplant in leven te houden, heb ik gestaakt..
Mijn eerste gedachte bij het lezen van de titel was; Challenge accepted! Haha! Ik word steeds beter maar ik kan echt veel planten laten sterven ❤️🍀😉
Ik moet zeggen het gaat hier best goed de laatste tijd. Ik heb zelfs een plant die we kregen toen we gingen samenwonen. De kat gooide hem laatst stuk. Maar hij doet het nu beter dan ooit……en een paar andere planten krijgen zelfs bloemen. Vraag me niet waarom…… misschien de leeftijd…..
Ik ben er niet zo’n ster in om planten in leven te houden, iets met te weinig water geven volgens mij. Toch probeer ik het iedere keer wel weer, omdat ik het zo gezellig vind staan in huis.
Ik ben echt een kneus als het op planten aankomt geloof ik. Heb net een week een pannenkoekplant en de bladeren laten nu al los of worden zwart. geen idee wat ik fout doe, haha.
Je hebt een hele leuke schrijfstijl vind ik. Schrijf je professioneel? Tof ook die extra tips onderaan. Misschien wel leuk om op elke plantennaam een linkje te leggen? Als leek herken ik niet alle namen. Dan zou het handig zijn om meteen te kunnen klikken voor meer info. 🙂
Fijne tips dit! Ideaal voor mensen die inderdaad planten zoeken die niet veel onderhoud nodig hebben.
Jan is echt een groene man in de tuin, dus wij hebben ook de planten in de tuin staan 🙂
zelfs ik??? Ik krijg zelfs cactussen dood 🙂 hahaha. maar misschien is de aloe vera wel wat voor mij
Jaa, deze planten zijn handig én leuk! Al moet ik zeggen dat onze pannenkoekplant het de laatste tijd erg zwaar heeft met de warmte..
Jaa wij houden van vetplanten! Al doen de yucca’s en de orchideeën het hier ook goed
Die kalanchoë ziet er wel heel leuk uit!
Ik ben eigenlijk wel een fan van cactussen, maar ik heb er voor de moment geen – wel 3 kamerplanten 🙂
Cactussen! Dat is een hele goede. Wij waren (lees: Huib) altijd heel goed met binnenplanten. Grote ficussen en meer. Nu is het enige waar we echt op letten de bonsai-boompjes die we van mama hebben gekregen. De rest gaat zo slecht. Van orchideeën zeggen ze altijd dat ze weer opkomen. Nu zien we het maar bij eentje gebeuren (toevallig wel diegene die Mila en ik toen samen met mama hebben gekocht volgens mij). Onlangs (vorige week) bij het tuincentrum toch weer een hele mooie orchidee gekocht. Ik hoop dat die wel mooi blijft. Ik ga erop letten.
Ik heb geen groene vingers en inderdaad, vetplantjes overleven het bij me! Ik ben benieuwd naar de graslelie, ik houd wel van hangplanten.