Kamerplanten verzorgen met je kind? 7 handige tips

Voor kinderen is het goed om te leren zorgen voor een levend wezen, zoals een mooie plant. Door van jongs af aan op te groeien met groen in huis geef je ze meteen mee dat we voor de natuur moeten zorgen en hoe je dat doet. Maar hoe ga je samen de uitdaging aan? Lees snel verder voor maar liefst 7 handige tips om kamerplanten te verzorgen met je kind!

Samen voor een plant zorgen? Zo doe je dat!

Kies voor een veilige kamerplant

Zeker met jonge kinderen is het heel belangrijk dat je vooraf op onderzoek uitgaat: welke planten zijn veilig voor hen? Er wil immers nog weleens een blaadje in een mond verdwijnen. De immens populaire monstera en sanseveria vallen daardoor bijvoorbeeld af, maar de graslelie (chlorophytum) kan wel prima. Die laatste is bovendien goed voor de gezondheid: hij behoort tot de luchtzuiverende planten en is makkelijk in onderhoud. Controleer dus vooraf goed of de plant die je voor ogen hebt een slimme keus is.

Zoek een plek voor de plant waar jij het overzicht ook hebt

Kinderen kunnen binnen enkele seconden de hele boel overhoop trekken. Laat dat dan het liefst niet jullie plantje zijn! Kies voor je kamerplant een plek waarbij jij over het algemeen goed kunt zien wat je kind doet en of hij niet stiekem aan de blaadjes trekt of goedbedoeld liters water in de pot giet.

Beperk het aantal plantjes in het begin

Een hele urban jungle in huis is superleuk, maar niet altijd even handig met kinderen. Met name vanwege het vorige punt: het is soms al lastig om het overzicht te bewaren met één plantje, laat staan met twintig. Je kan natuurlijk wel een toffe plantencollectie verzamelen, maar dan het liefst op hoogte. Zet ze bijvoorbeeld op een plankje boven de televisie of bij de eettafel, zodat je plezier hebt van de planten in plaats van stress.

Maak het (visueel) een onderdeel van jullie leven

Stel dat jullie plantje elke week op maandag water moet krijgen, dan helpt het bij jonge kinderen om dat visueel te maken. Zo weten ze precies wanneer het weer tijd is en verklein je gaandeweg de kans dat ze elke dag met hun gieter in de weer gaan. Maak bijvoorbeeld een kalender of gebruik dagritmekaarten waarop je duidelijk maakt wat je die dag gaat ondernemen.

Stap voor stap

Het is belangrijk dat je kindje straks ook alles leert over de verzorging van jullie plant: dat je af en toe plantenvoeding kunt geven, hydrokorrels in de pot doet en bijvoorbeeld de dorre blaadjes verwijdert. Maar begin vooral klein, met het geven van water. De verzorging kan je zelf voor je rekening nemen en naarmate ze ouder worden gaan delen. Zo blijft het leuk voor je kind en overzichtelijk. Door ze spelenderwijs mee te nemen, ontwikkelen ze vanzelf de liefde voor groen en de natuur – en dat kan natuurlijk later weer van pas komen als je een moestuin aanlegt.

Koop leuke accessoires

Hoe schattig is het om je dreumes of peuter te zien rondlopen met een eigen gietertje en je misschien op een ander moment met zijn eigen tuinhandschoentjes en schep te helpen om de plant te verpotten? Er zijn tegenwoordig genoeg leuke items te koop waarmee je het nóg echter kunt maken voor je kind en hij helemaal in zijn groene element komt!

Geniet samen

De laatste is eigenlijk de belangrijkste. Geniet vooral van het proces dat jullie samen meemaken. Of het nu een succesverhaal wordt of niet, je doet het samen en het is één groot leerproces. Van de verwondering op zijn gezicht wanneer de plant groeit (en misschien zelfs bloeit) tot het plezier en de trots als hij op een gegeven moment aan anderen vertelt dat het zijn plant is.

Heb jij bij de aanschaf van je kamerplanten goed opgelet welke geschikt waren voor kinderen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Kamerplanten verzorgen met je kind? 7 handige tips

  1. Toevallig heb ik pas met mijn zoontje nieuwe planten gekocht voor op zijn jungle kamer en hij is er nu nog erg druk mee om ze goed te verzorgen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven