Alle kabouterpaden in Zuid-Holland: handig overzicht

Heb je zin om iets leuks te gaan doen met je dreumes, peuter of kleuter maar wil je geen eindeloze wandeling maken? Dan zijn kabouterpaden ideaal: ze duren niet te lang, zijn speciaal gericht op jongere kinderen en je leert van alles over de natuur. Dat betekent dus, met andere woorden, een ochtendje struinen, ontdekken en verwonderen. Hieronder vind je alle kabouterpaden in Zuid-Holland op een rijtje. Ontbreekt er een? Laat het dan zeker even weten in de reacties, dan voegen we die zo snel mogelijk toe.

Alle kabouterpaden in Zuid-Holland

In onderstaand overzicht verzamelden we alle kabouterpaden in Zuid-Holland, voor zover bekend. Je vindt hier ook adresgegevens en andere handige weetjes over dit specifieke kabouterpad.

Alphen aan den Rijn: kabouterpad (natuurgebied Zegersloot)

In 2021 heeft het natuurgebied in Alphen aan den Rijn een flinke make-over gekregen. Daardoor is hier genoeg te beleven voor kinderen, los van het kabouterpad. Dit specifieke gedeelte is echter geschikt voor kinderen van 2-8 jaar oud. Je hoeft geen aparte speurtocht voor het kabouterpad te kopen, omdat dit meer een gewoon wandelpad is waar kabouterbeelden langs de route staan. Het pad is gemaakt van houtsnippers en daardoor minder makkelijk begaanbaar met een kinderwagen. Het gaat hierbij vooral om de beleving en kijken of je alle kabouters kan vinden.

Het bezoekerscentrum vind je na de kinderboerderij en het pannenkoekenrestaurant. Om het kabouterpad te vinden sla je hier linksaf en ga je vervolgens over het witte bruggetje.

Adresgegevens

Parkeren (bij het bezoekerscentrum)
Burgemeester Bruins Slotsingel 20
2403 NC Alphen aan den Rijn
(0172) 533 296

Overigens lees je in dit artikel van het Leidsch Dagblad dat het kabouterpad een rommeltje is en een aantal kabouters inmiddels stuk zijn gemaakt. Je kunt wellicht beter lekker naar de kinderboerderij en/of bezoekerscentrum.

Benthuizen: kabouterpad Bentwoud

Bij restaurant Roest, naast golfbaan Bentwoud in de buurt van Zoetermeer, kan je een opdrachtvel halen, kaboutermuts en een pin. Dit kabouterpad is geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar oud. De onverharde paden maken deze route niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. Bij deze route vind je kabouters in de vorm van geschilderde paaltjes.

De kosten bedragen € 5,95. Voor deze prijs krijg je een rugzak mee met daarin een kaboutermuts, kaart met opdrachten, een stickervel en diploma. Wil je met meerdere kinderen over het kabouterpad wandelen? Dan betaal je per extra kaboutermuts € 1,49. De route is echter ook kosteloos te bewandelen.

Let op! Reserveer en betaal vooraf online om teleurstellingen te voorkomen. Er zijn een beperkt aantal rugzakjes.

Adresgegevens

Boslaan 3
2731 LD Benthuizen
(06) 1141 7336

Delft/Den Hoorn: Bosdierenpad (recreatiegebied Kerkpolder)

Het kabouterpad dat je vind in het Hof van Delfland (tussen Delft en Den Hoorn) is wel een heel speciale: er staan namelijk niet alleen (tuin)kabouters, maar ook bosdieren. De toegang tot dit bijzondere pad is gratis, dus je wandelt hier vrij en zonder opdrachten en/of kaboutermutsen. Dit betekent echter niet dat het een rommeltje is. Het Bosdierenpad wordt namelijk goed onderhouden. Kinderen mogen de dieren en kabouters bovendien niet aanraken.

Het Bosdierenpad ligt in reacreatiegebied Kerkpolder waar je ook zelf heerlijk kunt wandelen. In dit artikel vind je foto’s en meer informatie; hier staat de wandelroute.

Adresgegevens

Parkeren
Jan Thoméelaan
2625 DT Delft

Tip! Naast het kabouterpad is er ook een bosdierenpad te vinden. Misschien te veel om allebei op één dag te doen, maar zeker ook de moeite waard.

Dordrecht: Elfjesbos (De Elzen)

Eigenlijk is dit een beetje de vreemde eend in de bijt, want er zijn helemaal geen kabouters te vinden in De Elzen en ook kan je hier geen route kopen met een kaboutermuts. Toch is het de moeite waard met jongere kinderen, omdat dit pad zo tot de verbeelding spreekt. Het elfjesbos is zorgvuldig uitgewerkt door een kunstenares en levert veel zoekplezier op bij kinderen. Het pad zelf is vrij kort, maar de omliggende natuur zeker de moeite waard en de natuurspeeltuin verderop ook.

Let op! Doordat de elfendeurtjes verweren, verdwijnen ze langzaam uit De Elzen. Over een tijdje kan je hier alleen nog terecht voor het naastgelegen Speelbos (dat overigens hartstikke leuk is).

Adresgegevens

Noorderelsweg 6A
3329 KH Dordrecht

elfjesbos huisjes elfendeurtjes dordrecht de elzen

Lisse: kabouterpad Keukenhof (landgoed Kasteel Keukenhof)

Op het landgoed van Kasteel Keukenhof vind je een kabouterpad van 750 meter, dus dat is een route die je perfect kunt doen met kleinere kinderen. Bij elk van de zestien paaltjes vind je informatie over het prachtige bos. De wandeling begint bij de speeltuin naast de Hofboerderij. Toegang en parkeren zijn beide gratis.

Let op! De paden zijn niet overal goed begaanbaar met kinderwagen of rolstoel

Adresgegevens

Keukenhof 1
2161 AN Lisse

Open van 8.30-19.30

Noordwijk: duinkabouterpad Hollands Duin en Langevelderslag

Duinkabouterpad Hollands Duin in Noordwijk is geschikt voor jonge kinderen (3-9 jaar oud). Het duurt ongeveer een uur en voert door het mooie duingebied. Bij restaurant Langs Berg en Dal in Noordwijk haal je een tasje op met wat lekkers en een kaboutermuts. Kosten bedragen € 6,50 voor kinderen tot en met 12 jaar oud – volwassenen zijn gratis. De route gaat ook over onverharde paden en is daarom iets lastiger te volgen met een kinderwagen.

Voor € 5,00 kan je je twee uur vermaken met het duinkabouterpad Langevelderslag (vooral geschikt voor iets oudere kinderen, van 6-9 jaar). De route valt onder Staatsbosbeheer. Je krijgt voor deze prijs een tas met boekje te leen, een kaboutermuts en iets lekkers te eten en drinken. Dit pad is niet geschikt voor mindervaliden. Je haalt de benodigdheden voor het kabouterpad op bij het Strandrestaurant Nederzandt (0252 372 430).

Adresgegevens

Hollands Duin
Langevelderlaan 22
2204 BD Noordwijk

Langevelderslag
Langevelderslag 52-54
2204 AH Noordwijk

Oud-Beijerland: kabouterpad Klein Profijt (Hoeksche Waards Landschap)

In Oud-Beijerland vind je bij natuurbezoekerscentrum Klein Profijt een bescheiden kabouterpad langs het water. Het is er lekker overzichtelijk waardoor je kind nooit ver weg kan zijn en je loopt met het pad een rondje over het terrein. En ben je moe? Je kan op een van de bankjes zitten en je laten verrassen door alle boten die voorbij komen. De kosten voor het kabouterpad, inclusief 15 opdrachten, bedragen € 2,00 per kind. Wil je als ouder of opa/oma ook meedoen en een kaboutermuts dragen? Dan betaal je hiervoor € 1,50 per stuk. Aan het eind van de route kan je bij één van de vrijwilligers een klein cadeautje uitkiezen, helemaal in het thema.

Na afloop kan je hier nog lekker rondlopen, even schommelen of samen picknicken. Ook lopen er regelmatig vrijwilligers rond die je alles kunnen vertellen over het natuurgebied en de dieren die er leven, zoals de bevers. Wie weet hebben jullie geluk en zien jullie er wel eentje!

Adresgegevens

Zalmpad 11
3261 MD Oud-Beijerland
(0186) 621 888

Poortugaal: kabouterpad Rhoon (IJsselmonde)

In de Johannapolder, onderdeel van de Carnisse Grienden van Staatsbosbeheer, kan je fijn wandelen met je kind. Het kabouterpad prikkelt de verbeelding en onderweg luister je naar verhalen uit het kabouterboek. Daarbij krijg je bij het restaurant een rugtasje met lekkers mee, een knapzak met kaboutermuts en leerzame opdrachten om samen uit te voeren. Je krijgt aan het eind een kabouterdiploma.

De kosten bedragen € 5,95 per kind (het pad is geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar). Je moet vooraf reserveren bij restaurant Tasman. De route zelf is ongeveer een kilometer lang.

Let op! Het kabouterpad in Poortugaal is niet toegankelijk voor mindervaliden of kinderwagens vanwege het mulle zand. Betalingen alleen via PIN.

Adresgegevens

Albrandswaardsedijk 160
3172 XB Poortugaal
(010) 501 1501

Het kabouterpad is van woensdag tot en met zondag open vanaf 12.00 uur (op donderdag 16.00 uur).

Ridderkerk/Rijsoord: kabouterpad (Waalbos)

Dit pad is speciaal aangelegd voor jonge natuurliefhebbers en tijdens de wandeling zijn er diverse opdrachten te doen uit een speciaal opdrachtenboekje. Dit boekje is verkrijgbaar bij twee locaties, hierover vind je meer informatie op de website.

Om het kabouterpad in Rijsoord te volgen, haal je eerst bij de molen aan de Waalweg of de bibliotheek in Ridderkerk centrum een opdrachtenboekje en kabouterdiploma. Dit pakketje kost € 3,00. Onderweg leren kinderen aan de hand van leuke opdrachten van alles over hun omgeving. Op de website vind je meer informatie.

Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Parkeren nabij Ross Lovell, Waalweg 3 te Rijsoord (Ridderkerk). Vanaf hier kunt u makkelijk het Waalbos bezoeken.

Adresgegevens

Ross Lovell
Waalweg 3
2988 CH Rijsoord (Ridderkerk)

Rockanje: kabouterpad bij Tenellaplas (De Duinen van Voorne)

Stichting Zuid-Hollands Landschap heeft met bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje natuurlijk al goud in handen voor een heerlijke middag met je kinderen. Je kan de tentoonstellingen bekijken of meedoen aan de georganiseerde activiteiten, maar ook langskomen met een feestje. Dit Kabouterpad in Rockanje is alleen toegankelijk voor kinderfeestjes vanaf 6 personen. De route is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar oud. Je betaalt hiervoor € 2,50 per kind en kan vervolgens anderhalf uur op pad. Je krijgt een bolderkar te leen.

Tip! Houd deze pagina in de gaten voor leuke kinderactiviteiten bij het bezoekerscentrum.

Adresgegevens

Duinstraat 12a
3235 NK Rockanje
(0181) 483 909

Van oktober tot april is het centrum alleen open in het weekend. In schoolvakanties wel elke dag van 10.00-18.00 uur, met uitzondering van maandag (vanaf 13.00 uur).

Rotterdam: kabouterpad Plaswijckpark

Het kabouterpad in Plaswijckpark ligt middenin het park zelf. Je moet hiervoor dus eerst de entreeprijs betalen voor je de kabouters kunt gaan zoeken. Het is ook anders opgezet dan de meeste andere kabouterpaden: het draait minder om de natuur, je loopt hier meer als onderdeel van een langere middag, zonder extra kosten en/of kaboutermuts. Daarentegen kan je na afloop natuurlijk nog van alles doen: rondlopen en bij de dieren kijken, spelen of genieten van de prachtige groene Wandelwijck.

Toegang tot Plaswijckpark kost € 14,95 (vanaf 2 jaar) – heel goedkoop is dit kabouterpad dus niet.

Adresgegevens

Ringdijk 20
3053 KS Rotterdam
(010) 418 1863

Wat heb je nodig voor een kabouterpad?

  • Enigszins enthousiaste kinderen 😉
  • Kaplaarzen en kleding die vies mag worden (en een zakje om dit na afloop weer mee terug te nemen)
  • Extra kleding
  • Een tas voor alle schatten die jullie vinden in de natuur
  • Je portemonnee
  • Iets lekkers om onderweg te kunnen ‘picknicken

Verder is het goed om te weten dat deze routes niet lang duren en vaak in een ander natuurgebied liggen. Als je kinderen na afloop nog meer willen zien, kan je overwegen een kleine wandelroute te volgen en te kijken bij het bezoekerscentrum zelf. Zo heb je in Rhoon ook nog de Rhoonse grienden en kan je bij Klein Profijt in Oud-Beijerland nog meer bekijken, zoals beversporen aan de oever. Vaak zijn de vrijwilligers goede vertellers en gidsen die je nog veel meer van de natuur laten zien. Tot slot is een kabouterpad natuurlijk prima te combineren met een natuurspeeltuin of blotevoetenpad. Kijk in het overzicht waar je naartoe kan.

Wil je ook graag eens kabouterpaden in de rest van Nederland bezoeken? Via het linkje vind je een handig en uitgebreid overzicht.

Over kabouterpaden

Door heel Nederland vind je kabouterpaden. Dit zijn aangelegde routes die zich speciaal richten op jongere kinderen (doorgaans van 2-6 jaar, maar soms ook ouder) en ze zo spelenderwijs laten kennismaken met de natuur. Vooraf koop je een route bij een bezoekerscentrum. Je krijgt dan een plattegrond, kaboutermutsen voor de kinderen en eventueel ander materiaal dat nodig is om de route te volgen. Soms moet je een klein bedrag aan borg betalen; houd hier rekening mee.

Hoe het werkt? Waar je als volwassene bordjes volgt van een bepaalde kleur, volgen kinderen de kabouterpaaltjes onderweg. Bij iedere kabouter die ze vinden, kan je bovendien een opdracht uitvoeren en krijg je informatie over de natuur. Zo leer je bijvoorbeeld over specifieke dieren die hier voorkomen of de boom waar je voor staat. De prijs kan variëren per kabouterpad, maar € 5,00 is gangbaar.

Voor welke leeftijdsgroep is het kabouterpad het meest geschikt?

Vooral peuters en kleuters vinden het heerlijk om lekker te gaan wandelen over een kabouterpad. Ze zijn oud genoeg om de opdrachten op te lossen (die vaak laagdrempelig zijn), nemen alles in zich op en genieten van de ontdekkingstocht. Met jongere kinderen kan je vaak prima het rondje lopen, eventueel met muts op, maar zonder de opdrachten.

Welk kabouterpad uit Zuid-Holland ga jij zeker bezoeken of heb je al bezocht? Aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Elena Fernandez 2929 – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven