Cravings tijdens de zwangerschap: dit zijn die van jullie

Tijdens je zwangerschap kan je ineens enorme, bijna onbedwingbare trek krijgen. Augurken met slagroom? Dat is een bijzonder cliché, vaak gaat het toch meer om andere combinatie. Vaak logisch, al zitten er een paar tussen… Voor dit artikel vroegen we rond in onze eigen omgeving. Zestien lezeressen delen hun favoriete snacks tijdens de zwangerschap! Wat was die van jou?

Wat was jouw opvallendste eetgewoonte tijdens de zwangerschap?

Merel

Mijn zwangerschappen waren wat dat betreft allemaal anders. Waar ik de eerste keer een voorliefde had voor vet en zoet (hamburgers, chocolademousse, croissantjes met kaas, stokbroodjes kruidenboter), kon ik tijdens de tweede keer niet van de aardbeien afblijven. Zelfs in die mate dat wanneer iemand anders aan ‘mijn’ aardbeien kwam, ik nogal primair reageerde. De derde keer raakte ik verslaafd aan gele kiwi’s, de vierde keer wilde ik alleen maar kaas en vlees (terwijl ik daarvoor nagenoeg vegan at) en bij onze jongste ging ik voor aardappelpuree. Het grappige is dat ze daar dus ook allemaal dol op zijn.

Hoewel mijn voorkeur qua eten misschien niet heel bijzonder was, had ik wel wat gekke verslavingen tijdens mijn derde zwangerschap: de smaak van tandpasta en de geur van nat zand. Vooral dat laatste, als we langs een bouwput wandelden dan bleef ik het liefst even hangen om diep in te ademen en liep het water me in de mond. Dit staat bekend als pika, weet ik inmiddels. Na de bevalling verdween het weer, gelukkig.

Michelle

Lustte ik al jaren geen tot weinig melkproducten (melk, vla, roomijs, boter), tijdens mijn tweede zwangerschap had ik één grote verslaving: chocolade-ijs. Waar ik voorheen dus alleen waterijs at, waren de bakken nu niet aan te slepen!

Sanaz

Ik heb vanaf het begin vreetbuien gehad. Alles smaakte ook lekkerder. Maar ik geloof wel dat je lichaam aangeeft wat het nodig heeft. In het begin had ik bijvoorbeeld veel zin in dadels en noten; daar zit veel ijzer in. Halverwege was ik verslaafd aan melk (calcium) en zo had ik vaker een specifieke trek gedurende een paar weekjes. Maar over algemeen heb ik de hele zwangerschap lekker van alles gegeten, gezond maar ook ongezond.

Jessica

Fruit, fruit en nog eens fruit.

Lyzian

Ik had niet echt een specifieke voorkeur. Wel at ik graag zoute, droge crackers, maar dat doe ik buiten de zwangerschap om ook. Het verschil is wel dat ik destijds echt overal een pakje crackers mee naar toe nam en op mijn werk altijd eentje in de la had liggen.

Stefanie

In de beginperiode van mijn zwangerschap had ik niet echt last van cravings, dat kwam pas later. Ik was hoogzwanger in de zomermaanden en er heerste een hittegolf. Ik wist te overleven met heel veel verse ananas en ijskoude watermeloen.

Corina

Ik at het liefst loempia’s tijdens mijn eerste zwangerschap met heel veel sambal (hoe meer, hoe lekkerder). Toen ik voor de tweede keer zwanger was, kreeg ik ontzettende trek in zoetigheid, zoals koek en slagroom. Dat had ik daarvoor nooit zo.

Casandra

Ik heb op dit moment echt enorme trek in versgeperste jus d’orange (anders niet), zure matjes, zoute dingen en broodjes met gesmolten kaas. Ook in red bull trouwens, maar daarvoor moet ik nog even geduld hebben voor ik die weer kan drinken.

Sophie

Als kind was ik verzot op kippenpootjes, maar nu tijdens de zwangerschap moet ik er niet aan denken! Wel heb ik enorme trek in eieren en eiersalade, fruit en ijs.

Charlotte

Werd ik de eerste vier maanden kotsmisselijk van chocola, de rest van mijn zwangerschap was ik er verslaafd aan! En ik nam 41 weken lang elke ochtend granaatappel met yoghurt. Sindsdien heb ik het niet meer op. Grappig trouwens dat ik, theedoos die ik ben, nu ook negen maanden lang geen thee meer kon zien.

Merel

Bij de oudste at ik het liefst de hele dag door pizza, bij de jongste niks bijzonders.

Lindemarie

Ik had extra trek in sinaasappels!

Emily

Een opvallende eetgewoonte tijdens mijn eerste zwangerschap was toch we de droge gezouten ansjovis. Ik móest het eten, terwijl ik dit voor mijn zwangerschap zo verschrikkelijk vond stinken. En nu? Ik kon er niet van afblijven. Mijn partner snapte de drang niet (en als ik er nu aan terug denk sta ik er ook nog steeds van te kijken). 

In tegenstelling tot die droge stinkvis kreeg ik mijn favoriete dessert trouwens niet door mijn keel. Bij het eten van vla kwam het binnen no-time eruit! Ik hield het gewoon niet meer binnen. De eerste keer dacht ik dat het een momentopname het duurde de volledige zwangerschap. Bij de tweede had ik bijna nergens last van. Ik heb me heerlijk rond gegeten. Ik at al zure bommen maar nu gewoon de hele pot leeg, jammie! En al mocht ik geen smeerworst kon ik het soms niet laten om er een inimini lepeltje van te eten.

Sandy

Ik kon werkelijk niet van de broodjes kroket afblijven!

Ilva

In het begin van de zwangerschap at ik heel graag ananas. En verder fritessaus van de McDonald’s. Ik ging er zelfs speciaal langs om die te halen.

Waar kon jij werkelijk niet vanaf blijven tijdens de zwangerschap?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ground Picture – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven