Babynaam kiezen? Met deze tips vind je de perfecte naam

Wanneer je zwanger bent of wil raken in de nabije toekomst, is het handig om vast na te denken over de juiste babynaam voor jullie kleintje. Dat kan lastiger zijn dan op het eerste gezicht lijkt, want de naam voor jullie baby is een belangrijke keus. Uiteindelijk moeten jullie daar haar of zijn hele leven mee doen. Hoe kies je nu de juiste babynaam? Wat zijn leuke babynamen anno 2023? Op welke sites vind je handige lijsten met babynamen en is anders een app misschien een idee? In dit artikel vind je antwoord op al je vragen, zodat je een passende voornaam kunt kiezen voor jullie kleintje. Veel succes!

Hoe kies je de juiste babynaam?

De voornaam voor jullie kindje is bepalend voor diens hele leven. Dat maakt het niet alleen een leuke keus, maar ook een lastige. Wanneer je namelijk op zoek gaat naar namen, kom je er ineens achter hoeveel namen:

 • Ongeschikt zijn als je de initialen achter elkaar zet
 • In combinatie een vreemde betekenis hebben
 • Je een minder leuke associatie bezorgen (je ex, dat ene irritante buurkind)
 • Het nét niet zijn
 • Gaandeweg misschien toch twijfels bezorgen

Kortom, de zoektocht naar de juiste babynaam kan behoorlijk pittig zijn. Om te voorkomen dat je uiteindelijk de keus moet overlaten aan een ambtenaar van de gemeente, vind je hieronder gelukkig genoeg tips waarmee je zeker tot dé naam komt.

Zo vind je de leukste voornaam voor je baby

Hieronder vind je een vijftal vragen waarmee je de voornaam van jullie dromen kunt vinden.

Deductie: welke voornamen (of voorletters) willen jullie absoluut niet?

Hoewel Coen en Sander geen jaarlijks lijstje met Schaamnamen meer samenstellen, zijn er combinaties die je wil voorkomen. We kennen allemaal W.C. Pot en Con Domen misschien nog wel, maar ook de iets minder voor de hand liggende combinaties Pim Mol of Beau ter Ham zijn ook geen winnaars. Om dit te voorkomen, kan je de naam hardop voorlezen en bedenken welke afkorting niet bij jullie achternaam zou passen.

Doordat je hiermee bepaalde voornamen en zelfs voorletters uitsluit, kan je gerichter gaan zoeken. Dat gaat weer een stukje sneller. Vragen die je bij je zoektocht kunnen helpen:

 • Heb je een voorkeur voor het aantal lettergrepen?
 • Welke voorletters passen niet bij de achternaam?
 • Mag het een uniseks naam zijn of wil je graag dat het een typische meisjes- of jongensnaam is?
 • Willen jullie bij voorkeur een naam uit de top 10? Of liever origineel?

Yvette: ‘Ik vond het echt wel moeilijk om een babynaam te kiezen… Ik wou dat ik deze tips had gehad toen haha! Wij wilden graag een Scandinavische naam, helaas zijn we daar niet 100% in geslaagd, maar het is wel een naam die daar vaak gebruikt wordt.’

Gaan jullie voor een internationale naam of Nederlands?

Ben je een liefhebber van voornamen als Sien, Cato, Daan of Ties? Dan kan je de Engelstalige voornamenlijsten links laten liggen en beter op zoek gaan naar een lijst met Oudhollandse voornamen. Wanneer jij of je ouders uit een andere cultuur komen, kies je wellicht ook graag een naam die uit je moederland komt. Dit afbakenen helpt enorm in je zoektocht naar de perfecte voornaam voor jullie kindje.

Hoe denken jullie over een dubbele voornaam?

In de jaren zeventig en tachtig zag je vaker namen als Jan-Peter, Bart-Hendrik of Anne-Marie. Inmiddels zijn deze iets minder populair, maar misschien past het wel bij jullie. Modernere dubbele voornamen zijn tegenwoordig vaker Engelstalig, zoals Lilly-May of Jay-Lee. De tweede naam bevat vaak één lettergreep. Is dat tweede iets voor jullie? Hier vind je een lijstje uit 2020 met inspiratie.

Mag de voornaam gedateerd zijn (of worden)?

Elk tijdperk heeft zijn eigen voornamen. In de jaren tachtig waren Linda, Sanne en Wendy populair. Bibi, Lente en Maxim in de jaren nul. Ook tegenwoordig zijn bepaalde voornamen populair. Vooral korte namen met 4-5 letters en een tot twee lettergrepen doen het erg goed op het moment, zoals bij de jongens Noah, Lucas en James en bij de meisjes Mila, Emma en Julia. Daarnaast zijn uniseks namen populair (Jip, Dani, Marley, Benja).

Vinden jullie het leuk als je aan de voornaam van je kind kan zien uit welk tijdperk hij afkomstig is? Of ga je dan toch liever voor een naam die tijdlozer is? Zoals deze voor meisjes:

 • Juliette
 • Anna
 • Cecile
 • Charlotte
 • Sarah
 • Josefien
 • Eva

Al kan je in dit artikel uit 2019 lezen dat ouders het vaakst spijt krijgen van de namen Charlotte, Amelia en Anna. Dat heeft ermee te maken dat er meer kindjes in de klas zitten met diezelfde naam. Al lijkt het ons aannemelijker dan de kinderen van deze celebs niet erg blij zijn met hun voornaam.

Willen jullie de baby vernoemen naar je (schoon)ouders?

Vroeger vernoemden ouders hun kinderen vaak naar de ouders en schoonouders. Lekker makkelijk, want zelfs de manier waarop stond vast. Tegenwoordig zie je dit niet heel vaak meer. Vaak is dat omdat het niet meer helemaal past in deze tijd, een andere keer omdat je misschien wel zou willen vernoemen naar je eigen ouders, maar niet naar die van je partner.

Toch kan het symbolisch mooi zijn om te vernoemen, bijvoorbeeld naar een overleden ouder. En vind je de naam van opa’s en oma’s te ouderwets? Probeer dan een modernere variant te zoeken: Margaretha wordt Marit, Elizabeth Eliza en van Johanneke maak je Anna. Onthoud ook dat het gaat om de gedachte achter het vernoemen; geen opa of oma die zich niet vereerd voelt.

Caroline: ‘Ik vond het mega moeilijk, een babynamen kiezen. We hebben uiteindelijk de lijst van het SVB gepakt en zijn gaan strepen. De naam die op nummer 1 kwam, daar heb ik heel lang over getwijfeld. Vond ik hem wel écht leuk? Ik ben er nu mega blij mee en de naam past ook echt, maar wat was ik bang een verkeerde babynaam te kiezen.’

Kijk eens in de top 100 van voornamen

Je hoeft zeker geen naam te kiezen die in de top 10 staat, maar kan wel inspiratie opdoen. Op internet staan bovendien verschillende lijstjes met voornamen waar je iets mee kan. Denk aan:

Er is altijd wel een lijstje te vinden die bij jullie wensen past. Bovendien weet je nooit wat voor bijzonders hieruit rolt waarvan je meteen denkt: dit is hem!

Voorkom stress

Natuurlijk, als je ergens halverwege week 29 nog steeds geen voornaam hebt kunnen bedenken waarover je het allebei eens bent, kan dat behoorlijk wat paniek veroorzaken. Toch helpt het om niet te veel stressgevoelens toe te laten. Uiteindelijk komt het echt wel goed! Je weet nooit wanneer de juiste voornaam voor jullie baby te binnen schiet.

Nog drie tips

Stel los van je man (of vrouw) een lijstje op met jullie favorieten. Ga bijvoorbeeld de top X door van een bepaalde categorie en noteer alle voornamen die je mooi vindt. Ga na 5-10 minuten weer bij elkaar zitten en loop alles af. Kom je een dubbele tegen? Dan schrijf je die op.

Download allebei een app waarin je kan swipen – een soort Tinder, maar dan voor babynamen. Voorbeelden van dit soort apps: Zwitsal Babynamen App, Babyname, Babynamen NL en Babynamen/Voornamen 2020.

Spreek elke favoriete voornaam een paar keer hardop uit. Kan je eraan wennen? Of blijft het onwennig voelen? In dat laatste geval kan je beter voor een andere gaan.

Trends 2024

Op 24Baby vind je jaarlijks de verwachte trends en babynamen top 10. Nieuw is de uniseks top 10. Namen als Jip, Bowie en Sam zijn tegenwoordig erg populair. Andere trends die we komend jaar zullen zien:

 1. Meisjesnamen met -ae in plaats van ay (Mae, Maeve)
 2. Korte namen met een v (Nova, Sev en Liv)
 3. Friese jongensnamen (Jelte, Tibbe en Melle) winnen aan populariteit.
 4. Engelse namen met een x (Dax, Jaxx, Nox, Roxy, Pixie)
 5. Stoere meisjesnamen met een -i (Bodhi, Mint, Scottie, Jip)

Daarbij blijven de namen dus over het algemeen nog steeds kort (één tot twee lettergrepen).

Verwachte top 5 populairste kindernamen 2024

Meisjes

 1. Julia
 2. Emma
 3. Mila
 4. Zoë
 5. Lou

Jongens

 1. Lucas
 2. Noah
 3. Finn
 4. Sem
 5. Daan
Afbeelding, Miramiska – Shutterstock

Nog 9 zaken waarop je kan letten bij het kiezen van de juiste voornaam

Zoek naar de betekenis van jullie favoriet

Misschien klinkt Jizz hypermodern en lekker edgy maar de betekenis is nog altijd sperma. Het is, zeker met oog naar de toekomst toe, belangrijk dat je kijkt wat de mogelijke voornaam van jullie kindje betekent. Vooral als hij afkomstig is uit een taal die je niet zo machtig bent of een andere cultuur. Denk aan de naam Alon – van Arabische oorsprong. Vind je misschien heel mooi, maar het betekent eikenboom. Geen negatieve betekenis, maar wellicht ook niet iets wat je wil associëren met je zoon?

Let op de combinatie van voorletters

Zoals hierboven al het voorbeeld van W.C. Pot werd gegeven, zijn er wel meer afkortingen die ontstaan als je niet goed oplet. Talisha Bodil Spierenburg klinkt misschien leuk, T.B.S. iets minder. En Ayden Dani Hero Dirksen wordt A.D.H.D. Met oog op de toekomst zijn dit zaken waar je twee keer over na moet denken. Of, als je het wil doorzetten, misschien drie keer.

Tine: ‘Ik heb zelf nog geen kinderen maar aangezien ik een relatie ben met iemand uit een ander land mét een andere taal kijk ik nu al niet bepaald uit naar de keuze van de namen! Een naam vinden die zowel begrijpbaar is voor mijn Vlaamse familie en de Ierse familie van mijn vriend lijkt me een hele opgave!’

Kunnen buitenlanders de naam uitspreken of ontstaat er dan iets vreemds?

In Nederland was het in bepaalde generaties gebruikelijk om jongens Dick of Cock te noemen. Over de Engelstalige grens trekken ze daar hun wenkbrauw – begrijpelijk – bij op. Zeker nu de wereld internationaler is en grenzen vervagen, is het belangrijk hierbij stil te staan. Andersom geldt hetzelfde. Misschien vind je de Turkse naam Aykut prachtig voor je dochter, omdat het geschenk betekent. Dat is het in Turkije ook. Hier is de naam vooral gevoelig voor pesterijen. Maar ook het prachtige Iers-Gaelische Shiobhan (uitspraak: sji-von) kan lastig zijn: in Nederland is de kans op een goede uitspraak zeer klein.

Kan je kind zijn eigen naam ooit spellen?

Zonder er enig waardeoordeel aan te willen hangen, sommige mensen vinden het fijn hun kinderen een (zeer) originele naam te geven. Met oog op de toekomst is het goed om daar nog eens extra kritisch over na te denken. Niemand vind het toch leuk om zijn naam vier keer te moeten spellen? Of dat iedereen zijn tong breekt over de vijftien lettergrepen en dubbele apostrof of bijzondere leestekens?

Een paar bijzondere exemplaren?

 • Blessing-VirginYah
 • Booth-Y
 • Cataleya-Ladonna
 • Chantelou-Fabianqa-Riadeilla
 • Dingeman-Jan
 • F.Ruben-John
 • Godspower-Iyklee
 • Laisa-J’adore
 • Miglennjaydion-Nazairenicandros
 • Ri-J’C
 • Sint-Bastianus
 • Vlinder-Jezzebelle
 • X’Jeàneysha-Treáng

(Meer namen vind je in dit lijstje van NSMBL)

Ook bijzonder:
De langste voornaam ooit in Nederland is Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick, aldus het NRC.

Hoe klinkt de voornaam bij een volwassen man of vrouw?

Nu is Tommie misschien heel schattig, maar bij een zeventigjarige wellicht wat vreemd. Ook andere (met name meisjes-)voornamen, zoals Dirkje, Eefje, Noortje en Wimpje zijn het nadenken nog eens waard. Soms kan je er nog iets stoerders of volwasseners van maken, zoals Eef of Noor. Dirk en Wim klinken echter behoorlijk mannelijk. Het is in elk geval de overweging waard.

Kijk even op een digitaal rijmwoordenboek

Het kan vermoeiend zijn als je je naam noemt en je moet steeds hetzelfde flauwe grapje aanhoren. Wil je dit vermijden? Kijk dan even op een online rijmwoordenboek.

Al is het ook goed om te onthouden dat kinderen toch wel iets verzinnen als ze je willen plagen of pesten. Helemaal voorkomen doe je het dus nooit. Bovendien zouden anders alle kinderen die Rick, Liz, Joep en Lex geen leven meer hebben.

Judith: ‘Babynamen kiezen is hier altijd heel grappig geweest. Ex had een bepaald type voor ogen met Lola, Mercedes en Venus… Huidige man wilde namen als Elizabeth, Noa, Marielle. Uiteindelijk zijn het Keira en Miya geworden.’

Welke associaties bestaan er met de voornaam?

Zo kan een Alice de zin ‘Alice, who the fuck is…’ na vierhonderd keer niet meer waarderen. En Rembrandt wordt altijd gelinkt aan de grote schilder uit de zeventiende eeuw, net als Ghandi doet denken aan de Indiase pacifist en Mandela aan de politiek leider uit Zuid-Afrika. Mooie associaties, maar misschien niet iets waar je kind op zit te wachten.

Hoe staat de voornaam in combinatie met de achternaam?

De eerdergenoemde schaamnamen competitie Coen en Sander bewijst dat niet iedereen hier bewust bij stilstaat. Is hilarisch om te lezen, maar toch iets minder geestig wanneer het je eigen kind betreft. De ouders van Mat Ras, Anne Bol en Nicky Maus hadden bijvoorbeeld misschien toch beter wat meer tijd kunnen uittrekken toen ze de voornaam voor hun spruitje kozen…

Matcht jullie favoriete naam met de rest van het gezin?

Ter overweging.

Cato, Hendrik en Lizaila-Frenchy is een opvallende combinatie. Het helpt als je een bepaald pad kiest en je daar een beetje aan houdt. En hebben alle kinderen een Engelse naam, dan staat het oud-Hollandse Sien daar vreemd bij.

Een goede voornaam verzinnen voor je kind is best moeilijk. Pas wanneer je aan de slag gaat met nadenken, merk je hoeveel er eigenlijk vanaf hangt. Dat verhoogt de druk en maakt het soms stressvol. Bovenstaande tips helpen je om tot een mooie babynaam te komen. Maar we zijn natuurlijk nu ook heel benieuwd naar jullie kinderen. Hoe heten ze, duurde het lang voor je deze naam had verzonnen en heb je misschien nog een aanvullende tip? We lezen het allemaal graag in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven