Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Babynaam kiezen: zo vind je de perfecte naam

Als je al voor de conceptie hebt afgekaart welke naam je toekomstige spruit krijgt, heb je niet zo’n probleem. Maar wat als je volledig in de babynamenstress schiet, omdat je gewoon niets leuk genoeg vindt of juist alles geweldig? De juiste babynaam kiezen is lastiger dan op het eerste gezicht lijkt, maar met deze handige tips komt het zeker goed!

Hoe kies je de juiste babynaam?

Wanneer je op zoek gaat naar een naam voor jullie kindje, kom je er ineens achter hoeveel namen:

 • Ongeschikt zijn als je de initialen achter elkaar zet
 • In combinatie een vreemde betekenis hebben
 • Je een minder leuke associatie bezorgen
 • Het nét niet zijn
 • Gaandeweg misschien toch twijfels bezorgen

Kortom, de zoektocht naar de juiste babynaam kan behoorlijk pittig zijn. Zeker wanneer je niet allang iets leuks in je hoofd hebt zitten. Daarom schreven we dit artikel. Om jou te helpen de juiste naam te zoeken voor je kindje en te zorgen dat je niet uiteindelijk de keus maar moet overlaten aan een ambtenaar van de gemeente. Lees dus snel verder!

Tips om dé naam te vinden voor je baby

Door jezelf onderstaande vragen te stellen, help je jezelf een handje en kom je dichter bij de voornaam van je dromen.

Deductie: welke voornamen (of voorletters) willen jullie absoluut niet?

Als je ‘Pot’ van je achternaam heet, is het makkelijk: de initialen W.C. moet je zien te voorkomen. Maar ook andere combinaties kunnen een betekenis geven die je wil voorkomen. Door bepaalde voornamen of voorletters uit te sluiten, kan je gerichter zoeken en dat gaat sneller. Vragen die je jezelf kan stellen:

 • Hoeveel lettergrepen (of maakt dat niet uit)?
 • Welke voorletters passen niet bij de achternaam?
 • Moet het een uniseks naam worden of typisch voor jongens of meisjes?
 • Vind je het erg als er in de kleuterklas straks drie kinderen zitten met dezelfde voornaam? Of moet je er juist niet aan denken als de naam van jullie baby ’te apart’ is?

Yvette: ‘Ik vond het echt wel moeilijk om een babynaam te kiezen… Ik wou dat ik deze tips had gehad toen haha! Wij wilden graag een Scandinavische naam, helaas zijn we daar niet 100% in geslaagd, maar het is wel een naam die daar vaak gebruikt wordt.’

Willen jullie graag een internationale naam of Nederlands?

Dat maakt het zoeken een stukje makkelijker. Liefhebbers van een voornaam als Sien of Henk zullen niet snel voor Lilly-May gaan. En als je uit een andere cultuur komt, zal je misschien graag een naam uit je vaderland kiezen. Door het opnieuw een stukje af te bakenen, raak je steeds dichter bij de naam van je dromen.

Dubbele voornaam? Of juist absoluut niet?

Vind jij het leuk om je kind een dubbele voornaam te geven? Jan-Peter, Bart-Hendrik of Anne-Marie zijn namen die je in de jaren zeventig en begin jaren tachtig veel zag, maar die nog steeds af en toe gegeven worden aan kinderen. Is dat iets voor jullie? Anno 2020 kan je natuurlijk ook voor een hippere variant gaan. Of moet je daar juist niet aan denken?

Mag de voornaam gedateerd zijn (of worden)?

Elk tijdperk heeft zijn eigen voornamen. In de jaren tachtig waren Linda, Sanne en Wendy populair. Bibi, Lente en Maxim in de jaren nul. Ook tegenwoordig zijn bepaalde voornamen populair. Vooral korte namen met 4-5 letters en een tot twee lettergrepen doen het erg goed op het moment, zoals Julia, Mila, Tess en Sophie. Daarnaast zijn uniseks namen populair (Vesper, Sam, Bo, Lux).

Vinden jullie het leuk als je aan de voornaam van je kind kan zien uit welk tijdperk hij afkomstig is? Of ga je dan toch liever voor een naam die tijdlozer is? Zoals:

 • Juliette
 • Anna
 • Cecile
 • Charlotte
 • Sarah
 • Josefien
 • Eva

Al is het ook goed om te weten dat ouders het vaakst spijt krijgen van de naam Charlotte. Al lijkt het ons aannemelijker dan de kinderen van deze celebs niet erg blij zijn met hun voornaam.

Willen jullie de baby vernoemen naar je (schoon)ouders?

Dat maakt de keus voor een tweede en/of derde naam vaak al gemakkelijker. Die staat redelijk vast. Eventueel kan je overwegen om er een modernere variant van te maken. Lisa Margaretha Jansen vindt niet iedereen mooi bij elkaar staan – om maar iets te noemen. Marit, als afgeleide, past daar beter bij.

Caroline: ‘Ik vond het mega moeilijk, een babynamen kiezen. We hebben uiteindelijk de lijst van het SVB gepakt en zijn gaan strepen. De naam die op nummer 1 kwam, daar heb ik heel lang over getwijfeld. Vond ik hem wel écht leuk? Ik ben er nu mega blij mee en de naam past ook echt, maar wat was ik bang een verkeerde babynaam te kiezen.’

Kijk eens in de top 100 van voornamen

Je hoeft zeker geen naam te kiezen die in de top 10 staat, maar kan wel inspiratie opdoen. Op internet staan bovendien verschillende lijstjes met voornamen waar je iets mee kan. Denk aan:

Er is dus altijd wel een lijstje te vinden die bij jullie wensen past. Bovendien weet je maar nooit wat voor bijzonders hieruit rolt waarvan je meteen denkt: dit is hem!

Voorkom stress

Natuurlijk, als je ergens halverwege week 29 nog steeds geen voornaam hebt kunnen bedenken waarover je het allebei eens bent, kan dat behoorlijk wat paniek veroorzaken. Toch helpt het om niet te veel stressgevoelens toe te laten. Uiteindelijk komt het echt wel goed! Je weet nooit wanneer de juiste voornaam voor jullie baby te binnen schiet.

Nog drie tips

Stel los van je man (of vrouw) een lijstje op met jullie favorieten. Ga bijvoorbeeld de top X door van een bepaalde categorie en noteer alle voornamen die je mooi vindt. Ga na 5-10 minuten weer bij elkaar zitten en loop alles af. Kom je een dubbele tegen? Dan schrijf je die op.

Download allebei een app waarin je kan swipen – een soort Tinder, maar dan voor babynamen. Voorbeelden van dit soort apps: Zwitsal Babynamen App, Babyname, Babynamen NL en Babynamen/Voornamen 2020.

Spreek elke favoriete voornaam een paar keer hardop uit. Kan je eraan wennen? Of blijft het onwennig voelen? In dat laatste geval kan je beter voor een andere gaan.

Afbeelding, Miramiska – Shutterstock

Nog 9 zaken waarop je kan letten bij het kiezen van de juiste voornaam

Zoek naar de betekenis van jullie favoriet

Misschien klinkt Jizz hypermodern en lekker edgy maar de betekenis is nog altijd sperma. Het is, zeker met oog naar de toekomst toe, dus belangrijk dat je kijkt wat de gewenste voornaam van jullie kindje betekent. Vooral als hij afkomstig is uit een taal die je niet zo machtig bent of een andere cultuur. Denk aan de naam Alon – van Arabische oorsprong. Vind je misschien heel mooi, maar het betekent eikenboom. Geen negatieve betekenis, maar wellicht ook niet iets wat je wil associëren met je zoon?

Let op de combinatie van voorletters

Zoals hierboven al het voorbeeld van W.C. Pot werd gegeven, zijn er wel meer afkortingen die ontstaan als je niet goed oplet. Talisha Bodil Spierenburg klinkt misschien leuk. T.B.S. iets minder. En Ayden Dani Hero Dirksen wordt A.D.H.D. Met oog op de toekomst zijn dit zaken waar je twee keer over na moet denken. Of, als je het wil doorzetten, misschien drie keer.

Tine: ‘Ik heb zelf nog geen kinderen maar aangezien ik een relatie ben met iemand uit een ander land mét een andere taal kijk ik nu al niet bepaald uit naar de keuze van de namen! Een naam vinden die zowel begrijpbaar is voor mijn Vlaamse familie en de Ierse familie van mijn vriend lijkt me een hele opgave!’

Kunnen buitenlanders de naam uitspreken of ontstaat er dan iets vreemds?

In Nederland was het in bepaalde generaties gebruikelijk om jongens Dick of Cock te noemen. Over de Engelstalige grens trekken ze daar hun wenkbrauw – begrijpelijk – bij op. Zeker nu de wereld internationaler is en grenzen vervagen, is het belangrijk hierbij stil te staan. Andersom geldt hetzelfde. Misschien vind je de Turkse naam Aykut prachtig voor je dochter, omdat het geschenk betekent. Dat is het in Turkije ook. Hier is de naam vooral gevoelig voor pesterijen.

Kan je kind zijn eigen naam ooit spellen?

Zonder er enig waardeoordeel aan te willen hangen, sommige mensen vinden het fijn hun kinderen een (wel heel) originele naam te geven. Met oog op de toekomst is het goed om daar nog eens extra kritisch over na te denken. Niemand vind het toch leuk om zijn naam vier keer te moeten spellen? Of dat iedereen zijn tong breekt over de vijftien lettergrepen en dubbele apostrof of bijzondere leestekens?

Een paar bijzondere exemplaren?

 • Blessing-VirginYah
 • Cataleya-Ladonna
 • Chantelou-Fabianqa-Riadeilla
 • Dingeman-Jan
 • F.Ruben-John
 • Godspower-Iyklee
 • Laisa-J’adore
 • Miglennjaydion-Nazairenicandros
 • Ri-J’C
 • Sint-Bastianus
 • Vlinder-Jezzebelle
 • X’Jeàneysha-Treáng

(Meer namen vind je in dit lijstje van Glamour)
De langste voornaam ooit in Nederland is trouwens Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick, aldus het NRC.

Hoe klinkt de voornaam bij een volwassen man of vrouw?

Nu is Tommie misschien heel schattig, maar bij een zeventigjarige wellicht wat vreemd. Ook andere (met name meisjes-)voornamen, zoals Dirkje, Eefje, Noortje en Wimpje zijn het nadenken nog eens waard. Soms kan je er nog iets stoerders of volwasseners van maken. Dirk en Wim worden dan toch wel heel erg mannelijk.

Kijk even op een digitaal rijmwoordenboek

Het kan vermoeiend zijn als je je naam noemt en je moet steeds hetzelfde flauwe grapje aanhoren. Wil je dit vermijden? Kijk dan even op een online rijmwoordenboek.

Al is het ook goed om te onthouden dat kinderen toch wel iets verzinnen als ze je willen plagen of pesten. Helemaal voorkomen doe je het dus nooit. Bovendien zouden anders alle kinderen die Rick, Liz, Joep en Lex geen leven meer hebben.

Judith: ‘Babynamen kiezen is hier altijd heel grappig geweest. Ex had een bepaald type voor ogen met Lola, Mercedes en Venus… Huidige man wilde namen als Elizabeth, Noa, Marielle. Uiteindelijk zijn het Keira en Miya geworden.’

Welke associaties bestaan er met de voornaam?

Zo kan een Alice de zin ‘Alice, who the fuck is…’ na vierhonderd keer niet meer waarderen. En Rembrandt wordt altijd gelinkt aan de grote schilder uit de zeventiende eeuw, net als Ghandi doet denken aan de Indiase pacifist en Mandela aan de politiek leider uit Zuid-Afrika. Mooie associaties, maar misschien niet iets waar je kind op zit te wachten.

Hoe staat de voornaam in combinatie met de achternaam?

De jaarlijkse schaamnamen competitie van Coen en Sander bewijst dat niet iedereen hier bewust bij stilstaat. Is hilarisch om te lezen, maar toch iets minder geestig wanneer het je eigen kind betreft. De ouders van Mat Ras, Anne Bol en Nicky Maus hadden bijvoorbeeld misschien toch beter wat meer tijd kunnen uittrekken toen ze de voornaam voor hun spruitje kozen…

Matcht jullie favoriete naam met de rest van het gezin?

Ter overweging.

Cato, Hendrik en Lizaila-Frenchy is een opvallende combinatie. Het helpt als je een bepaald pad kiest en je daar een beetje aan houdt. En hebben alle kinderen een Engelse naam, dan staat het oud-Hollandse Sien daar vreemd bij.

Top 5 populairste kindernamen 2021

Meisjes

 1. Tess
 2. Sophie
 3. Emma
 4. Mila
 5. Julia

Jongens

 1. Sem
 2. Noah
 3. Lucas
 4. Daan
 5. Liam

Een goede voornaam verzinnen voor je kind is best moeilijk. Pas wanneer je aan de slag gaat met nadenken, merk je hoeveel er eigenlijk vanaf hangt. Dat verhoogt de druk en maakt het soms stressvol. Bovenstaande tips helpen je om tot een mooie babynaam te komen. Maar we zijn natuurlijk nu ook heel benieuwd naar jullie kinderen. Hoe heten ze, duurde het lang voor je deze naam had verzonnen en heb je misschien nog een aanvullende tip? We lezen het allemaal graag in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids