Tips om het juiste vloerkleed te kiezen

Wanneer je op zoek gaat naar een mooi vloerkleed kan het je best overvallen: er is behoorlijk wat keus en je wil natuurlijk wel het juiste kleed aanschaffen. Voor je het weet slaat de twijfel toe, want welk vloerkleed past écht bij jullie? Gelukkig ben je hier op de juiste plek: met onderstaande tips wordt het een stuk makkelijker om een exemplaar te kiezen dat jullie interieur net dat beetje extra geeft.

De zoektocht naar een perfect vloerkleed

Voor je online kijkt welk kleed het best bij jullie past, is het slim om goed na te denken over de verschillende eigenschappen waaraan het moet voldoen. Zoals de maat, de structuur, de vorm, de kleur en nog veel meer. Zet vooraf deze zaken op een rijtje. Als je dan vervolgens gaat winkelen, hoef je alleen nog maar de filteren op kleden die voldoen aan jouw eisen. Bij en goede webwinkel kan je selecteren op kleur, structuur, vorm en andere zaken, zoals de maat. Vervolgens krijg je een selectie te zien van kleden die hieraan voldoet. Ideaal, want zo hoef je alleen nog maar te kijken naar wat jouw voorkeur heeft.

Tips voor het kopen van het juiste vloerkleed

Zoek de juiste maat

Wanneer je een nieuw vloerkleed gaat kopen, is het verstandig om vooraf goed uit te meten welke maten je ongeveer nodig hebt. Vind je het lastig om dit te bepalen? Meet dan de belangrijkste meubels die straks om het vloerkleed zullen staan en knip deze op schaal uit. Door die op een plattegrond te plakken, kan je kijken hoe het er straks ongeveer uit zal zien. Het is een eenvoudige manier om te meten welke maat het mooist zal staan.

Hoe ligt een vloerkleed? Doorgaans wordt geadviseerd om de poten van de bank of het bed op je kleed te zetten. Zo creëer je meer eenheid in je huis- of slaapkamer. Kies je voor een buitenkleed? Dan geldt dit advies ook voor je loungeset. En twijfel je nog steeds? Kies liever een ruimer formaat dan een klein kleedje.

Waar leg je het vloerkleed neer?

Afhankelijk van de plek waar je een vloerkleed neerlegt, kies je voor een ander type en misschien zelfs een andere vorm. Zo is het met kinderen belangrijk dat je anti-slipvloerkleden neerlegt. Maar kies je voor de moderne toepassing van een kleed onder de eettafel, dan heb je andere wensen. Je wil dan dat het vloerkleed gemakkelijk schoon te maken is en natuurlijk voldoende groot om balans te creëren. In de slaapkamer, tot slot, is het juist weer fijn als je een comfortabel kleed hebt liggen. Het is daarom dus per ruimte en per toepassing van belang dat je kijkt naar de eigenschappen waaraan het kleed moet voldoen.

Als gezegd is de vorm ook van belang. Heb je bijvoorbeeld veel rechte meubelstukken, dan kan een rond of organisch vloerkleed dat strakke doorbreken. Andersom kan een rechthoekig kleed voor een klassieke uitstraling zorgen of juist balans brengen in een woonkamer met veel ronde meubelstukken. Laat je inspireren bij een (online) woonwinkel of op Pinterest om te zien wat je smaak is.

Structuur van het kleed

Een ander punt waarover je zal moeten nadenken bij de aanschaf van een nieuw vloerkleed is de structuur. Wil je graag een hoogpolig tapijt – iets wat in de slaapkamer heerlijk kan zijn – of juist laagpolig? Hoe denk je over een grof geweven kleed? En mag het iets ruwer aanvoelen, zoals je tegenwoordig terugziet met de jute vloerkleden? Of heeft een glad en zacht kleed je voorkeur?

De juiste kleur

Vind je het leuk om lekker uit te pakken? Of houd je het liever bescheiden en kies je voor een neutrale kleur? Afhankelijk van je smaak kan je een vloerkleed kiezen in de tinten van je huiskamer. Het is dan wel handig als je nogal trouw blijft aan je eigen stijl. Verander je liever om de zoveel jaar? Dan kan het soms beter zijn om te kiezen voor een neutrale tint, zoals crème of beige. Deze kleuren geven je huiskamer wel warmte, maar bepalen niet de volledige sfeer.

Patroon of effen vloerkleed?

Tot slot is er nog de vraag of je liever kiest voor een patroon of juist een effen vloerkleed. In de kinderkamer is het leuk om uit te pakken met een toffe print die past bij het thema van de kinderkamer: onderwaterwereld, jungle, dino’s of een eenhoorn doen het altijd goed. In de slaap- of woonkamer is een neutraler effen kleed vaak juist prettig, omdat je daarmee balans aanbrengt. Blijft deze keus lastig? Dan kan je ook kiezen voor een subtiele print. Net even anders dan anders, maar toch houd je de rust in de ruimte.

Hebben jullie lang gezocht naar een mooi vloerkleed?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Tapeso.nl

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven