Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De eerste schooldag: ik ben juf en mama tegelijk

Joyce werkt als juf in het basisonderwijs en is moeder van een zoontje van vier. Sinds kort gaat hij naar school en dat maakt de situatie best bijzonder: ineens zit ze ‘aan de andere kant van de tafel’.

Straks ben ik niet zelf de juf, maar zit ik tegenover de juf van mijn zoontje. Eigenlijk een gekke gedachte. Normaal was ik altijd degene die plaats nam tegenover de ouders en straks zit ik daar  ‘aan de andere kant van de tafel’. Hoe ga ik dat vinden? Zal ik het ‘juf zijn’ bijvoorbeeld wel kunnen loslaten? Ik vind het eigenlijk best wel spannend. Spannender dan dat ik had gedacht in ieder geval.  Ik weet immers wat hem te wachten staat, wat hij al moet kunnen en wat ze in de klas doen. Het is toch anders als het je eigen zoon betreft.

Zijn tas is al gekocht en zijn gymkleding ligt al klaar. Voor zijn verjaardag krijgt hij een mooie beker en boterhammenbakje. Mijn kleine ventje is echt klaar voor een nieuwe fase in zijn leven. En ik zit vol vragen. Krijgt hij vriendjes? Gaat hij goed luisteren? Lukt het hem om goed naar de wc te gaan net als thuis? Allemaal vragen waar ik nu toch echt over na ga denken. Ik merk nu pas echt wat het voor ouders betekent om hun kind naar school te brengen. Want natuurlijk zie je en weet je als juf wel een beetje hoe het voor ouders moet zijn. Maar zoals met meer dingen geldt dat als je het zelf meemaakt, je er pas echt iets over kan zeggen. Het is toch niet zo makkelijk als dat ik eerst dacht. Al komt het vast allemaal wel goed. 

Afgelopen week liep ik om half 9 even langs de klas waar hij terecht komt. Ik stond die dag niet voor de klas, dus kon dat makkelijk doen. Wat een lieve ouders en allemaal benieuwd naar mijn ventje. Het grappige was dat ze ook allemaal tegen hun kind zeiden dat ze mijn zoontje moesten helpen. Zo fijn om te zien en te horen dat je er niet alleen voorstaat. Iedereen wil je helpen en ik kan je vertellen: dat geeft een fijn gevoel.

Nu ben ik zelf leerkracht op de school en ken al veel ouders, maar hoe zou het zijn wanneer je helemaal nieuw het schoolplein oploopt? Hoe voel je je als ouder? Best gek lijkt mij dat. Gelukkig heb ik dat niet, dat scheelt toch. En ook mijn zoontje kent de school. Hij is al een aantal keer mee geweest. Misschien dat het in zijn voordeel werkt en hij sneller went? Ik zou het niet weten, maar hopen doe ik het wel.

En dan de oudergesprekken. We hebben afgesproken dat mijn man daarheen gaat, tenzij er dingen zijn die snel moeten worden besproken en mijn man niet kan. Zal het mij dan lukken om echt alleen als moeder het gesprek aan te gaan of ga ik onbewust toch de leerkracht uithangen? Nu denk en roep ik dat het mij zeker gaat lukken, maar of het straks in de praktijk ook het geval is? We gaan het zien…

Gisteren ging hij voor de allereerste keer naar school in zijn nieuwe klas.

Mijn kleine ventje.
Wat word je groot.

Vond jij de eerste schooldag ook zo’n mijlpaal?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, YAKOBCHUK VIACHESLAV – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids