Jeukende hoofdhuid? 8 shampoos getest en dé oplossing

Wie weleens (of weleens vaker) last heeft van een jeukerige hoofdhuid, weet als geen ander hoe vervelend het is. Je kan ervan wakker liggen, gek van worden en het blijft zoeken naar de juiste middeltjes. Zeker omdat het gros van de shampoos zo’n beetje belooft mild te zijn voor je huid en goed te zijn tegen jeuk. Omdat het maar eens afgelopen moet zijn met dat gekriebel, delen we vandaag eerlijke reviews met je. En om de wat minder vrolijke boodschap goed te maken: onderaan staat dé oplossing tegen jeuk op je hoofd!

Jeukende hoofdhuid

Eigenlijk is dit een vervelend onderwerp om over te lezen, want zodra je eraan begint, krijg je vanzelf kriebel. Maar goed, ik denk dat je hier bent, omdat je last hebt van een jeukende hoofdhuid. Los van het feit dat het heel erg vervelend is, kan het ook je hoofdhuid beschadigen. Als je te veel krabt, kunnen wondjes ontstaan met alle gevolgen van dien. Ook kunnen huidschilfers loskomen en dat staat gewoon niet zo mooi – eerlijk is eerlijk. Maar wat kan je er tegen doen? Dat ligt vooral aan de oorzaak van je jeuk. Hieronder staan 9 veel voorkomende problemen die een kriebelende hoofdhuid veroorzaken, daaronder verschillende shampoos en hun werking en tot slot dé oplossing.

Bij chronische jeuk is het aan te raden je huisarts te raadplegen. Mogelijk is er meer aan de hand dan je op het eerste oog kunt zien en ben je met een middeltje van de apotheek zo geholpen.

De oorzaken van jeuk op je hoofd

Stress

Zoals een dier in de dierentuin continu heen en weer loopt (het welbekende ijsberen), kan stress ook een oorzaak zijn van een jeukende hoofdhuid. Of het bij jou een trigger is? Je kunt daarachter komen door bij te houden wanneer je last krijgt van jeuk. Is het doorlopend? Gebeurt het vooral na een drukke werkweek? Stress is niet altijd te voorkomen, maar in dit geval kan je zeker even aan de bel trekken bij de huisarts.

Hoofdluis

Minst leuke onderwerp van dit hele artikel, maar absoluut een boosdoener als het gaat om jeuk. Het gaat hier om kenmerkend gekriebel dat gewoon niet stopt. Heb je eenmaal (flink) last van hoofdluis, dan blijft je huid jeuken en lijkt niets te helpen. Heel simpel op te lossen: laat iemand ernaar kijken en laat ze verwijderen met de nat-kam-methode.

Hormonen

Zoals bij zoveel problemen kunnen het ook je hormonen zijn. Voordeel hiervan is wel dat het vanzelf een keer stopt zodra je hormoonhuishouding weer verandert. Je zou eventueel kunnen proberen om je voeding aan te passen. Als het bij je past, zou je eens kunnen kijken naar een boek over dit onderwerp en of het helpt.

Ouderdom

Tegen ouderdom valt weinig te doen, hoeveel smeersels en middelen je er ook tegenaan gooit. Het proces gaat door. Daar kan een jeukende hoofdhuid ook bij horen.

Overgevoeligheid/allergische reactie op reguliere shampoos

In veel hedendaagse shampoos zitten onder meer SLS/SLES, alcohol, parfum en andere middelen met chemische structuur die je hoofdhuid uitdrogen. Het nadeel is dat dit kan leiden tot een droge huid. Ook kan je in de loop van de tijd een allergische reactie ontwikkelen op dit soort shampoos. In het natuurlijke assortiment zitten shampoos die deze ingrediënten niet bevatten. Let er echt er wel goed op dat je alsnog goed kijkt naar wat er dan wél in zit. In dit artikel staat heel duidelijk uitgelegd wat groene producten precies voor je huid doen.

Droge huid

Heb je van nature een droge huid? Dan zal je ook sneller last hebben van een jeukende hoofdhuid. In dat geval helpt het om verzorgingsproducten te kiezen die daarbij passen, die helpen je huid te verzorgen. Wat je zeker niet moet doen, is een anti-roos shampoo gebruiken. Roos is namelijk een heel andere oorzaak dan ‘slechts’ een droge huid.

Psoriasis, eczeem of een andere huidaandoening

Ook hier kan je in beginsel weinig aan doen. Vaak sta je in deze gevallen al onder behandeling van een dermatoloog. Hij of zij kan je mogelijk verder helpen.

Roos

Normaal gesproken vervangt je huid zichzelf elke vier weken. Bij iemand met roos gaat dit sneller; omdat je huid het niet kwijt kan, ontstaan ‘klontjes’ huidschilfers. Dit komt vaker voor bij mensen met een vettere hoofdhuid en is in principe te behandelen met speciale (eventueel medicinale) shampoos. Laat je daarbij voorlichten door je huisarts.

Gezondheid

Tot slot kunnen een slechtere gezondheid (denk aan verkeerde voeding), roken of medicatie jeuk veroorzaken. Ga bij jezelf na of je misschien beter zou kunnen eten. In dat geval kan het zeker helpen om je voedingswijze of leefstijl aan te passen.

Shampoos getest: helpen ze echt tegen jeuk?

Lavera Moisture & Care Shampoo

Inmiddels drie jaar geleden testte ik Lavera Shampoo en Conditioner. De shampoo is siliconenvrij, vegan, biologisch en natuurlijk. Ook bevat het product 100% gecertificeerde cosmetica, aldus de verpakking.

Waar ik vooral tegenaan liep?

  • De shampoo schuimt nauwelijks en ik kreeg niet het gevoel dat mijn haar na afloop écht fris was
  • In eerste instantie verdween de jeuk na het wassen, maar al snel keerde het weer terug

Dit neemt niet weg dat het voor een ander wel kan werken, maar hier bleek het geen succes.

100% Natuurlijke Shampoo van De Kleine Keuken

‘De meest milde vorm van shampoo die er maar bestaat’, aldus hun eigen website. Maar al bij de eerste wasbeurt merkte ik dat er toch een soort allergische reactie optrad. Helaas werkte de shampoo hier dus absoluut niet tegen een jeukende hoofdhuid. Ook de kinderen vonden hem onprettig.

Forever Living Shampoo en Conditioner met Aloë Vera

De eerste wasbeurten leken veelbelovend. Hoewel de conditioner van meet af aan erge irritatie veroorzaakte, was de shampoo nog redelijk te behappen. Maar ook dat effect verdween na enkele weken. Helaas! De fles van € 22,75 per 300 milliliter ging naar de kinderen, die er geen last van hadden. Wel droogde hij de krullen van onze middelste dochter behoorlijk uit, dus ook voor haar bleek hij ongeschikt.

Lovea Nature – Argan Eden, Cacao Nirvana, Coco Paradise, Cranberry Euphorie en Menthe Céleste

Allemaal shampoos met een heerlijke geur en natuurlijke basis, maar ook hiervoor gold dat ze geen van allen langdurig geschikt bleken. Alleen Cacao Nirvana deed het lang goed. Dit merk is wel een echte aanrader trouwens als je graag een fijne douchegel wil die heerlijk ruikt.

Oliveway Shampoo en Hydraterende Lotion voor Droge Hoofdhuid

Het kostte een kleine rib, maar het zou de moeite meer dan waard zijn: Oliveway moest dé heilige graal zijn in de strijd tegen een jeukende huid. Ik geloof oprecht dat dit voor anderen geldt, maar helaas – ook hier bleek dit niet te helpen. De spray maakte mijn haar vettig en de shampoo was het toch net niet helemaal.

Shampoobar

Hoewel shampoobars echt een fantastische (her)uitvinding zijn voor het milieu en je met de aankoop een bijzondere hoeveelheid plastic flessen bespaart, hielp ook dit verder niet tegen jeuk op het hoofd. Wel wil ik hierbij graag opmerken dat het eraan ligt welke bar je koopt: ze bevatten niet allemaal natuurlijke bestanddelen. Kijk dus voor je aankoop of er ingrediënten als SLS/SLES in zitten.

Love Beauty and Planet Shampoo

Eerlijk gezegd was ik hier wel verrast over. De shampoo ruikt heerlijk, maar veroorzaakt ook nauwelijks jeuk. Bovendien gaat een fles lekker lang mee en zijn de verpakkingen gemaakt van 100% gerecycled plastic. Dus in ieder opzicht positief!

Organic Shop, Moisturising Shampoo en Conditioner – Tropical Coconut & Shea

Twee heerlijk ruikende producten, maar met een kanttekening. De shampoo helpt wel enigszins, de conditioner is het helaas voor mij niet helemaal. Mijn hoofd reageert daar toch weer op.

Onze conclusie over een jeukende hoofdhuid en de juiste shampoo?

Het vervelende van een jeukende hoofdhuid die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid of allergie voor bepaalde bestanddelen, maakt dat het echt een zoektocht is naar de juiste shampoo. Zo hoef ik bijvoorbeeld echt niet aan droogshampoo te beginnen, terwijl een ander daar juist helemaal geen last van heeft. Het verschilt enorm per persoon. Het zou dus ook zomaar kunnen zijn dat jouw huid heftig reageert op Love, Beauty and Planet, maar veel baat heeft bij Oliveway. Toch helpt het om een eerlijke review van iemand anders te lezen; geen poespas of jubelende verhalen, maar gewoon de werkelijkheid.

Dé oplossing bij een jeukende hoofdhuid?

Korte termijn: neem een koude douche

Al wil ik je niet aanraden om ’s winters met je hele lijf onder een ijsdouche te gaan staan, maar voor je jeukende hoofdhuid is het een prettige manier om de jeuk enigszins onder controle te krijgen. Het verdooft een beetje. Goed spoelen, misschien nog een keer wassen en nog eens spoelen met koud water. Alle tips om je hoofd te masseren ten spijt – vaak werkt niet veel meer als je eenmaal echt kriebel hebt.

Op de lange termijn: gebruik een anti-luizenshampoo

Per toeval ontdekte Lisette dat Prioderm hielp tegen de jeuk. Dat heeft alles te maken met de olieachtige substantie die ervoor moet zorgen dat luizen het loodje leggen. Dat bleek weldadig voor haar droge hoofdhuid. Kortom, wil je er vanaf en ligt de oorzaak bij jou ook in een droge huid? Ga dan – hoe dubbel ook – aan de luizenshampoo en de jeuk zal vanzelf minder worden.

Herkenbaar probleem? Heb jij al een middeltje gevonden tegen die jeukende hoofdhuid? Laat het ons weten in de reacties!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

11 gedachten over “Jeukende hoofdhuid? 8 shampoos getest en dé oplossing

  1. Hoi,

    Een ietwat late reactie. Ik wist niet van het bestaan van je blog en kwam er per toeval terecht. Je blog ziet er mooi uit!
    Mijn dochter werd toen ze zo’n 9 jaar was (ze is nu 30) gek van de hoofdhuid die jeukte, Er was niets tegen te doen, zelfs de pekelharing van de dokter hielp niet. Samen met de apotheker en een drogist naar de meest dure shampoos gekeken maar € 50,– per fles werd mij echt te gortig en dan weet je nog niet eens of het helpt. Tot mij ineens in mijn gedachten schoot dat mijn dochter allergisch is voor alcohol op haar huid. Gaatjes laten prikken in de oren bvb liep altijd uit op giga ontstekingen op het oorlelletje omdat een juwelier het eerst ontsmet met alcohol. Ik ben toen op zoek gegaan naar shampoo zonder alcohol (en parfum) ennnnnn de eerste fles die ik uit het schap en daaraan voldeed pakte was Andrelon! (K had daarvoor altijd shampoo van de Hema.) De Andrelon shampoo gekocht en gebruikt en ze heeft nooit meer ergens last van gehad.

  2. Helaas van de Love Beauty and Planet shampoo voor fijn haar, krijg ik ook jeuk!
    De kapster merkte het ook op afgelopen zaterdag. Ze zag de schilfertjes op mijn hoofdhuid.
    Ik spoel mijn haar echt heel goed uit en daarna ook nog eens met bijna koud water!
    Dus op zoek naar een andere shampoo…

  3. Hallo, na jaren lange zoektochten, frustraties, gekmakende jeuk en weer een nieuwe zoektocht heb ik iets gevonden wat redelijk helpt… In ieder geval is de jeuk zo goed als weg. de shampoo van conditioner van Oliveda! Ik gberuik deze nu al ruim 2 jaar en heel af en toe heb ik een uitbraak, verder bijna geen jeuk meer.
    Andere tips zijn, laat je haar drogen in de wind. Laat het in ieder geval niet broeien, ik krijg daar heel veel last van.

  4. In de Love Beauty and Planet shampoos zit “cocamidopropyl betaine” wat allergische reacties kan geven en in hun conditioner zit zelfs “METHYLISOTHIAZOLINONE” wat sterke allergieën kan opwekken. Heel veel mensen met eczeem of een gevoelige huid kunnen hier dus niet goed tegen. Ik zelf krijg er ook extreme jeuk en eczeem van, ben er in het ziekenhuis allergisch op getest. Dermatologen waarschuwen voor dit ingrediënt en het mag alleen nog maar in rinse-off producten worden toegepast omdat het sensitiserend werkt. Lees bijvoorbeeld hier:
    https://www.biojournaal.nl/article/7014513/dermatologen-waarschuwen-voor-conserveringsmiddel-methylisothiazolinone-in-cosmetica/
    https://www.skinology.nl/blog/heb-je-een-huidallergie-vermijd-methylisothiazolinone

  5. Als ik nog iets mag aanraden voor de extreem gevoeligen onder ons:
    – Dexeryl shampoo (aangeraden door dermatologen, en ik die allergisch is voor alles kan hiertegen bijvoorbeeld)
    – Urtekram Rasul shampoo (heel fijn, ruikt lekker en megaveel volume!) https://www.ekoplaza.nl/producten/product/shampoo-volume-rasul
    – Botanique 2-in-1 shampoobar met conditioner Argan-Amandel (ruikt heerlijk en ik kan er tegen zolang ik het niet elke dag gebruik)
    – Sante Family shampoo Ornage & Kokos of die met Ginkgo & Olijf (Ekoplaza)

  6. Super artikel!
    Ik zelf heb last jeukende hoofdhuid door roos en schilfers. Alhoewel producten jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken komt het bij door water denk ik.
    Ik gebruik witte klei masker met tea tree olie. Het helpt redelijk goed en haar ziet er ook mooier uit.
    Was mijn haar met een natuurlijke shampoo seborroïsch eczeem

    Soùs doe ik ook een natuurlijke lotion tegen jeukende hoofdhuid op basis van hemp olie maar daar heb ik niet altijd tijd voor. Ik spoel mijn hoofd met water waarin ik paar lepels bio appelazijn toevoeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven