Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Je relatie na de bevalling: zo voorkom je een crisis

De geboorte van jullie baby omvat zoveel meer dan alleen een nieuw gezinslid erbij. Het verandert zo’n beetje alles. Ook je relatie zal mogelijk na de bevalling heel anders zijn of worden. Kleine ruzies en ergernissen ontstaan dan snel, door slaaptekort of andere ideeën over de opvoeding. Hoe voorkom je een dip of erger? In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken van de minder hechte relatie na de geboorte van jullie kindje en wat je eraan kunt doen.

Scheiden na de geboorte van de kinderen?

Jullie relatie is hecht, waarom zou het misgaan?

Wanneer je begint aan kinderen is scheiden niet het eerste doel dat je voor ogen hebt. Voor niemand. Dus hoogstwaarschijnlijk is het ook lastig een realistische voorstelling te maken van de impact die het krijgen van kinderen op je relatie heeft. Als je band met je man of vrouw heel hecht is, waarom zou je dan denken aan een ernstige dip of zelfs echtscheiding?

Toch kan het gebeuren. Niet alleen gaat in Nederland bijna 40% van de getrouwde stellen weer uit elkaar (cijfers CBS, 2017), ook bij samengestelde gezinnen gaat het in meer dan de helft van de gevallen mis. Dat zijn behoorlijke aantallen. Eén van de oorzaken is hoe je relatie zich na de bevalling ontwikkelt. Weet je de grote valkuilen te omzeilen en haal je heelhuids de overkant? Dat ligt aan een aantal factoren.

Alles is anders na de bevalling, ook je relatie

Wanneer je een kindje krijgt, verandert alles. Je dagelijkse ritme, de vorm van je lijf, wellicht hoe je naar de wereld kijkt en je relatie. Waarom die laatste verandert? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder gaan we in op de meest voorkomende.

hoe hou je relatie leuk na bevalling tips

Oorzaken waarom je relatie na de bevalling verandert

Het ouderschap is anders dan je verwachtte

Misschien dacht je vooraf dat je wel wist hoe het zou worden. Je hebt neefjes en nichtjes, je was goed ingelezen of je ideeën over de opvoeding staan behoorlijk vast. Maar toen kreeg je een baby. En één belangrijk kenmerk van baby’s is dat ze niet altijd iets ophebben met protocollen, gemiddelden en jouw goede voornemens. Ieder kind is uniek en daardoor kan het ouderschap behoorlijk overweldigend zijn. Dat geldt ook voor je man. Waar jij misschien iets meer zorg draagt en sneller leert meeveren met de situatie, is het voor hem mogelijk anders. Zo kan de geboorte echter wel voor onderliggende spanning zorgen.

Slaaptekort na de bevalling

Je hoeft geen kinderen te hebben om te weten dat een nachtje doorhalen kan leiden tot een gigantisch ochtendhumeur. Na de geboorte van jullie lieve nachtbrakertje, slaap je voorlopig even niet of nauwelijks meer door. Dat kan behoorlijk veel impact hebben op je relatie:

  • Je krijgt een bijzonder kort lontje (lees: vergeten om een mes in de vaatwasser te doen kan al de oorzaak zijn van twee dagen zwijgen)
  • Er is veel minder onderling begrip (zeker als één van de twee wel gewoon doorslaapt terwijl de baby huilt)
  • Jullie gaan meer langs elkaar heen leven binnen de relatie
  • Seks? Wat was dat ook alweer?

Je hoeft je niet in alle bovenstaande punten te herkennen, maar dat de komst van je baby én de slapeloze nachten niet altijd even gunstig zijn voor je relatie, mag duidelijk zijn.

Je hebt beiden andere ideeën over de opvoeding

Vooraf spreek je de hoofdlijnen wel door, maar in de praktijk kunnen er toch verschillen ontstaan. Zaken die je vooraf niet kon bedenken. Zo kan je wel heel streng en consequent denken te zijn, maar spelen er in de praktijk oudergevoelens mee die dieper gaan dan wat dan ook. Bovendien kunnen er onderliggende verschillen zijn die nooit een rol spelen, tot je een kind krijgt. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw relatie na de bevalling een behoorlijke dip te verduren krijgt. Lukt het je weer op één lijn te komen?

Ongemerkt slokt jullie pasgeboren baby heel veel tijd op

Misschien wel zoveel tijd dat je je uiterlijk verslonst. Die joggingbroek zit misschien heel lekker, maar na een dagje baby-met-reflux oogt hij allesbehalve aantrekkelijk (en ruikt waarschijnlijk niet veel beter). Of je man die er vrijwel standaard bijloopt als Onslow uit Keeping up appearances. Het wordt er na de geboorte vaak allemaal niet charmanter op. Zeker niet als jullie nachten kort en gebroken zijn. Het gaat vaak ook geleidelijk . Je bedoelingen zijn goed, maar de uitwerking wil niet altijd.

Je moet allebei wennen aan je nieuwe rol als ouder na de geboorte

Het is ook allemaal nogal wat. De geboorte van je kind verandert je als mens. Daar kun je weinig tegen doen. Je ontwikkelt een groter schuldgevoel, zorgzaamheid, diepgaande liefde… Als moeder ben je onomkeerbaar anders dan voor je kinderen kreeg. Dat is niet erg, maar heeft wel tijd nodig. Bovendien kan het botsen. Zeker als je elkaar meer ziet als ‘papa en mama’ dan man en vrouw.

relatie na geboorte kind tips dip voorkomen

Gelukkig is de grote dip niet onvermijdelijk

Bovenstaande oorzaken zijn goed om te (her)kennen. Dat een aantal dingen veranderen na de bevalling, betekent echter niet dat jullie ook door diezelfde dip(s) heengaan. Of dat het een enorme impact heeft op jullie relatie. Je kunt er namelijk zelf ook actief aan meewerken om je relatie prioriteit te geven naast het ouderschap. Per slot van rekening hoef je niet te kiezen, je kan ook allebei hebben.

Wat kan je doen om een dip te voorkomen in je relatie na de geboorte?

Maak tijd voor elkaar

Naast papa en mama ben je dus als gezegd ook nog jezelf. Door geregeld tijd te maken voor de ander blijf je elkaar ook zien als man en vrouw. Denk aan een romantisch etentje buiten de deur. Of laat jullie baby eens een nachtje logeren (als hij wat ouder is). Doe allebei je best en ga naar de kapper, wat make-up op of kleed je mooi aan. Verleid elkaar weer eens. En misschien is dat laatste nu ook daadwerkelijk het laatste waar je aan denkt, maar intimiteit is zo belangrijk. Zeker ook na de bevalling. Dus trek je stoute schoenen aan en laat zien dat je nog steeds gek op hem bent.

Wees eerlijk over je gevoel

Je zal echt niet de eerste moeder zijn die na de bevalling heel erg moet wennen. Of die gebukt gaat onder schuldgevoel of onzekerheid. Misschien mis je hem wel, maar vind je het lastig dat te vertellen. Toch helpt het. Door je onzekerheden en gevoelens te bespreken, kom je weer dichter bij elkaar. En soms zal dat gaan met enige verwijten, maar dat hoort er ook bij. Eerlijkheid is zo belangrijk. Zolang jullie maar samen blijven streven naar meer balans en een fijn gevoel, komt dat over het algemeen ook wel weer.

Ook wat intimiteit betreft, is het belangrijk eerlijk te zijn over je behoeften en gevoel. Misschien vind je de eerste keer wel eng – met oog op pijn en verandering. Of ben je zo moe dat je nergens aan moet denken. Met praten kan je dichterbij elkaar komen. Misschien lost het niet alles op, maar door uit te spreken wat je wil en wat niet, kan er al een last van je schouders vallen. En soms is dat precies genoeg.

Slaap waar nodig in shifts

Breken de nachten je echt op? Dan kan het helpen om in shifts te slapen. De ene nacht sta jij op, de andere nacht is hij aan de beurt. Het feit dat je even niet hoeft op te staan, kan al voldoende zijn voor meer energie de dag erop. Je kan zelfs kiezen om tijdelijk ergens anders te slapen. Dat is niet romantisch, maar wel praktisch. Bovendien beperkt het de gevolgen van ernstig slaaptekort.

Probeer de zaak af en toe te relativeren: humor helpt altijd

Soms voelt het misschien hopeloos, maar slaaptekort en chaos kan best weleens grappig zijn. Wanneer hij zo moe is dat hij de deurpost mist. Of als jij al tien minuten geërgerd staat te wachten op een waterkoker waarvan je de stekker bent vergeten. Zoek elkaar juist op in deze gekke snelkookpan. Samen kom je namelijk nog altijd verder dan alleen.

Spreek je waardering uit naar de ander

Een relatie valt of staat ook met het gevoel een team te zijn. Doen jullie het samen of voelt het of jij van alles in je eentje moet opknappen? Dat laatste kan je gedeeltelijk voorkomen door hem te betrekken bij de opvoeding. Veel vrouwen lijken van nature geneigd om het allemaal ‘zelf wel te doen’. Terwijl het juist voor een vader ook heel leuk kan zijn om bepaalde taken op te pakken. Met (gemeende) complimentjes kan je hem stimuleren vaker bij te springen, waar commentaar vaak het tegenovergestelde effect heeft.

Maak tijd voor jezelf

Behalve tijd maken voor de ander, is tijd voor jezelf ook ontzettend belangrijk. Afspreken met vriendinnen, lekker lunchen, naar de kapper, even shoppen, sporten – alles om even iets voor jou te doen. Want al dat zorgen is heel lief en nobel, maar als je jezelf vergeet dan word je daar meestal niet gelukkiger van. Even afstand van thuis helpt je om het gevoel te krijgen of behouden dat jij er als mens (los van het moederschap) ook nog bent. En dat kan heel verfrissend zijn en energie geven.

Relativeer: deze situatie is lastig

Zoals je in bovenstaand filmpje ook ziet: misschien lijkt het wel alsof je vrienden hun kinderen er allemaal ‘een beetje bij doen’. Of dat zij niet tegen diepgaande problemen aanliepen in de eerste maanden. Logisch, want daar praten de meeste mensen niet over. Dat neemt niet weg dat die eerste tijd na de bevalling best een worsteling kan zijn: met jezelf, met je rol als moeder, met je man en hoe hij als vader is.

Door te relativeren weet je weer dat het echt niet allemaal rozengeur en manenschijn is aan de andere kant van de straat. Ook dat stel dat hip en afgetraind met hun baby van acht weken gaat joggen, is moe. Wordt onder gespuugd. Of vraagt zich af of ze wel de goede ouders zullen worden waar ze op hopen. Je hoeft niet alleen maar positief te denken over het ouderschap. Dat je graag een kindje wilde, betekent niet dat je je nooit eens rot mag voelen, moe of wanhopig. Dat hebben we allemaal. Hoe dit je relatie helpt? Door een realistisch beeld te creëren over jezelf als moeder, zit je beter in je vel.

Je doet het goed! Echt.

En verkeert jullie relatie na de bevalling echt in zwaar weer?

Overweeg dan een relatietherapeut. Iemand die jullie kan leren opnieuw naar elkaar te luisteren, verwachtingen uit te spreken en door de verwijten heen te prikken. Door de onderliggende emotie naar boven te halen (verdriet, gekwetst gevoel, onzekerheid) kom je vaak weer nader door elkaar. Of niet, maar ook dan is wederzijds begrip belangrijk.

Je relatie is na de bevalling vaak helemaal anders. Zeker in het begin. Je moet wennen aan de nieuwe rol als ouders, komt allerlei uitdagingen tegen waarop je je niet kon voorbereiden en slaapt nauwelijks. Met bovenstaande tips kan je werken aan een betere relatie, meer onderling begrip en (door te relativeren) een groter gevoel van geluk. Vond jij het lastig toen jullie net een kindje kregen? Liep het juist eigenlijk wel heel soepel en wil je jullie geheim met ons delen? Laat dan zeker even een reactie achter.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids