Is speciale dreumes- of peutermelk (Nutrilon 4) nodig?

Wanneer je kiest voor flesvoeding dan zijn er een aantal momenten in het eerste jaar van je baby waarop de samenstelling van de voeding wisselt: 6 maanden en 10 maanden. Maar wat doe je als je kindje 1 jaar oud is? Moet je dan overstappen op speciale dreumesmelk (Nutrilon 4)? Of is dat vooral een knap staaltje marketing en heb je dat helemaal niet nodig?

Kindje van 1 jaar: tijd voor speciale dreumesmelk?

Wat houdt dreumesmelk in?

Wanneer je op de website kijkt van Nutrilon, een bekende productnaam (onderdeel van Nutricia) waaronder baby-, opvolg- en dreumesmelk wordt verkocht, lees je dat de dreumesmelk Nutrilon 4 speciaal is afgestemd op je kindje. Het zou een goede aanvulling zijn op een gezonde, gevarieerde voeding en bevat allerlei vitaminen en mineralen.

In plaats van de fles geef je dan in totaal 300 ml. melk per dag – overigens bij voorkeur in een gewone beker omdat dit beter is voor zijn kaakspieren, de motoriek en doordat dit de kans op gaatjes vermindert. Je kan bijvoorbeeld bij het ontbijt en de lunch een bekertje met 150 ml. Nutrilon 4 geven – poeder, opgelost in water.

Wat zegt het Voedingscentrum?

Behalve een dagelijkse aanvulling van 10 microgram vitamine D (in druppelvorm) heeft je dreumes in principe niets anders nodig aan supplementen of toegevoegde mineralen en vitamines. De speciale dreumesmelk is dus niet nodig, aldus het Voedingscentrum. Sterker nog, soms bevat deze melk meer calorieën dan halfvolle melk.

Wel is het belangrijk dat je let op de voeding van je dreumes. Eet voldoende vlees (of plantaardige producten) waarin ijzer zit, de juiste vette vissoorten voor Omega-3 en probeer je kind gezonde eetgewoonten aan te leren met gevarieerde voeding en voldoende groenten en fruit.

Wat geef je dan voor melk aan dreumesen?

Jonge kinderen hebben melk nodig vanwege de calcium en de dierlijke vitamines B2 en B12. Die laatste vind je ook terug in vleeswaren en vis, de eerste in graanproducten, groenten en fruit. Toch blijft melk een belangrijke bron, omdat calcium, B2 en B12 noodzakelijk zijn voor sterke botten en tanden. Als je melk geeft van dierlijke oorsprong kan je kiezen uit:

  • Magere melk
  • Halfvolle melk
  • Karnemelk

Eventueel, als je kind niet dol is op melk, kan je dit vervangen door (magere) kwark of magere/halfvolle yoghurt. Voeg een beetje fruit, zoals banaan of aardbei, toe om het nog lekkerder te maken.

Geitenmelk of plantaardige melk aan te raden vanaf 1 jaar?

Als je een vegan dieet volgt of je dreumes lactose-intolerant is, kan je ook kiezen voor een andere soort melk. Zoals je ook al geitenmelk of plantaardige melk kan geven aan baby’s, geldt dat dit voor dreumesen eveneens een prima alternatief is voor een bekertje (halfvolle) melk. Let erop dat aan deze drank B12 en calcium zijn toegevoegd en dat hij genoeg eiwitten bevat zoals o.a. de plantaardige drinks van Alpro en het huismerk van Albert Heijn.

Wel waarschuwt het Voedingscentrum voor geitenmelk bij jonge kinderen, omdat je alleen deze alleen kunt kopen als volle melk. Hier zit te veel verzadigd vet in en vaak te weinig jodium.

Welke melk gaven jullie je kindje na zijn of haar eerste verjaardag? Heb je speciale dreumesmelk gekocht of ging je voor gewone (plantaardige) melk?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©kai keisuke – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven