Is jouw relatie voldoende corona-proof?

Afgelopen maanden zaten we meer op elkaars lip dan ooit. Iets dat je relatie een enorme boost kon geven, maar ook kan leiden tot het tegenovergestelde. Daarom ontwikkelde Uitelkaar.nl een online test om te kijken in hoeverre jouw relatie corona-proof is.

Is je relatie corona-proof?

Als je graag wil weten in hoeverre jullie relatie de tand des corona heeft doorstaan en opgewassen is tegen deze crisis, dan kan je hier een online relatietest doen. Hieruit blijkt of jullie relatie is veranderd door corona en in welke zin dan precies. Zo’n kleine check-up kan je helpen om te zien of er misschien werk aan de winkel is (liever nu dan wanneer het te laat is uiteraard).

Uiteindelijk wil je geen spijt krijgen, zoals de helft van de koppels die (zo blijkt achteraf) in een te vroeg stadium al besluit om een rigoureuze knoop door te hakken. Om je te helpen, kan je een relatiecoach inschakelen die met een frisse blik van buitenaf mogelijk jullie valkuilen weet aan te wijzen en je praktische handvatten aanreikt om mee aan de slag te gaan.

Waarom heeft Covid-19 zo’n impact op je relatie?

Verschil van mening over de impact van corona op je gezin en het leven

Zeker als je relatie al niet helemaal lekker liep, kan een verschil van mening over corona een behoorlijke impact hebben – zo blijkt ook uit dit artikel van The Wall Street Journal. Stel dat jij het heel belangrijk vindt dat iedereen zich houdt aan social distancing en de maatregelen serieus neemt, maar je man vindt het overtrokken en denkt dat het meevalt, dan kan dat problemen opleveren voor de opvoeding.

Kan jij je man ondermijnen door zijn mening af te doen als naïef? Of kan hij beweren tegenover de kinderen dat hun moeder nogal overspannen reageert? Nee, op beide vragen. De enige oplossing is samen praten wanneer ze slapen en tot een gezamenlijke oplossing komen. Maar of je relatie daarvoor sterk genoeg is? Dat legt Covid-19 meer dan duidelijk bloot. In tijden van crisis ontdek je namelijk meer dan anders in hoeverre je op één lijn zit en of dat een probleem kan vormen voor de toekomst.

Je zit vaker dan ooit bij elkaar

We moesten afgelopen maanden massaal thuiswerken en voor veel van ons geldt dat nog steeds. Vanuit het niets zoveel samen zijn, leidt sneller tot spanningen en ergernissen. Zeker als één van de twee al vaker thuis was en nu zijn of haar persoonlijke ruimte moet opgeven aan de ander. Daarbij is het lastig: je moet allebei misschien werken, maar de (kantoor)ruimte en rust die je daarvoor nodig hebt, ontbreken.

Een oplossing kan zijn om de tijd te verdelen. De ene helft van de week zit je man boven, de andere helft jij. Zolang de kinderen naar opvang en school gaan, is er iets meer structuur binnenshuis en kan je je tijd efficiënter indelen. Daarbij is het belangrijk te blijven praten over wat je van de ander verwacht en van jezelf. Probeer dichter bij elkaar te komen en denk vooral in oplossingen in plaats van problemen. Dat scheelt onderlinge ergernis en stress.

Barstjes kunnen makkelijker een breuk worden

Liep jullie relatie al niet helemaal lekker? Door de coronatijd komen de barstjes die al in jullie relatie zaten sneller naar boven. Het vervelende is ook dat je niet altijd even makkelijk ergens anders heen kon afgelopen maanden en je dus veel meer werd geconfronteerd. Voor het ene stel kan dit hét moment zijn om er nog een keer de schouders onder te zetten. Bij anderen leiden die barstjes samen tot een breuk.

Weinig ruimte om tijd voor jezelf te maken

Kon je normaal makkelijk met een vriendin uit eten of eventjes naar de schoonheidsspecialiste, tijdens de lockdown zaten we vooral binnen. De enige plek waar je misschien wat tijd voor jezelf kon nemen, was de achtertuin of je balkon. Doordat je minder tijd kreeg om op te laden, werd het voor veel mensen steeds lastiger om begripvol te blijven. Je bent sneller chagrijnig, lustelozer en een ergernis is zo ontstaan.

Er is minder hulp voor handen van buitenaf

Misschien gingen je kinderen al vooral naar de kinderopvang. In dat geval merk je wellicht niet zoveel meer van de impact die corona heeft en had. Maar als je afhankelijk bent van je ouders, zal je toch moeten afwachten of ze nog kunnen bijspringen. Je wil uiteindelijk ook niet dat ze ergens het virus oplopen (bij school of de sportvereniging) en daar flink ziek van worden. Het kan er dus toe leiden dat je op het moment nog steeds weinig hulp kan krijgen van buitenaf. Als alles op je eigen schouders komt, kan dat best zwaar zijn – voor jezelf én je relatie. Zeker als je allebei in loondienst of voor jezelf werkt. Een kwestie van wennen en schipperen, maar het kan jullie liefde een behoorlijke knauw geven.

Als je relatie de coronaperiode niet overleeft

Het kan onverhoopt zo zijn dat je relatie een flinke klap heeft opgelopen tijdens afgelopen maanden. Meer dan ooit zat je immers op elkaars lip en dat kan voor sommige stellen net te veel zijn geweest. Bepaalde verschillen zijn uiteindelijk onoverkomelijk. Dat was het wellicht zonder corona ook, maar deze periode bracht wel alles in een sneltreinvaart naar boven.

Mocht je je hierin herkennen en op een harmonieuze manier uit elkaar willen gaan, dan kan je op Uitelkaar.nl hulp inschakelen van een mediator. Bovendien krijg je een persoonlijke casemanager toegewezen en krijg je de tijd en ruimte om te scheiden in je eigen tempo. Op die manier doe je, ondanks de verdrietige omstandigheden, het beste voor je kind(eren). Kijk hier voor alle diensten rondom de echtscheiding. Scheiden kan hier al vanaf € 36,00.

Hoe vond jij het om tijdens de afgelopen lockdown zoveel samen te zijn met je man? Merkte je een verschil ten opzichte van daarvoor? En ben je blij dat we nu weer iets meer vrijheid hebben? Of bood het juist perspectief met oog naar de toekomst? We zijn heel benieuwd hoe jullie het vonden en of jouw relatie corona-proof is. Laat je het ons weten in de reacties?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, oneinchpunch – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven