Is De Mol (BE) leuker dan Wie is de mol (NL)?

Na jaren WIDM te hebben gekeken, wezen meerdere mensen me op de Vlaamse (originele) variant: De Mol. Het zou leuker zijn. Hoewel mijn mol-enthousiasme de afgelopen jaren steeds verder afnam, besloot ik het toch nog één kans te geven. Gelukkig, want wat is De Mol inderdaad een fantastisch programma! Al heb ik hiermee meteen mijn conclusie weggegeven, ik ga je hieronder vertellen wat ik er zo fantastisch aan vind. Ben je het niet met me eens (of wel, mag ook natuurlijk) laat me dat dan zeker even weten in de comments! Ik lees graag hoe jullie De Mol vinden ten opzichte van Wie is de mol?!

Wie is de mol? Nederland

WIDM steeds minder leuk

Hoewel ik geen fan ben van het allereerste uur, kijk ik Wie is de mol? toch al sinds seizoen 8 (Mexico). Misschien ben ik daardoor te verwend geraakt: Dennis Weening blijft één van de beste mollen ooit. Ik merk bovendien dat ik de laatste jaren steeds minder enthousiast raak. Waar ik vroeger toch een beetje met heimwee achterbleef als het molseizoen voorbij was en er zelfs voor thuis bleef, haal ik nu mijn schouders op.

Sterker nog, eigenlijk was het afgelopen seizoen van Wie is de mol? voor mij de allerlaatste poging om het vuurtje nog te doen oplaaien. En even leek het te lukken, toen ik nog dacht dat het Tooske, Jeroen of Kees zou zijn. Zelfs Rosario had ik nog verrassend gevonden. Maar Anna… Niks ten nadele van haar persoonlijk hoor, leuk mens, maar ze bracht in geen geval een soortgelijke shock teweeg als die ik voelde toen Jans fanatisme in 2018 opzichtig molgedrag bleek.

Waarom valt WIDM de laatste jaren tegen?

Ik heb me uiteraard afgevraagd waarom ik het toch zo enorm vond tegenvallen, de afgelopen jaren; niet eens omdat ik halverwege mijn punten verloor. Waar ik wel tegenaan liep waren de ontzettend omslachtige opdrachten waar geen touw aan vast te knopen viel. Hints die zo vergezocht zijn dat je denkt: laat die hints er dan helemaal uit, want nu voegt het niets meer toe. Mollen die ofwel zo opzichtig zijn dat je ten onrechte constateert dat het toch allemaal niet zo voor de hand kan liggen (Rob Dekay, Renée Fokker).

De afgelopen zes seizoenen vond ik eigenlijk alleen Jeroen Kijk in de Vegte en Everon Jackson Hooi leuk als mol. Dat zijn dus vier teleurstellingen tegenover slechts één in alle twaalf jaren die voorafgingen aan 2020.

De Mol vs Wie is de mol?

De opzet van De Mol

Gisteravond keek ik voor het eerst een aflevering van De Mol. Ondanks de lyrische reacties van anderen gunde ik me eerder de tijd eigenlijk niet. Zonde, zo bleek, want wat is dit een fantastisch programma. Een volmaakte liefdesbaby van De Verraders, The Big Escape en Wie is de mol? Helaas voor mij kan ik dus alleen het twaalfde seizoen nu volgen, maar wie weet volgen andere seizoenen later nog op een ander kanaal.

Waarom is De Mol zoveel leuker om naar te kijken?

Mijn mening is natuurlijk volledig subjectief en wellicht extra enthousiast door enkele jaren van teleurstelling door de Nederlandse variant van dit spel. Maar ik vind De Mol dus echt veel leuker om naar te kijken. Waarom?

Je gaat terug naar de basis in De Mol. De soms lastige spellen worden heel duidelijk uitgelegd, al dan niet in delen en met behulp van een voiceover en animaties. Je weet als kijker dus precies wat de bedoeling is en kan in fases bedenken wie toch die mol zou kunnen zijn. Daarnaast zijn de spellen zelf geweldig opgezet: met AI, een robothond, de ene keer hilarische en dan weer spannende spellen. En mogelijk geven de onbekende Belgen een andere dimensie aan de show, al kunnen we dat pas echt concluderen na het jubileumseizoen in juni 2024 – waaraan waarschijnlijk onbekende Nederlanders zullen meedoen.

In de Nederlandse variant vind ik het toch misschien iets te opgeklopt allemaal. Hoewel de spellen op zich leuk zijn (als je ze eenmaal begrijpt) en de beelden van de landen waar ze komen fantastisch, is het door de jaren heen toch iets commerciëler geworden. Logisch, gezien de populariteit van het programma, maar in zekere zin dus ook zonde.

De Mol via NPO Start

Ben je ook benieuwd naar De Mol? Je kunt het programma wekelijks terugkijken via NPO Start, elke maandag vanaf 20.00 uur.

Wil je graag terugkrijgen via Play4, zoals Gido hieronder uitlegt:

Was de mol te voorspellen?

Inmiddels heb ik het seizoen afgekeken, de ontknoping was deze week te zien. En ik had het absoluut niet goed. Maar in tegenstelling tot de Nederlandse mol vond ik dat helemaal niet erg. Ik heb geen enkel kanaal gevolgd voor de beste theorieën en liet me lekker verrassen. De laatste drie kandidaten waren stuk voor stuk mogelijke mollen, dus dat maakte het spannend tot de laatste seconde.

Waarom ik nu minder fanatiek was? Dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat De Mol België mijn liefde voor Wie is de mol? weer heeft aangewakkerd. Ik heb werkelijk genoten van elke aflevering, de prachtige beelden van Sicilië en vooral ook de toffe spellen en heerlijke kandidaten. Want ‘mannekes’, wat weten die Vlamingen hoe je een goed programma neerzet!

Kijk jij De Mol? Ben je ook fan? Of vind je Wie is de mol? leuker? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening, laat zeker even in de reacties achter hoe jij erover denkt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Alberto Masnovo – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven