introvert karakter hoe ga je ermee om tips eigenschappen

Dit is waarom je het leven als introvert anders beleeft

Een introvert karakter betekent niet automatisch dat je alleen maar op jezelf wil zijn en het liefst niemand spreekt, maar wel dat je andere behoeften hebt in het leven. Introversie is een karaktereigenschap die gedeeltelijk bepaalt hoe je reageert op situaties. In dit artikel lees je alles wat je moet weten: wat introversie precies is, aan welke kenmerken je een introvert karakter kunt herkennen, in welk opzicht het verschilt van extraverte persoonlijkheden en tips om ermee om te gaan. Bovendien heb ik als bonus een hele leuke TED Talk voor je: één en al herkenning.

Wat is introversie?

Coach Eline Sluys schreef het boek Introversie bestaat niet, waarin ze uitlegt dat het concept ‘introvert’ en ‘extravert’ voornamelijk labels zijn om het gedrag mensen te categoriseren. Toch zit er een daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen verschil in hoe beide types in het leven staan en waar ze hun energie vandaan halen. Een introvert is daarbij meer gericht op zijn innerlijke gevoel en de impact die de wereld op hem heeft in plaats van andersom.

Je merkt dat iemand met en introvert karakter de wereld daarom kan ervaren als een optelsom van heel veel indrukken. Dat kost energie. Om weer te kunnen opladen, is het belangrijk dat je je regelmatig even terugtrekt. Daar herken ik mezelf in. Als mijn agenda te snel volloopt, word ik onrustig. Dan heb ik het gevoel helemaal nergens meer aan toe te komen – in elk geval niet aan opladen. Waar een ander misschien dolgelukkig zou worden van zoveel activiteiten, kost het mij juist energie. En dat is dus een typische introverte karaktereigenschap.

‘Lijkt me juist heerlijk om zoveel te doen te hebben,’ vertrouwt een vriendin me toe wanneer ik klaag over mijn drukke agenda. ‘Lekker dagjes weg, naar de bios… Ik zou het wel weten!’ Mij benauwt het echter. Eerlijk gezegd vreet het idee alleen al energie. Daarom besluit ik iets te doen waar ik normaal zoveel moeite mee heb: ik cancel de hele boel. Er is slechts één verjaardag die het redt en de rest zet ik opzij. Met schuldgevoel, maar vooral opgelucht.

Waar komt een introvert karakter vandaan?

Wat ik nooit wist, is dat of je introvert of extravert bent, voortkomt uit een verschil in behoeften van je hersenen. De oorzaak? Hoe gevoelig je bent voor dopamine en langs welk deel van je hersenen dit hormoon wordt vervoerd (het denkende of het zintuiglijke deel). Via de link vind je een artikel waarin uitgebreid omschreven staat hoe dit zit. De moeite waard als je meer wil weten over de neuropsychologische verschillen tussen een introvert en extravert karakter.

Kort gezegd heeft iemand met overwegend extravert karakter meer behoefte aan situaties waarin meer dopamine wordt opgewekt (nieuwe ervaringen, sociaal contact) en als introvert juist aan situaties waarin je de toevoer aan dopamine beperkt.

Kenmerken van een introvert karakter

kenmerken introverte persoonlijkheid

Benieuwd welke introverte karaktereigenschappen jij bezit?

Met behulp van de lijst hiernaast kan je kijken waarin je jezelf herkent.

De kans is groot dat je een beetje van het introverte en extraverte hebt. Misschien ben je bepaalde dagen juist graag op jezelf, maar voer je de keer erop het hoogste woord wanneer je met goede vriendinnen bent. En wie weet ben je inderdaad op je werk geen haantje de voorste, terwijl je verder juist wel een goede prater bent.

De kenmerken die bij je passen, kunnen ook liggen aan het type introvert dat je bent.

  • Sociaal
  • Denkend
  • Angstig
  • Terughoudend

En herken je je eigenlijk bijna nergens in? Dan is de kans groot dat je behoorlijk extravert in het leven staat: je houdt van ondernemen, bent impulsiever, spontaan, een sociaal mens en vindt het juist heerlijk als er van alles in je leven gebeurt. Om op te laden ga je juist liever naar buiten en op pad; van te veel thuiszitten word je niet bepaald gelukkiger.

In welk opzicht verschil je als introvert van een extraverte persoonlijkheid?

De wetenschap over introverte en extraverte mensen

De eerste die de labels introvert en extravert gebruikte was psycholoog Carl Gustav Jung. Daarop beweerde de Duitse psycholoog Siegmund Freud in zijn theorie over libido dat een introvert tevens andere behoefte heeft aan intimiteit dan een extravert. De introvert denkt meer, de extravert voelt – ook tijdens de seks.

Inmiddels worden beide termen gebruikt als één van de vijf belangrijkste theorieën in de persoonlijkheidspsychologie. Anders gezegd: er zijn vijf verschillende manieren om mensen in te delen op basis van hun persoonlijkheidstrekken. Introversie-extraversie is er één van. Maar wat is nu precies het verschil?

De belangrijkste verschillen tussen introvert en extravert

  • Als gezegd heeft het verschil tussen introvert en extravert een neurologische oorsprong: haal je prikkels van buitenaf (extravert) of juist van binnenuit (introvert).
  • Bij een introvert is de doorbloeding van bepaalde hersengebieden die gericht zijn op probleemoplossing en planning sterker, bij extraverte mensen juist daar waar de prikkelverwerking plaatsvindt.
  • Extraverte karakters treden sneller op de voorgrond, maar vervallen ook vlugger in crimineel gedrag en zoeken sneller naar extreme en impulsieve manieren om aan hun prikkelbehoefte te voldoen.
  • Je vindt introverten vaker in de academische wereld en meer beschouwende beroepen. Ze nemen langer de tijd om een beslissing te nemen en overwegen daarbij de voors en tegens.
  • In hun communicatie is een extravert direct en snel, terwijl de introvert daar iets langer voor nodig heeft en graag eerst alles voor zichzelf overweegt.

Je kan een psychoanalyse ondergaan om zeker te weten tot welke van de twee je het meest behoort (hoewel je nooit volledig één van beide types bent). Toch zijn de meeste mensen ambivert: zowel introvert in sommige situaties als extravert op andere momenten.

Zo laad je weer op als introvert

  1. Geef toe aan je behoeften aan rust en zeg vaker nee tegen anderen. Hoe lastig dat misschien ook is, maar je kunt pas optimaal functioneren als je daar de energie voor hebt.
  2. Ontdek waar jij je goed bij voelt en doe dit vaker om echt gelukkig te worden.
  3. Meet je niet met anderen. Jij bent hen niet en zij jou niet.
  4. Door een goed gesprek met die ene vriendin waarbij jullie de diepte in gaan.
  5. Zorg voor een plek in huis waar alles rust uitademt. Geen troep of lijstjes met ideeën die rondslingeren, maar echt prikkelvrij!
  6. Leg je telefoon weg en doe iets waarvan je oplaadt: lees een goed boek of besteed tijd aan een creatieve hobby.
  7. Ga op tijd naar bed en houd je slaapomgeving schermvrij.

Boeken over introversie

Onderstaande boeken kunnen prettig zijn om te lezen. De herkenbaarheid en praktische tips helpen je om hier beter mee om te gaan in het dagelijks leven.

Hoe erg is het dat een introvert karakter anders is?

We leven in een extraverte wereld

Extravert lijkt de norm. Dat is geen maatschappelijke aanklacht, maar een algemene constatering. Je wordt geacht enthousiast te komen opdraven bij feestjes, lekker te netwerken, ‘sociaal’ te gebruiken als omschrijving op je datingprofiel en dol te zijn op smalltalk. En dat terwijl je als introvert andere behoeften hebt.

Geef je hardop aan dat je daar eigenlijk helemaal niet dol op bent, val je snel onder de noemer ‘vreemd’. Want waarom zou je níet dolgelukkig worden van vijf uitstapjes in zeven dagen tijd en regelmatig afspreken met vrienden en vriendinnen? Of van ‘lekker’ netwerken onder het genot van een hapje en drankje?

Erg? Nee, maar soms wel onhandig

Hoewel het absoluut niet erg is als jij de behoefte niet hebt om je agenda vol te proppen met allerlei afspraken, is het belangrijk te beseffen dat de wereld je daar niet altijd in zal begrijpen. Sommigen vinden het wellicht vreemd als je soms nee zegt. Of als je geen adrenalinekick nastreeft in je leven en genoegen neemt met je comfortzone.

Het kan weleens onhandig zijn, zeker als je je omringt met extraverte(re) mensen. Die herkennen jouw behoeften niet of een stuk minder en zullen dat soms misschien raar vinden. Dat geeft helemaal niets. Jij begrijpt op jouw beurt misschien ook niet waarom zij de behoefte voelen om wekelijks een parachutesprong te maken 😉 Het belangrijkste is dat jij je eigen behoeften leert doorgronden en op de rem trapt wanneer dat nodig is.

Let op! Introversie is geen verlegenheid

Een groot vooroordeel dat bestaat over introverte mensen, is dat ze verlegen zijn. Maar hoewel verlegenheid zeker kan voortkomen uit introversie, is het absoluut geen synoniem.

Iemand met een introvert karakter heeft weliswaar behoefte aan minder prikkels en staat niet altijd te springen om sociale aangelegenheden. Het verschil met verlegenheid is dat dit een neurologisch aspect van je karakter is. Anders gezegd: aan verlegenheid kun je iets doen, introversie verdwijnt niet. Je bent ‘gewoon’ zo. En hoe sneller je dit beseft, hoe beter je erop kunt inspelen. Het helpt je om je rustiger en gelukkiger te voelen.

Een tijdje geleden sprak ik met mijn zusje over een weekendje weg. Gewoon in mijn eentje naar één van de Waddeneilanden bijvoorbeeld. Lekker relaxen, uitwaaien aan het strand en ’s avonds bijkomen met een kop thee en goed boek. Dat lijkt me oprecht zo fijn. Ze keek me aan en schudde lachend haar hoofd. Waar het voor mij soms een klein walhalla lijkt, klinkt zo’n weekend zonder gezelschap voor haar bijna als een verschrikking. Wat dat betreft verschillen we echt enorm, maar dat maakt het juist leuk. Zeker als je het gevoel kan loslaten dat je ergens aan moet voldoen.

Tips voor introverte mensen

Accepteer dat je als introvert andere behoeften hebt dan ‘de rest’

Alles start met accepteren. Probeer niet te vechten tegen het idee dat je afwijkt van de rest. Wat maakt het uit dat je niet hyper wordt van het idee een weekend door te brengen met relatief onbekende vrouwen onder het mom van vrijgezellenweekend? Of dat je het liefst verjaardagen skipt. Je hoeft je niet voor te doen als iemand die wel heel ad rem en spontaan is, als je je zo niet voelt. De wereld kan best wat meer introverte mensen gebruiken. Denk aan Ghandi, Einstein, Rosa Parks en Chopin. Niet de minsten uit de wereldgeschiedenis!

Overigens is de kans groot dat wanneer jij ervoor uitkomt dat je doodop raakt van al die uitstapjes en verjaardagen, een ander dat ook doet. Dus: doorbreek het taboe!

Schrijf voor jezelf op waar jij gelukkig van wordt en doe dat vaker

Voor mij was het boek Brain Balance wat dit betreft echt een eye-opener. Een van de opdrachten was om dagelijks een uur te besteden aan iets waar je gelukkig van wordt. Een heel uur. Hoe dan? Ergens tussen de kinderen, mijn twee bedrijven en sociale leven door? Maar wat bracht het ook een inzicht. Ik deed dat namelijk eigenlijk nooit meer. En dat terwijl ik dat juist heel hard nodig heb als introvert. Even tijd voor mezelf, opladen zonder schermen.

Meer weten over dit boek? Lees hier de review van het boek Brain Balance (Charlotte Labee).

Onderzoek eens of mediteren bij je past

Omdat mijn gedachten alle kanten op vliegen wanneer ik even een minuut of vijf mijn ogen sluit, luister ik soms geleide meditaties. Heerlijk rustgevend. Zeker wanneer ik verder een drukke dag heb, is dat voor mij een moment om weer op te laden. En omdat iemand anders je instrueert wat je moet doen, is het gemakkelijker mijn aandacht erbij te houden.

Probeer drukte en rust af te wisselen met elkaar

Klinkt als een open deur, maar het is wel belangrijk als je een introvert karakter hebt. Als je komende week naar dat ene sociale evenement gaat, kan het schelen als je daarna even tijd voor jezelf neemt. Ontprikkelen dus. Voel je ook niet schuldig als die ene vriendin zegt dat je haar al weken niet gezien hebt: je geeft wat je kunt. En soms gaat het gewoon even niet.

Spreek af met andere introverte mensen

Niet om een clubje op te richten of je alleen te omringen met gelijkgestemden, maar puur omdat het soms ontzettend fijn is af te spreken met iemand die je begrijpt. Mensen met wie je kan zwijgen. Of tegen wie je eerlijk kan zeggen dat je emmer soms overloopt. Dat kan ook energie geven.

Start een hobby die je in je eentje kan uitvoeren en waar je rustig van wordt

Begin een blog 😉

Ga af en toe lekker wandelen of fietsen. Alleen.

De natuur kan je enorm goed doen. Het is niet voor niets dat introverte mensen dol zijn op een boswandeling of langs het strand gaan lopen. Adem diep in en uit, luister naar de geluiden uit de natuur en geniet ervan dat je gehoor hebt gegeven aan je eigen behoeften.

Bonus! TED Talk over introversie

Wist jij dat je als introvert daadwerkelijk anders bent in je karakter? Dat jouw behoefte aan rust helpt om weer op te laden? En in hoeveel van de bovenstaande kenmerken herken jij jezelf? Het leven met een introvert karakter in een extraverte lijkt soms weleens vermoeiend. Daarom is het extra belangrijk af en toe stil te staan bij de dingen waar jij echt van oplaadt. Meet je niet aan anderen, maar probeer een manier te vinden die bij jou en je behoeften past.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©2shrimpS – Shutterstock

4 gedachten over “Dit is waarom je het leven als introvert anders beleeft”

  1. Pingback: Nee is ook een antwoord! (Maar hoe dan?) -

  2. Pingback: Waarom je een stiltewandeling moet maken -

  3. Pingback: De belangrijkste lessen die ik leerde van alleen reizen -

  4. Pingback: Als introvert opladen na een drukke week -

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *