Introvert heeft andere behoeften in het leven

Ik heb een introvert karakter. Dat betekent niet automatisch dat je alleen maar op jezelf wil zijn en het liefst niemand spreekt, maar wel dat je andere behoeften hebt in het leven. Introversie is een karaktereigenschap die gedeeltelijk bepaalt hoe je reageert op situaties. In dit artikel lees je alles wat je moet weten: wat introversie precies is, aan welke kenmerken je een introvert karakter kunt herkennen, in welk opzicht het verschilt van extraverte persoonlijkheden en tips om ermee om te gaan. Bovendien heb ik als bonus een hele leuke TED Talk voor je: één en al herkenning.

Wat is introversie?

Coach Eline Sluys schreef het boek Introversie bestaat niet, waarin ze uitlegt dat het concept ‘introvert’ en ‘extravert’ voornamelijk labels zijn om het gedrag mensen te categoriseren. Toch zit er een daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen verschil in hoe beide types in het leven staan en waar ze hun energie vandaan halen. Een introvert is daarbij meer gericht op zijn innerlijke gevoel en de impact die de wereld op hem heeft in plaats van andersom.

Je merkt dat iemand met en introvert karakter de wereld daarom kan ervaren als heel veel indrukken. Dat kost energie en daarom zal zo iemand zich sneller terugtrekken om weer te kunnen opladen. Daar herken ik me wel in. Als mijn agenda te snel volloopt, word ik onrustig. Dan heb ik het gevoel helemaal nergens meer aan toe te komen – in elk geval niet aan opladen. Waar een ander misschien dolgelukkig zou worden van zoveel activiteiten, kost het mij juist energie. En dat is dus een typische introverte karaktereigenschap.

‘Lijkt me juist heerlijk om zoveel te doen te hebben,’ vertrouwt een vriendin me toe wanneer ik klaag over mijn drukke agenda. ‘Lekker dagjes weg, naar de bios… Ik zou het wel weten!’ Mij benauwt het echter. Eerlijk gezegd vreet het idee alleen al energie. Daarom besluit ik iets te doen waar ik normaal zoveel moeite mee heb: ik cancel de hele boel. Er is slechts één verjaardag die het redt en de rest zet ik opzij. Met schuldgevoel, maar ook opgelucht.

Waar komt een introvert karakter vandaan?

Wat ik nooit wist, is dat of je introvert of extravert bent, voortkomt uit een verschil in behoeften van je hersenen. De oorzaak? Hoe gevoelig je bent voor dopamine en langs welk deel van je hersenen deze wordt vervoerd (het denkende of zintuiglijke deel). In dit artikel wordt uitgebreid vertelt hoe het zit. De moeite waard als je meer wil weten over de neuropsychologische verschillen tussen introvert en extravert.

Kort gezegd heeft iemand met overwegend extravert karakter meer behoefte aan situaties waarin meer dopamine wordt opgewekt (nieuwe ervaringen, sociaal contact) en als introvert juist aan situaties waarin je de toevoer aan dopamine beperkt.

Kenmerken van een introvert karakter

kenmerken introverte persoonlijkheid

Benieuwd welke introverte karaktereigenschappen jij bezit?

Met behulp van de lijst hiernaast kan je kijken waarin je jezelf herkent.

De kans is groot dat je een beetje van het introverte en extraverte hebt. Misschien ben je bepaalde dagen juist graag op jezelf, maar voer je de keer erop het hoogste woord wanneer je met goede vriendinnen bent. En wie weet ben je inderdaad op je werk geen haantje de voorste, terwijl je verder juist wel een goede prater bent.

De kenmerken die bij je passen, kunnen ook liggen aan het type introvert dat je bent.

 • Sociaal
 • Denkend
 • Angstig
 • Terughoudend

En herken je je eigenlijk bijna nergens in? Dan is de kans groot dat je behoorlijk extravert in het leven staat: je houdt van ondernemen, bent impulsiever, spontaan, een sociaal mens en vindt het juist heerlijk als er van alles in je leven gebeurt. Om op te laden ga je juist liever naar buiten en op pad; van te veel thuiszitten word je niet bepaald gelukkiger.

In welk opzicht verschil je als introvert van een extraverte persoonlijkheid?

De wetenschap over introverte en extraverte mensen

De eerste die de labels introvert en extravert gebruikte was psycholoog Carl Gustav Jung. Daarop beweerde de Duitse psycholoog Siegmund Freud in zijn theorie over libido dat een introvert andere behoefte heeft aan intimiteit dan een extravert. De introvert denkt meer, de extravert voelt – ook tijdens de seks. Inmiddels worden beide termen gebruikt als één van de vijf belangrijkste theorieën in de persoonlijkheidspsychologie. Oftewel: er zijn vijf verschillende manieren om mensen in te delen op basis van hun persoonlijkheidstrekken. Introversie-extraversie is er één van. Maar wat is nu precies het verschil?

Je kan hiervoor zelfs een psychoanalyse ondergaan om zeker te weten tot welke van de twee je het meest behoort (hoewel je nooit volledig één van beide types bent). Toch zijn de meeste mensen ambivert: zowel introvert in sommige situaties als extravert op andere momenten.

De belangrijkste verschillen tussen introvert en extravert

 • Als gezegd heeft het verschil tussen introvert en extravert een neurologische oorsprong: haal je prikkels van buitenaf (extravert) of juist van binnenuit (introvert).
 • Bij een introvert is de doorbloeding van bepaalde hersengebieden die gericht zijn op probleemoplossing en planning sterker, bij extraverte mensen juist daar waar de prikkelverwerking plaatsvindt.
 • Extraverte karakters treden sneller op de voorgrond, maar vervallen ook vlugger in crimineel gedrag en zoeken sneller naar extreme en impulsieve manieren om aan hun prikkelbehoefte te voldoen.
 • Je vindt introverten vaker in de academische wereld en meer beschouwende beroepen. Ze nemen langer de tijd om een beslissing te nemen en overwegen daarbij de voors en tegens.
 • In hun communicatie is een extravert direct en snel, terwijl de introvert daar iets langer voor nodig heeft en graag eerst alles voor zichzelf overweegt.

Zo laad je weer op als introvert

 1. Geef toe aan je behoeften aan rust en zeg vaker nee tegen anderen. Hoe lastig dat misschien ook is, maar je kunt pas optimaal functioneren als je daar de energie voor hebt.
 2. Ontdek waar jij je goed bij voelt en doe dit vaker om echt gelukkig te worden.
 3. Meet je niet met anderen. Jij bent hen niet en zij jou niet.
 4. Door een goed gesprek met die ene vriendin waarbij jullie echt goed de diepte in gaan.
 5. Zorg voor een plek in huis waar alles rust uitademt. Geen troep of lijstjes met ideeën die rondslingeren, maar echt zen!

Is het erg dat introverte eigenschappen soms ‘anders’ zijn?

Besef dat een introvert karakter iets anders is dan verlegen zijn

Met stip het grootste vooroordeel dat er bestaat over introverte mensen! Hoewel verlegenheid kan voortkomen uit introversie, is het geen synoniem. Ja, het klopt dat een introvert karakter behoefte heeft aan minder prikkels en daardoor niet altijd staat te springen om een sociale aangelegenheid. Maar verlegen zijn is daadwerkelijk anders: daar kan je iets aan doen.

Als introvert ben je ‘gewoon zo’. En hoe sneller je dat beseft, hoe beter je hierop kunt inspelen en des te gelukkiger je wordt!

We leven in een extraverte wereld

Extravert lijkt de norm. Dat is geen maatschappelijke aanklacht verder of een vorm van klagen, maar meer benoemen zoals het is. Je wordt geacht enthousiast te komen opdraven bij feestjes, te netwerken, ‘sociaal’ te gebruiken als omschrijving op je datingprofiel en dol te zijn op smalltalk. En dat terwijl je als introvert gewoon andere behoeften hebt.

Geef je hardop aan dat je daar eigenlijk helemaal niet gek op bent, val je snel onder de noemer ‘vreemd’. Waarom zou je niet dolgelukkig worden van vijf uitstapjes in zeven dagen tijd? Allerlei afspraken met vrienden of vriendinnen? Of ‘lekker’ netwerken onder het genot van een hapje en drankje.

Het is goed te beseffen dat anderen het misschien vreemd vinden als jij af en toe nee zegt, als jij ergens geen behoefte aan hebt. Zeker als je vooral omgaat met extravertere mensen, herkennen ze dat veel minder. Maar daar is niks mis mee, zolang jij jezelf maar snapt. En dat jij op de rem trapt wanneer je dat nodig vindt.

Met mijn zusje sprak ik laatst over een weekendje weg. Gewoon in mijn eentje naar één van de Waddeneilanden bijvoorbeeld. Lekker relaxen, uitwaaien aan het strand en ’s avonds bijkomen met een kop thee en goed boek. Dat lijkt me zo fijn. Ze keek me aan en schudde lachend haar hoofd. Waar het voor mij soms een klein walhalla lijkt, klinkt zo’n weekend voor haar als het tegenovergestelde. Wat dat betreft verschillen we echt enorm, maar dat maakt het juist leuk. Zeker als je dat kan loslaten.

Tips voor introverte mensen

Accepteer dat je als introvert andere behoeften hebt dan ‘de rest’

Alles start met accepteren. Probeer niet te vechten tegen het idee dat je afwijkt van de rest. Wat maakt het uit dat je niet hyper wordt van het idee een weekend door te brengen met relatief onbekende vrouwen onder het mom van vrijgezellenweekend? Of dat je het liefst verjaardagen skipt. Je hoeft je niet voor te doen als iemand die wel heel ad rem en spontaan is, als je je zo niet voelt. De wereld kan best wat meer introverte mensen gebruiken. Denk aan Ghandi, Einstein, Rosa Parks en Chopin. Niet de minsten uit de wereldgeschiedenis!

Overigens is de kans groot dat wanneer jij ervoor uitkomt dat je doodop raakt van al die uitstapjes en verjaardagen, een ander dat ook doet. Dus: doorbreek het taboe!

Schrijf voor jezelf op waar jij gelukkig van wordt en doe dat vaker

Voor mij kwam het boek Brain Balance wat dit betreft echt als een geschenk uit de hemel. Een van de opdrachten was om dagelijks een uur te besteden aan iets waar je gelukkig van wordt. Een heel uur. Hoe dan? Ergens tussen de kinderen, mijn twee bedrijven en sociale leven door? Maar wat was het een opluchting om zonder schuldgevoel neer te ploffen met een goed boek.

Onderzoek eens of mediteren bij je past

Omdat mijn gedachten alle kanten op vliegen wanneer ik even een minuut of vijf mijn ogen sluit, luister ik soms geleide meditaties. Heerlijk rustgevend. Zeker wanneer ik verder een drukke dag heb, is dat voor mij een moment om weer op te laden. En omdat iemand anders van alles vertelt, is het gemakkelijker mijn aandacht erbij te houden.

Probeer drukte en rust af te wisselen met elkaar

Klinkt als een open deur, maar het is wel belangrijk als je een introvert karakter hebt. Als je komende week naar dat ene sociale evenement gaat, kan het schelen als je daarna even tijd voor jezelf neemt. Ontprikkelen dus. Voel je ook niet schuldig als die ene vriendin zegt dat je haar al weken niet gezien hebt: je geeft wat je kunt. En soms gaat het gewoon even niet.

Spreek af met andere introverte mensen

Niet om een clubje op te richten of je alleen te omringen met gelijkgestemden, maar puur omdat het soms ontzettend fijn is af te spreken met iemand die je begrijpt. Mensen met wie je kan zwijgen. Of tegen wie je eerlijk kan zeggen dat je emmer soms overloopt. Dat kan ook energie geven.

Start een hobby die je in je eentje kan uitvoeren en waar je rustig van wordt

Begin een blog 😉

Ga af en toe lekker wandelen of fietsen. Alleen.

De natuur kan je enorm goed doen. Het is niet voor niets dat introverte mensen dol zijn op een boswandeling of langs het strand gaan lopen. Adem diep in en uit, luister naar de geluiden uit de natuur en geniet ervan dat je gehoor hebt gegeven aan je eigen behoeften.

Bonus! TED Talk over introversie

Wist jij dat je als introvert daadwerkelijk anders bent in je karakter? Dat jouw behoefte aan rust helpt om weer op te laden? En in hoeveel van de bovenstaande kenmerken herken jij jezelf? Het leven met een introvert karakter in een extraverte lijkt soms weleens vermoeiend. Daarom is het extra belangrijk af en toe stil te staan bij de dingen waar jij echt van oplaadt. Meet je niet aan anderen, maar probeer een manier te vinden die bij jou en je behoeften past.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven