Intex zwembad in je achtertuin? Dit heb je nodig

Sinds kort hebben we een zwembad van formaat in de achtertuin. Zo’n waterverslindend bakbeest waarvan ik voorheen beweerde dat hij er bij ons niet in zou komen. En toch staat hij er nu. Waarom? Wat is het grote voordeel van zo’n enorm ding en hoe zorg je er eigenlijk voor dat je het water niet om de haverklap moet vervangen?

Verderop vind je de laatste update van ons Intex bad. Na verloop van tijd vielen de voordelen weg tegen de nadelen voor ons.

Waarom een groot zwembad in de achtertuin

Laten we maar met de belangrijkste vraag beginnen. Waarom zo’n groot bad? Wat is er mis met een opblaasvariant en hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid en de waterverspilling?

In eerste instantie vond ik het een lastige keus om over te stappen op een groter bad. Per slot van rekening vind ik het belangrijk om rekening te houden met het milieu en in zo’n enorm ding gaat behoorlijk wat water: 1.662 liter om precies te zijn. Uitgaand van een gemiddeld waterverbruik per douchebeurt van 70 liter zouden we hier in huis zo’n vijf dagen niet moeten douchen om dat te compenseren.

Toch leek dit me een betere optie dan een opblaasbad. Waarom?

  • Opblaasbaden zijn van plastic gemaakt en vaak kwetsbaar: er komen gemakkelijk gaten in en omdat ze relatief weinig kosten, vervangen we ze sneller.
  • Wanneer je een opblaasbad vult, laat je het water maximaal twee dagen staan. Per saldo verbruik je zo tijdens een zomer gemiddeld veel meer dan die 1.662 liter die in ons bad gaat, omdat we het hier beter onderhouden.

Is een Intex zwembad met frame dan beter voor het milieu?

Eerlijk gezegd geloof ik dat ook niet helemaal. Per slot van rekening gooien we hier af en toe een chloortabletje in het water, reinigen we hem met een filter (hogere energiekosten) en kan het water niet meer worden hergebruikt als we het straks moeten lozen. Althans, niet in de tuin.

Wat heb je nodig voor het onderhoud van een Intex zwembad (met frame)?

Ruimte in je tuin

Vergis je niet, zo’n zwembad neemt behoorlijk wat ruimte in beslag in de achtertuin. Dus meet eerst voor je er eentje aanschaft, zodat je straks niet meer dan de helft van je terras kwijt bent. Een bad van twee bij anderhalf is ook al best flink en leuk genoeg voor de kinderen om te kunnen genieten. Wanneer je het bad opzet, is het bovendien belangrijk dat het metalen frame stevig kan staan op de ondergrond.

Tip! Houd ook ruimte voor een parasol naast het bad. Zeker wanneer kinderen op het heetst van de dag willen afkoelen, is het fijn wanneer ze veilig in de schaduw kunnen spelen. Zorg ook voor een kan limonade of water in de buurt, zodat ze voldoende blijven drinken.

Een pomp en meerdere filters

Om je water te filteren en schoon te houden, is een pomp onmisbaar. Onder andere zonnebrandcrème is fijn om uit je water te halen. Hierbij koop je het liefst ook meteen meerdere filters, zodat je die kunt vervangen wanneer ze daaraan toe zijn. Om de twee weken raden ze aan; in de praktijk ga je meestal niet dagelijks in het bad en gaan ze vaak wel iets langer mee.

Chloortabletten en PH strips

Trek je witte overjas aan en zet je veiligheidsbril op. Met de strips in handen voel je je namelijk net een heuse professor! Waarom zijn die PH strips eigenlijk nodig? Om je zwembad goed schoon te kunnen houden en te ontdoen van bacteriën heb je zowel chloortabletten nodig als een PH-waarde tussen 7,2 en 7,8 – en dat meet je dus met die strips. Pas bij die waarden doet het chloor goed zijn werk en ben je verzekerd van een schoon bad. Heb je een te hoge of juist te lage waarde in je water? Dan kan je dit op niveau brengen met een apart middeltje.

Afdekzeil dat goed aansluit

Je wil niet dat je zorgvuldig op peil gehouden water wordt verstoord door een regenbui of dat je continu allerhande blaadjes, insecten en takken uit je bad moet vissen. Om die reden sluit je het bad aan het eind van de dag af met een goed afdekzeil, het liefst van hetzelfde merk als je bad zodat het echt past.

Schepnetje

Overdag kan er toch plots een vlieg, bij of blaadje in je water landen. Om te voorkomen dat de insecten verdrinken of je van alles met de hand naar buiten moet scheppen, is zo’n netje heel erg handig. Let er wel op dat je hem dan alleen gebruikt voor je zwembad en niet aansluitend ook voor de goudvissen 😉 aangezien die niet zo goed tegen chloor kunnen.

Waterstofzuiger

Of je de kinderen nu vooraf in een apart badje laat staan of ze afspoelt – zand voorkom je bijna niet. En aangezien ze nogal eens in en uit het bad springen, ontstaat op de bodem van je bad langzaam een viezige, troebele laag waardoor je bad er al snel smerig uitziet. Een waterstofzuiger is dan dé oplossing: hij werkt op waterdruk en zuigt vacuüm waardoor zand en algen snel uit je zwembad verdwijnen. Zo blijft het in elk geval lekker fris! Ook handig voor wanneer er een laagje regenwater op je afdekzeil ligt trouwens.

Dompelpomp

Aan het eind van de rit zal je het water moeten afvoeren. Dat doe je het makkelijkst met een dompelpomp.

Hoeveel werkt kost je zwembad in de praktijk?

Als je alle bovenstaande punten ziet staan, komt het misschien best over als een flinke klus. In de praktijk valt het echter wel mee. Je controleert een paar keer per week (als je regelmatig zwemt) hoe het ervoor staat met de PH-waarde en zet na elke zwembeurt je filter aan, stofzuigt af en toe de bodem en vist wat losse blaadjes eruit. Maar per saldo is dat aanzienlijk minder werk dan het bad weer leeg kieperen in je achtertuin en opnieuw moeten vullen na een paar dagen.

Is zo’n bad niet koud in de zomer?

Eigenlijk was ik best een beetje bang dat het bad ’s zomers te koud zou zijn. Om 1.662 liter te moeten verwarmen met een simpel waterkokertje leek me ook geen praktisch uitvoerbare taak 😉 En steeds met emmers zeulen evenmin. Gelukkig bleek het allemaal wel mee te vallen. Wanneer de zon er namelijk een paar uurtjes op staat, kan je prima zwemmen in het water. Het is qua temperatuur dan vergelijkbaar met een (betaald) buitenbad en dus perfect om in af te koelen.

Wil je toch graag warm water? Dan kan je een waterverwarmer kopen voor je zwembad.

Wat doe je na afloop met het zwemwater?

Waar je een kleiner, plastic bad nog weleens omkiept in de tuin en zo het water kan hergebruiken voor de planten, geldt dat zeker niet voor chloorwater. Dit mag je alleen laten afstromen via het toilet/de douche. In het riool is soms ook een optie, maar alleen wanneer je gemeente geen gescheiden rioolsysteem heeft en jouw chloorwater niet wordt afgevoerd richting de dichtstbijzijnde sloot of rivier.

Echt hergebruiken kan je het water niet. Per slot van rekening is het niet geschikt om nog mee schoon te maken, vanwege het chloor dat erin zit en de mogelijke reactie op andere schoonmaakmiddelen. Wel zou je het, theoretisch gezien, in delen kunnen gebruiken om je toilet mee door te spoelen bijvoorbeeld. Maar even eerlijk; voor je die 1.662 liter hebt weggewerkt is het bijna weer opnieuw zomer…

Update 2023: ons Intex-bad viel in de praktijk toch best tegen

Zo enthousiast als ik de eerste dagen was, dobberend in ons nieuwe grote bad, zo sloeg de twijfel al snel toe na wat fikse regenbuien. Omdat we voor ons type zwembad geen passend zeil konden vinden, hadden we een iets grotere gehaald – verkocht onder de noemer one size fits all. Dat resulteerde, na een Hollandse zomer met veel regen, in een verzakt zeil met een kuil regenwater waar de muggenlarven al in groeiden. Je krijgt het water er vervolgens bijna niet uit (loodzwaar natuurlijk), met als gevolg dat er een halve aankomende muggenpopulatie in het zwembad gleed. Zo konden we dus al snel weer de hele boel verversen.

Het begon, mede daardoor. een beetje te wringen. Ik probeer op bepaalde zaken te letten (alleen biologisch vlees/kaas/eieren, gras in de tuin in plaats van tegels, zuiniger met energie en gas) en dan zet ik wel zo’n waterverslindend bakbeest in de tuin. Dat klopte eigenlijk niet. Zeker omdat je het water verder niet kunt hergebruiken. Tel daarbij op dat ik vooraf niet goed gemeten had en ons halve terras wegviel, en het tweede jaar zette ik hem niet eens meer op. De nadelen namen de overhand en de weerzin groeide.

Inmiddels is ons bad dan ook weg. Dan maar een ouderwetse teil of klein badje voor onze jongste; dan gaan we met de middelste twee wel naar een echt buitenzwembad. Hoef je niets voor op te zetten, geen eeuwen te wachten tot hij eindelijk vol zit, per saldo beter voor het milieu en we hebben onze tuin weer terug. Werkelijk nog geen seconde spijt van gehad! Wil ik zelf afkoelen? Dan plant ik mijn voeten wel in een bak met ijsklontjes, al hebben we deze zomer nog niet zoveel momenten gehad waarop dat nodig was…

Wat voor bad hebben jullie in de achtertuin staan? Ben je er blij mee of overweeg je een ander soort zwembad?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven