Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Intakegesprek met de verloskundige: wat houdt het in?

Als je net in verwachting bent, komt er ongelooflijk veel op je af. Gelukkig is daar de verloskundige: de vrouw die je door de negen maanden zwangerschap loodst. Net voor of na je termijnecho zal je elkaar voor het eerst ontmoeten tijdens de intake bij een verloskundige(npraktijk) bij jou in de buurt. Maar wat kan je dan precies verwachten? In dit artikel lees je wat er gebeurt en waar je rekening mee kunt houden.

Wanneer vindt het intakegesprek met je verloskundige plaats?

In Nederland is het gebruikelijk dat je belt met een week of zes (of als je na dat moment een positieve zwangerschapstest hebt). De allereerste (intake)afspraak vindt vervolgens plaats tussen week 8-10. Rond die periode mag je vaak ook op bezoek voor een termijnecho waarbij de verloskundige kijkt hoe ver je precies bent.

Je kunt zelf contact opnemen met de verloskundige en hoeft hiervoor niet eerst langs de huisarts. Wel is het verstandig hem (of haar) over je zwangerschap in te lichten, zodat hij er dan rekening mee kan houden wanneer hij medicijnen voorschrijft.

Wat gebeurt er tijdens het intakegesprek?

Het eerste gesprek met je verloskundige is vooral verkennend. De intake duurt daarom ook langer dan een normale afspraak. Er worden een aantal dingen gemeten (gewicht, bloeddruk, bloedwaarden) omdat er een vast beginpunt nodig is. Daarnaast nemen jullie belangrijke zaken door die het verloop van de zwangerschap en/of jullie gezondheid zouden kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan ziekten die in de familie voorkomen of misschien een eerdere zwangerschap.

Bloeddruk meten

Een ander belangrijk onderdeel van de fysieke controle, omdat de verloskundige op deze manier een goed beeld krijgt van jouw gemiddelde en dus ook wanneer er vreemde uitschieters zouden plaatsvinden.

Bloedwaarden

In sommige verloskundigenpraktijken prikken ze zelf, in andere gevallen moet je naar een prikpoli. Hierbij controleren ze op:

  • Bloedgroep
  • Glucosegehalte
  • Hepatitis B
  • HIV
  • IJzergehalte
  • Rhesus C/D en andere anti-stoffen tegen rode bloedcellen
  • Syfilis

Wanneer anti-stoffen in je bloed gevonden worden, moet je regelmatig op vervolgcontrole om te kijken hoe dit zich ontwikkelt in de loop van de zwangerschap.

Je bespreekt de echo

Als je de echo hebt gehad, zal je de resultaten ook nog even bespreken.

Hoe bereid je jezelf voor op het intakegesprek bij de verloskundige?

Bereid je samen voor: wat willen jullie allemaal weten?

Bereid vooraf (eventueel met je partner samen) een aantal vragen voor. Wat wil je absoluut weten? De kans is namelijk groot dat je tijdens het gesprek even geen idee meer hebt wat je ook alweer wilde weten, zoveel kan het je duizelen van de informatie die je nu krijgt. Schrijf daarom eventueel de belangrijkste vragen op een briefje.

Zitten er erfelijke ziekten en aandoeningen of hartkwalen in de familie?

Spreek met je partner (of in elk geval met de biologische vader) door of in zijn of jouw familie erfelijke ziektes voorkomen, tweelingen en genetische afwijkingen. Dit is belangrijk, omdat ze hier de toekomstige controles op kunnen afstemmen en tijdens de echo extra goed weten waarop ze moeten letten.

Je uitgerekende datum berekenen

Aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie kan je verloskundige de uitgerekende datum berekenen. Verder kan het handig zijn de datum van je positieve test te vermelden. De precieze datum zal overigens worden vastgesteld aan de hand van de echo.

Administratieve gegevens

Vergeet belangrijke gegevens niet, zoals je paspoort en pasje van de ziektekostenverzekering. Vaak vind je op de website van jullie verloskundigenpraktijk een lijst van wat ze willen weten en anders kun je het natuurlijk ook gelijk vragen aan de telefoniste, tijdens het maken van de afspraak.

Wat moet je doen als de verloskundige niet bevalt?

Het blijft mensenwerk en soms klikt het onderling niet. Wat de reden ook is – het is belangrijk dat je de verloskundige voldoende vertrouwt. Per slot van rekening is zij (of hij) degene die je bevalling straks kan gaan leiden. Er zijn een paar dingen die je kan doen:

  • Aankijken
  • Het gesprek aangaan en bepaalde zaken uitspreken
  • Van praktijk wijzigen

Kijk het eerst even aan. Tijdens het intakegesprek voelt het misschien onwennig, maar wie weet over een tijdje niet meer. Soms moet je ook even aan een ander wennen. Blijft je gevoel echter negatief en wil je op deze manier niet verder? Dan zijn er nog twee stappen die je kan ondernemen.

Het is belangrijk dat je dan eerst het gesprek eens aangaat. Spreek je gevoelens uit naar je verloskundige. Wie weet heeft ze het niet door en kunnen jullie er samen uitkomen. Word je (voor je gevoel) niet gehoord, denk dan heel goed na. Misschien kun je jezelf er alsnog overheen zetten. Zo niet, wijzig dan van praktijk. Ook als je daar een minuut of twintig extra voor moet rijden; het schiet ook niet op als iemand je zo dwars zit.

Wat gebeurt hierna?

Samen met de verloskundige bespreek je de volgende afspraak. Deze duurt korter dan het intakegesprek en gaat vooral om de lichamelijke controles. Ook zal je dan de bloeduitslagen doornemen.

Mocht er iets worden gevonden, dan neemt de verloskundige altijd eerder contact met je op.

In dit artikel vind je informatie over het intakegesprek bij de verloskundige en wat je kan verwachten. Weet jij nog hoe je dit eerste gesprek vond? Laat het ons weten in de reacties.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids